compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Vlammenkoek met pompoen, feta en tijm

Mediterrane herfstvlammenkoek

Vlammenkoek met pompoen, feta en tijm

Kijk je ook ieder jaar uit naar het pompoenenseizoen? Dan heb je vast en zeker al veel recepten uitgeprobeerd en ben je misschien op zoek naar nieuwe ideeën. Een recept met vlammenkoek, ook 'tarte flambée' genoemd, is geen klassieke verwerkingswijze voor pompoenen. In combinatie met tijm en feta ontlok je echter een geheel nieuwe smaakervaring aan je pompoenenoogst. Veel plezier bij het uitproberen!

compo image

Dit gaat erin

Voor het deeg

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 125 ml warm water
  • 1 snufje zout
  • 250 g bloem

Bovenop

  • 200 g fetakaas
  • ca. ½ Hokkaido pompoen
  • 1 grote rode ui
  • 200 g zure room
  • 1 eigeel
  • verse tijmblaadjes
  • zout en peper
  • spekblokjes (optioneel)

De bereiding

Het deeg

Het deeg maken is echt kinderwerk - doe gewoon alle ingrediënten in een kom en kneed het geheel tot een gelijkmatig deegstuk. Rol het deeg vervolgens dun uit op een met bloem bestoven werkblad, zodanig dat het de bakplaat goed opvult.

Het beleg

Bereid eerst de pompoen voor. Daarvoor geldt: hoe scherper het mes, hoe gemakkelijker het gaat. Snijd de pompoen doormidden en verwijder met een eetlepel de pitten en het vruchtvlees uit beide helften. Snijd de beide uitgeholde pompoenhelften in zo dun mogelijke schijven. Nadat je de uien in dunne ringen hebt gesneden en de feta in een schaal hebt verbrokkeld, begin je aan de crème. Doe hiervoor de zure room en het eigeel in een kom, meng dit met een garde en breng op smaak met zout en peper. Je kan nu het deeg beleggen. Strijk eerst de crème van zure room en eigeel gelijkmatig over het deeg - laat daarbij een smalle rand vrij. Verdeel hierop de pompoenschijven, de uien en, indien gewenst, de spekblokjes en strooi er tot slot de feta overheen.

Ligt alles erop en ben je tevreden? Bak de vlammenkoek gedurende ca. 10 tot 15 minuten in de oven op 200 °C boven- en onderwarmte. Wanneer de feta uitgelopen en de rand goudbruin gebakken is, kun je de vlammenkoek uit de oven halen.

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.