compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Focaccia met groene asperges en tomaten

Focaccia met groene asperges en tomaten

Zomer, zon, aspergetijd - wat is er mooier? Om tot half juni volop van het aspergeseizoen te kunnen genieten, hebben we een heerlijk focaccia-recept met groene asperges voor je gemaakt.

compo image

Focaccia met groene asperges en tomaten

Focaccia is een echte klassieker in de Italiaanse keuken. Het heerlijke flatbread gemaakt van gistdeeg wordt typisch gekruid met olijfolie, zout en kruiden, maar kan indien gewenst ook worden gegarneerd met andere ingrediënten.

Naast de groene asperges kozen we voor dit recept ook een paar kleine kerstomaatjes. Die zorgen voor een lichte zoetheid en geven het brood meer sappigheid. Peterselie, bieslook en gekleurde peper geven het focacciabrood ook een kruidige toets. En als je wilt, kan je afwerken met wat Parmezaanse kaas.

Tot wanneer zijn asperges verkrijgbaar?

Tot 24 juni kan je asperges kopen. De groene asperges die we voor ons recept gebruiken, zijn zelfs maar tot midden juni verkrijgbaar.

compo image

Voor één bakplaat

Ingrediënten voor focaccia met groene asperges en tomaten

​​​​​​Voor het gistdeeg :

  • 20 g verse gist
  • 1 EL suiker
  • 500 g speltbloem type 630
  • 1 EL zout
  • 4 EL olijfolie

Voor het beleg :

  • 250 g groene asperges
  • 10 kerstomaten
  • peterselie en bieslook naar smaak
  • 4 EL olijfolie
  • zeezout
  • kleurrijke peper
compo image

Aan het werk!

Bereiding

Laten we beginnen met het gistdeeg dat tijd nodig heeft om te rusten.

  1. Los de verse gist met suiker op in lauwwarm water en laat ongeveer tien minuten rusten tot er kleine belletjes gevormd worden.
  2. Meng de speltbloem en het zout in een grote kom. Roer het gistwater erdoor en kneed vijf tot tien minuten samen met de olie tot een glad deeg.
  3. Doe het afgewerkte deeg in een kom, dek af met een schone theedoek en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is.
compo image

Terwijl het deeg rijst, kunnen we ons concentreren op het beleg :

  1. Was de asperges en snijd de houtige uiteinden af. Halveer dikke exemplaren in de lengte of snijd ze in grote stukken.
  2. Was en droog / schud de kerstomaatjes, bieslook en peterselie droog.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Plaats bakpapier op de bakplaat.

Nu komt het gistdeeg terug in het spel :

  1. Kneed het gistdeeg nogmaals goed door en rol het vervolgens uit tot een rechthoek op een met bloem bestoven werkblad.
  2. Leg het deeg op de bakplaat en druk het plat met bebloemde handen tot bijna aan de rand van de bakplaat.
  3. Leg asperges en tomaten op het rechthoekig gevormde gistdeeg. Idealiter leg je de tomaten als geheel op het deeg, anders wordt het gistdeeg te waterig.
  4. Verdeel de bieslook en peterselie over de focaccia.
  5. Bestrooi met zeezout en besprenkel met olijfolie.
  6. Bak 18 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Lekker geschenkje

Ideaal voor tuinfeestjes en grillavonden

Mocht je nog op zoek zijn naar een lekker geschenkje voor het volgende tuinfeest, dan is dit focaccia-recept perfect : het Italiaanse brood met groene asperges en kerstomaatjes smaakt niet alleen ontzettend lekker, maar ziet er ook nog eens heerlijk uit.

We wensen je alvast veel bak- en eetplezier!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.