Lekker cactus eten? Zeker! Onze zoete, knapperige koekjes vereisen geen groene vingers - slechts een klein beetje koekjesbaktalent. Als liefhebbers van vetplanten konden we de uitsteekvormen in cactusvorm gewoonweg niet weerstaan en hebben we snel de oven aangezet om deze kleine groene lekkernijen te bakken.
Cactuskoekjes
Voor het deeg
Voor de decoratie
Cactuskoekjes
Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed tot een glad deeg ontstaat. Als het deeg nog te plakkerig is, voeg je wat meel toe. Laat het geknede deeg een uur lang koud staan. Rol het vervolgens op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een gelijkmatige dikte. Snijd de koekjes uit, leg ze op een bakplaat en bak ze gedurende 8-10 minuten in het midden van de oven bij 200° C boven- en onderwarmte. Laat de koekjes afkoelen.
Gebruik voor de decoratie fondant in de gewenste kleur of beschilder ze met kleurstof. Als de fondant te plakkerig wordt (bv. door vloeibare kleurstoffen), kneed je er voorzichtig wat poedersuiker doorheen. Rol de fondant voorzichtig uit en snijd opnieuw cactussen uit. Bevochtig de koekjes met wat water en beleg ze met de fondant, die je licht aandrukt. Laat de koekjes met de fondant drogen.
Cactuskoekjes
De stekels schilder je met zwarte of bruine kleurstof, met behulp van een dun penseeltje (of tandenstoker). Je hebt daarvoor wat geduld en een vaste hand nodig. Onze tip: je kan ook patronen op de koekjes schilderen of, nog gemakkelijker, met een geschikt object (zoals een inbussleutel) stempelen.
Je kan de koekjes ook met suikerwater met kleurstof of met royal icing (een mengsel van suiker, water en eiwit) bedekken. Daarna beschilder je ze met donkere verf of bestrooi je ze naar smaak met gekleurde strooisels, gehakte pistachenootjes of een andere decoratie.
Tast lekker toe!
De koekjes vallen bij liefhebbers van cactussen maar ook bij anderen goed in de smaak en zijn ideaal als cadeautje. Uitsteekvormen in cactusvorm worden door diverse fabrikanten verkocht.