compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Cake met citroen en courgette

Cake met courgette en citroen

Vraag je je op dit moment ook af hoeveel courgettes aan twee of drie courgetteplanten kunnen groeien? Soms zijn het er wel vijf per week - maar we willen ons er niet op vastleggen. Als je zo langzamerhand door al je courgetterecepten heen bent en toe bent aan iets nieuws, hebben we hier precies wat je nodig hebt: een recept voor een smeuïge courgette-citroen-cake. Simpel en super smeuïg - probeer het maar eens uit!

compo image

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 200 g boter of margarine
  • 230 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 5 eieren
  • 350 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 g walnoten
  • 200 g courgette (1 middelgrote)
  • sap van 1 en geraspte schil van 2 biologische citroenen

 

Voor de frosting

  • 100 g poedersuiker
  • sap van 1 citroen

Voorbereiding

Omdat geraspte courgette en citroenschil snel uitdrogen, weeg je eerst alle andere ingrediënten af en begin je dan pas met de groente en het fruit. Halveer de courgette, schraap het zachte binnenste gedeelte er met een lepel uit en rasp de courgette. Spoel de biologische citroen af met heet kraanwater, rasp de schil en pers het sap eruit. Verwarm de oven voor op 175 °C bij boven- en onderwarmte of op 150 °C bij hete lucht.

Bereiding

Laat de boter kort warm worden, doe in een mengkom en klop samen met de suiker en het zout tot een luchtig geheel. Doe de eieren, de helft van het citroensap en alle geraspte citroenschil erbij. Voeg vervolgens de bloem en de walnoten toe. Meng tenslotte de courgette er doorheen. Giet het deeg in de ingevette cakevorm, die je hebt bedekt met paneermeel of bekleed met bakpapier. De cakevorm met inhoud kan nu in de oven.

compo image
compo image
compo image
compo image

Bakken

Als de cake in de oven staat, maak je er na 10 tot 15 minuten in het midden een snede in, om hem mooi uit elkaar te laten gaan. De baktijd is ongeveer 1 uur, maar na 45 kan het handig zijn de cake te bedekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt. Controleer aan het einde van de baktijd met een houten satéprikker of de cake gaar is.

Frosting bereiden

Nadat de cake is afgekoeld, begin je met het mixen van de frosting. Meng daarvoor met een garde het resterende citroensap geleidelijk door de poedersuiker, zodat er geen klontjes ontstaan. Strijk de frosting met een penseel of mes op de cake. Je courgette-citroen-cake is nu klaar.

En, ben je overtuigd? Hou dan de volgende keer als je courgettes oogst één exemplaar achter voor je bakkunsten.

Nog meer recepten met groenten en fruit uit eigen tuin

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.