compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Kersengebak met zure room en vanille

Sappig, vers en luchtig

Kersengebak met zure room en vanille

Wat is er lekkerder dan in de zomer op het terras of het balkon te genieten van een groot stuk zelfgemaakt kersengebak? Dit heerlijke recept met zure room, vanille en kleine amandelschilfers is een van onze favorieten - we hopen dat jij er ook van zal genieten!

Het recept : kerengebak met zure room en vanille

compo image

Wanneer tijdens de zomer de kersenbomen vol fruit hangen, mag je niet te lang meer wachten om te oogsten. Zoniet komen de heerlijke kersen niet in ons lekker gebak terecht maar in de magen van de vele vogels. Niet dat we de kleine vogels niet zouden trakteren - maar dit kersengebak is zo lekker dat we niet meer zonder willen!

Het recept voor het kersengebak is heel eenvoudig, zeker als je gistdeeg kant-en-klaar uit de koele afdeling in je supermarkt koopt. Wil je het gistdeeg zelf bereiden, dan hebben wij naast de ingrediënten voor de topping ook alle ingrediënten voor het deeg opgelijst.

compo image

Ingrediënten voor het gistdeeg

  • 160 g bloem (vb. spelt)
  • 10 g verse gist (1/4 blokje)
  • 4 el melk
  • 1 el suiker
  • 1 ei
  • 1 el zachte boter
  • meel om uit te rollen
  • 1 vel bakpapier

Hoeveelheid : de ingrediënten zijn voldoende voor een taartvorm met een diameter van 28 cm. Als alternatief kan je een pizzaplaat met een diameter van ongeveer 26 cm gebruiken.

compo image

Ingrediënten voor de kersentaart-topping

  • 700 g kersen (na de oogst eerst ontpitten)
  • 1 vanillestokje
  • 1 citroen (een sinaasappel voor zure kersen)
  • 125 g zure room
  • 60 ml vloeibare room
  • 4 eieren
  • 80 g suiker
  • 3-4 el amandelschilfers
  • poedersuiker

 

Voorbereiding : 30 min. - Rusttijd : 30 min. - Baktijd : 40 min.

Bereiding

Tip : als je kant-en-klaar deeg hebt aangekocht, start dan bij stap 6.

  1. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en verkruimel de gest erin.
  2. Verwarm de melk en giet deze in het kuiltje met de suiker. Roer vervolgens alles door elkaar.
  3. Voeg het ei en de boter toe en kneed met de kneedhaak tot een glad deeg.
  4. Dek het deeg af en laat 30 minuten rijzen.
  5. Kneed het deeg vervolgens met de hand en rol het uit.
  6. Bekleed de taartform (of de pizzaplaat) met bakpapier en knip het overtollige papier af.
  7. Giet het gistdeeg erin en vorm voorzichtig een rand van ongeveer 2 cm hoog.
  8. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). 
  9. Verdeel de ontpitte kersen over het deeg.
  10. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. 
  11. Was de citroen of sinaasappel en rasp ongeveer een eetlepel van de schil fijn.
  12. Meng de room, zure room, vanillepulp, eieren, suiker en citrusschil goed en giet alles samen over de kersen.
  13. Verdeel de amandelschilfers erover en bak in de voorverwarmde oven op het onderste rooster gedurende 40 minuten.
  14. Bestrooi het kersengebak voor het serveren met poedersuiker en garneer met enkele verse kersen.
compo image

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.