Mediterrane herfstvlammenkoek
Kijk je ook ieder jaar uit naar het pompoenenseizoen? Dan heb je vast en zeker al veel recepten uitgeprobeerd en ben je misschien op zoek naar nieuwe ideeën. Een recept met vlammenkoek, ook 'tarte flambée' genoemd, is geen klassieke verwerkingswijze voor pompoenen. In combinatie met tijm en feta ontlok je echter een geheel nieuwe smaakervaring aan je pompoenenoogst. Veel plezier bij het uitproberen!
Voor het deeg
Bovenop
Het deeg maken is echt kinderwerk - doe gewoon alle ingrediënten in een kom en kneed het geheel tot een gelijkmatig deegstuk. Rol het deeg vervolgens dun uit op een met bloem bestoven werkblad, zodanig dat het de bakplaat goed opvult.
Bereid eerst de pompoen voor. Daarvoor geldt: hoe scherper het mes, hoe gemakkelijker het gaat. Snijd de pompoen doormidden en verwijder met een eetlepel de pitten en het vruchtvlees uit beide helften. Snijd de beide uitgeholde pompoenhelften in zo dun mogelijke schijven. Nadat je de uien in dunne ringen hebt gesneden en de feta in een schaal hebt verbrokkeld, begin je aan de crème. Doe hiervoor de zure room en het eigeel in een kom, meng dit met een garde en breng op smaak met zout en peper. Je kan nu het deeg beleggen. Strijk eerst de crème van zure room en eigeel gelijkmatig over het deeg - laat daarbij een smalle rand vrij. Verdeel hierop de pompoenschijven, de uien en, indien gewenst, de spekblokjes en strooi er tot slot de feta overheen.
Ligt alles erop en ben je tevreden? Bak de vlammenkoek gedurende ca. 10 tot 15 minuten in de oven op 200 °C boven- en onderwarmte. Wanneer de feta uitgelopen en de rand goudbruin gebakken is, kun je de vlammenkoek uit de oven halen.
Nog meer inspiratie