Ziet je gazon eruit als een kraterlandschap in plaats van een egaal, diepgroen grastapijt? Dan wordt het tijd om je gazon te egaliseren. Oneffen gazons zien er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar maken het onderhoud ook moeilijker. In dit blogartikel ontdek je welke methodes je kan gebruiken om je gazon te egaliseren.
Ziet je gazon eruit als een heuvelachtig landschap van hobbels, kuilen en diepe putten die na een regenbui vollopen met water? Dan is het tijd om je gazon te egaliseren! Een mooie egale grasmat ziet er niet alleen veel aantrekkelijker en verzorgder uit, maar maakt ook heel wat zaken eenvoudiger.
Enerzijds elimineer je potentieel gevaarlijke obstakels waarover je kan struikelen en creëer je een aangenamere ondergrond voor je volgende tuinfeest. Je zal je tuinmeubelen veel gemakkelijker op een vlakke ondergrond kunnen opstellen.
Anderzijds heeft het egaliseren van je gazon ook veel voordelen voor het onderhoud van het gras. Het water in de bodem kan gemakkelijker weglopen en zal zich niet ophopen op bepaalde, diepe plaatsen. Bij een gazon met veel hoge en diepe zones is het bovendien veel moeilijker om gelijkmatig te bemesten en water te geven - het water kan zich op bepaalde plaatsen ophopen, terwijl andere plaatsen volledig droog zijn. Ook maaien en verticuteren wordt een echte uitdaging tussen alle hopen en kuilen. Op lange termijn zal deze niet-optimale verzorgingsroutine je gazon verzwakken, waardoor onkruiden zich gemakkelijker kunnen nestelen.
Je merkt het : het is de moeite waard om je gazon te egaliseren!
Voordat je je gazon gaat egaliseren, is het belangrijk dat je de oorzaak onderzoekt. Hierbij zijn de 5 volgende oorzaken mogelijk :
1. DIEREN
Als je hoopjes aarde of verzakte gebieden in je gazon opmerkt, dan zijn er mogelijks dieren na het werk geweest. Mollen graven zich vaak een weg door het gazon en duwen daarbij de aarde naar boven. Woelmuizen daarentegen bouwen ondergrondse tunnels die er na verloop van tijd kunnen voor zorgen dat de grasmat openscheurt en de grond op bepaalde plaatsen wegzakt.
Gaten in het gazon zien er vaak anders uit. Wij hebben alvast de meest voorkomende oorzaken opgelijst in ons artikel "Gaten in het gazon - wie is de dader?".
2. REGENBUIEN
Als je gazon gedurende meerdere dagen en weken wordt blootgesteld aan sterke regenval, dan kan het gazon door de stevige, eenzijdige gewichtsbelasting op sommige plekken doorzakken. Eens het gras opnieuw is opgedroogd, verdwijnt dit normaal gezien vanzelf.
3. VERDICHTE BODEM
Het wordt heel problematisch als de tuinbodem sterk verdicht is. Doordat het water niet voldoende kan aflopen, ontstaat er wateroverlast en zakt de aarde. Permanente plassen in het gazon, waar het water niet kan weglopen, zijn hiervan een indicatie. In dit geval raden we je aan om het gazon te beluchten of te verticuteren alvorens je het gaat egaliseren.
Meer informatie vind je in ons artikel "Gazon beluchten of verticuteren?".
4. BOOMWORTELS
Als je verhoogde gebieden in je gazon opmerkt, vooral in de buurt van bomen, dan kan dit worden veroorzaakt door boomwortels die zich te dicht bij het grondoppervlak bevinden.
5. FOUT BIJ DE AANLEG VAN HET GAZON
Als het gazon niet op een correcte manier werd aangelegd, dan kan dit voor een oneffen resultaat zorgen. Mogelijks is de grond niet voldoende afgevlakt en dus verdicht voordat het gazon werd aangelegd. Gevolg : de grond zal na verloop van tijd verzakken, waardoor kuilen ontstaan. Bij de bouw van nieuwe woningen kan het echter vaak gebeuren dat de grond de eerste jaren door het gewicht doorzakt en daarna moet worden geëgaliseerd.
De ideale periode om je gazon te egaliseren is tussen midden april en eind mei. Belangrijk is dat je de grondwerken uitvoert bij warm en droog weer. In de lente is de bodem al voldoende opgewarmd en is de minimumtemperatuur voor het zaaien / bijzaaien bereikt.
