compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Vegetarisch kerstgebraad met bladerdeeg

Veggie kerstgebraad in bladerdeeg

De mooiste periode van het jaar komt dichterbij en dat betekent dat we ook stilaan het kerstmenu moeten plannen. Ben je op zoek naar inspiratie? Misschien is ons feestelijk veggie kerstgebraad dan wel iets voor jou! Op deze pagina ontdek je ons recept met heerlijke linzen- en groentevulling in een krokant jasje van bladerdeeg.

compo image

Een traditioneel kerstgerecht in een nieuw jasje

Of het nu gaat om vis, worstjes met aardappelsalade of een klassiek kerstgebraad - heel wat families hebben zo hun eigen tradities tijdens de feestdagen. Er bestaan heel wat mythen en legendes rond het ondertussen bekende kerstgerecht.

Zo kan de oorsprong van het traditionele kerstgerecht misschien wel liggen in de katholieke traditie van de Sint Maartensgans. Toen genoot men op 11 november, de vooravond van de vastentijd, van een rijke maaltijd. Op 24 december werd het einde van de vastentijd gevierd met een Sint-Maartensgans. Daaruit zou de kersttraditie zijn voortgekomen.

Een andere legende gaat terug tot 1588. Die zegt dat de koningin Elizabeth van Engeland, tijdens het eten van een kerstgebraad, het nieuws ontving van de Engelse overwinning op de Spaanse vloot. Zo werd de gans uitgeroepen tot traditioneel kerstgebraad in Engeland. Een gewoonte die toen ook naar andere Europese landen oversloeg.

Welke legende nu ook aan de oorsprong van de traditie ligt : alles begint bij de juiste keuze van de basis van het kerstgebraad. Zo kan je namelijk kiezen uit verschillende vleessoorten maar ook uit plantaardige alternatieven. In ons artikel ontdek je een heerlijk kerstgebraad waar je helemaal geen vlees voor nodig hebt en waarbij de heerlijke vulling van linzen, groenten en kerstkruiden gegarandeerd in de smaak zal vallen van al je gasten!

Veggie gebraad met vulling van linzen en groenten in een jasje van bladerdeeg

Ons heerlijke veggie gebraad bestaat uit een krokant bladerdeeg opgevuld met linzen, groenten, havervlokken en walnoten. De noten zorgen voor een iets stevigere vulling. Dankzij het bladerdeeg blijft het gebraad in de oven mooi sappig en ziet het gerecht er ook nog eens heel mooi uit op de feesttafel. Als je een extra toets aan je gebraad wilt geven, kan je als decoratie sterren uit bladerdeeg maken met behulp van een uitsteker. 

Als je voor een compleet veggie gerecht wilt gaan, kan je in plaats van een eierdooier het bladerdeeg insmeren met sojaroom of haverroom. Ook de melk kan je vervangen door een plantaardig alternatief.

Ingrediënten voor een veggie kerstgebraad (voor 4 personen)

  • 200 g beluga-linzen (zwart)
  • 90 g havervlokken
  • 2 el olijfolie 
  • 1 prei
  • 3-4 wortelen 
  • 200 g bruine champignons 
  • 50 g gedroogde tomaten (in olie)
  • 50 g walnoten
  • 2 el mosterd
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el sojasaus 
  • 1 el gehakte rozemarijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 1 verpakking bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • 1 el melk
compo image

Zo ga je te werk

  1. Kook de linzen in groentebouillon tot ze gaar zijn.
  2. Pureer de havervlokken fijn. Snijd de wortelen, prei en champignons fijn en fruit ze in olijfolie.
  3. Meng de linzen, de gepureerde havervlokken en de gebakken groenten in een kom en mix ze met behulp van een staafmixer.
  4. Hak de walnoten fijn, rooster ze kort in een pan zonder olie en voeg ze toe aan het mengsel. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en voeg deze eveneens toe.
  5. Vermeng goed en breng op smaak met sojasaus, tomatenpuree, mosterd, rozemarijn, zout, peper en paprika.
compo image

Nu goed inpakken :

  1. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat die is afgedekt met bakpapier.
  2. Breng de groentemassa in de vorm van een "gebraad" en leg het op één van de uiteinden van het bladerdeeg. 
  3. Rol het bladerdeeg op zodat de vulling compleet in deeg is gewikkeld.
  4. Snijd overtollige stukjes deeg af met een mes, druk ze een beetje plat en maak enkele sterren met behulp van een koekjesuitsteker. 
compo image

Versier met sterren :

  1. Bevochtig de onderzijde van de sterren met water en druk ze lichtjes op het gebraad.
  2. Vermeng de eierdooier met melk en bestrijk het gebraad met het mengsel.
  3. Strooi indien gewenst nog wat rozemarijn over het gebraad.
  4. Plaats het gebraad in een voorverwarmde oven (180°C boven- en onderwarmte) gedurende 40 tot 50 minuten.

Voor een bijzonder intense smaak kan je het gerecht afwerken met een vegetarische jus en cranberries uit pot.

Verse rozemarijn drogen

Rozemarijn mag zeker niet ontbreken tijdens de kerstperiode. Het populaire keukenkruid ruikt en smaakt bijzonder intens wanneer het gedroogd is. Ontdek hier hoe je het kruid gemakkelijk zelf kan drogen.

Naar het artikel

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.