Kleinere correcties kunnen ook tijdens de zomermaanden worden uitgevoerd. Als het gazon echter compleet moet worden effen gemaakt of als enkele plekken nieuw moeten worden aangelegd, dan raden we je aan om de grasvlakte in het voorjaar te egaliseren. Zo heeft je gazon voldoende tijd om aan te sterken tegen de winter.
Een goede voorbereiding is alles. Verwijder de onkruiden en maai het gazon. Als er zich veel vilt heeft opgehoopt, is het de moeite waard om je gazon te verticuteren. Zo verwijder de dode gazongrassen en resterende onkruiden uit de grasmat en zal je de gazongrond gelijkmatiger kunnen opvullen.
Als het gazonoppervlak schuin loopt, kan je vooraf het hoogteverschil opmeten. Hiervoor heb je twee stokken, een touwtje en een waterpas nodig. Plaats de stokken op het hoogste en het laagste punt in je gazon en verbind ze met het touw. Duw nu het touw op het laagste punt omhoog totdat het horizontaal waterpas staat. Zo kan je zien hoeveel het gazon moet worden opgevuld tot het mooi effen ligt.
Als je enkel de oneffenheden in je gazon wilt wegwerken, dan moet je je de vraag stellen of het gaat om oppervlakkige, kleine kuilen en gaten of om grotere, diepere putten die moeten worden opgevuld. Afhankelijk van het antwoord zal je een bepaalde methode moeten gebruiken en specifieke materialen nodig hebben.
Ondiepe kuilen en gaten kan je opvullen met een aangepaste bodemverbeteraar. Een dergelijk substraat is niet alleen geschikt voor de aanleg van een nieuw gazon, maar ook om oneffenheden in het gazon weg te werken. Breng een dun laagje aan en strijk deze glad met een hark. Als er op deze plaatsen vaak plassen ontstaan, kan je wat zand vermengen met de bodem om zo te zorgen voor een betere waterafvoer. Druk de grond niet te hard aan - de bovenlaag moet los genoeg blijven zodat de gazongrassen er doorheen kunnen groeien.
Tip : je kan de bodem vooraf beluchten. Gebruik hiervoor een riek om gaten van enkele centimeters diep in het gazon te prikken. Pas dan strooi je het zand en het substraat op het gazon.
Na enkele weken zullen de grassen doorheen de nieuwe grondlaag groeien. Deze procedure moet herhaald worden tot het gebied volledig effen is - de grond zakt namelijk steeds een klein beetje. Het is belangrijk om het gazon tijdens deze periode gelijkmatig water te geven.
Als het gazon over een grotere oppervlakte oneffenheden vertoont, dan is een gazonroller (of gazonwals) de beste optie. Hiermee kan je gemakkelijk kleine verschillen verbeteren, zolang de kuilen niet te diep zijn. Grotere hopen aarde, zoals molshopen, moeten vooraf worden verwijderd. Om grote kosten te besparen, kan je een gazonroller huren in je plaatselijke bouwmarkt.
Voor je je gazon gaat rollen, raden we je aan om eerst te maaien en water te geven. Enkel wanneer de grond zacht genoeg is, zal het rollen van het gazon daadwerkelijk een effect hebben. Duw de gazonwals zowel in de lengte als in de breedte over het gazon zonder te overlappen. Oneffenheden zullen zo gemakkelijk worden platgedrukt. Daarna moet je het gazon minstens een dag laten rusten en het niet betreden. Zichtbare kale plekken kunnen met een aangepaste graszadenmengeling worden bijgezaaid.
Heb je de kuilen in je gazon met een bodemverbeteraar opgevuld of heb je een gazonroller gebruikt, maar niet het gewenste effect bereikt doordat de oneffenheden in je gazon te groot en te diep zijn? Dan kan het zinvol zijn om je gazon te verwijderen, om te graven en opnieuw te zaaien. Deze methode komt overeen met de aanleg van een nieuw gazon en vergt daarom heel wat inspanning.
Het kan enige tijd duren tot het gazon volledig dichtgegroeid is. Met een beetje geduld en het juiste onderhoud zal je langdurig kunnen genieten van een perfect, groen grastapijt.
Onderhoudsproducten voor het gazon
Meer artikels over de verzorging van je gazon