1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Dahlia

Kenmerken

Dahlia

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
tuin, balkon, terras
Planthoogte:
20 tot 130 cm
Bloemkleur:
in verschillende kleuren, van wit en geel tot oranje en roze

Correct planten

Dahlia's planten

Dahlia's in alle geuren en kleuren

Wit, rood, roze, violet, oranje of geel - éénkleurig, meerkleurig of gevlamd - dahlia's (Dahlia) fleuren je tuin met verschillende kleuren en vormen op en brengen zo wat kleur in je groene oase. Deze bloemrijke plant behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae) en is ongeveer 200 jaar geleden vanuit Midden-Amerika in onze contreien terechtgekomen. Ondertussen bestaan er meer dan 20.000 soorten, waaronder heel wat hybride-soorten (Dahlia X Hybrida) die ons betoveren met hun wondermooie bloemen. Afhankelijk van de bloemvorm en de bloemgrootte worden de dahlia's in 15 verschillende klassen ingedeeld. Het gaat hier niet om een botanische indelingen, maar wel een tuinbouwkundige opdeling.

Dahliaklassen : welke dahlia past bij mij?

Als je een bijenvriendelijk bloemperk met dahlia's wilt aanleggen, kies dan bij voorkeur voor enkelbloemige dahlia's. De platte, open bloemen maken ze gemakkelijk toegankelijk voor stuifmeelzoekende insecten en trekken vooral tijdens de zomer een groot aantal bijen aan. De schijfbloem van de eenvoudige dahlia is meestal omgeven door acht bloemblaadjes. De soort "Blickfang" bloeit in een krachtig roze kleur. De dahlia "Saitenspiel" betovert met tweekleurige bloemen. De klasse van de halskraagdahlia's wordt vanwege hun open bloemen ook beschouwd als bijenvriendelijke zomerbloemen. Bekende variëteiten zijn 'Ann Breckenfelder" en Schloss Reinbek".

De grootste en de meest uitgebreide klasse dahlia's zijn de decoratieve dahlia's. In tegenstelling tot de open bloeiende dahlia's betoveren ze ons met dubbele bloemen. Dit betekent echter dat er geen bloemschijf zichtbaar is. De bloemvorm van de decoratieve dahlia varieert afhankelijk van de soort : de bloemen zijn meestal rond tot puntig aan het uiteinde en zijn vaak naar binnen of naar buiten gebogen. De variëteit "Tartan" is een echte blikvanger. Hij bereikt een hoogte van maximaal 130 centimeter, terwijl de bloemen dieppaars van kleur zijn met witte punten.

De pompondahlia's kenmerken zich - zoals de naam al doet vermoeden - door hun bolvormige, pomponachtige vorm. Pompondahlia's hebben opgerolde, dubbele bloembladen die reiken tot aan de stengel van de plant. Als je wilt genieten van een puur witte pompondahlia, dan is de soort "Albino" de juiste keuze, terwijl de soort "Siekmanns Feuerball" felrode bloemen heeft.

Hoe meer zon, hoe beter - de juiste standplaats voor je dahlia's

Dahlia's houden van de zon - gun de plant dus zeker een lichtrijk, warm en zonnig plekje in de tuin of op het balkon. De bloemen kan je zowel in de volle grond, als in potten aanplanten. Ook in een landbouwtuin ziet de dahlia er heel goed uit.

Om de hele zomer door te kunnen genieten van de prachtige bloemen, moeten de planten aangeplant worden in een losse, voedselrijke bodem. Door de bodem te verrijken met een bodemverbeteraar, creëer je vanaf het begin de ideale basis voor een sterke wortelgroei en zorg je voor een verbeterde toevoer van water en voedingsstoffen.

Voor de aanplanting in potten gebruik je bij voorkeur een potgrond voor balkonplanten met hoge wateropslagcapaciteit.

De ideale periode om dahlia's te planten

De periode van aanplanting hangt af van waar je de plant wilt aanplanten :

1. Dahlia's in pot

Dahlia's zijn niet winterhard. We raden je dan ook aan om je dahlia's in pot pas aan te planten wanneer er geen nachtvorst meer is. Dit is normaliter na de IJsheiligen, vanaf midden mei tot begin juni.

2. Dahliaknollen in volle grond

Als je beslist hebt om knollen in de grond te stoppen, dan kan je dit doen vanaf eind april. Late vorst zal dan niet meer diep in de bodem dringen. Bedek je knollen met ongeveer 3 tot 4 centimeter potgrond. Tegen de tijd dat de knollen zijn uitgekomen en de eerste scheuten zichtbaar zijn, is het risico op vorst meestal al geweken.

Om je planten zo vroeg mogelijk te doen bloeien, kan je de knollen vanaf begin april "voorschieten". Hiervoor plaats je de knollen in een bak met potgrond op een lichtrijke plaats bij een temperatuur van 16 tot 22°C. Na de IJsheiligen kan je deze dahlia's een mooi plekje in je bloemperk geven. Grotere dahliaknollen ontwikkelen zich veel beter als je ze deelt. Je moet er echter voor zorgen dat elke knol nog ongeveer drie stengels heeft zodat de plant goed kan uitlopen.

Dahlia's in potten aanplanten

Om een stevig wortelgestel te kunnen ontwikkelen, hebben dahlia's in potten voldoende ruimte nodig. Kies bij voorkeur een pot met een diameter van 20 tot 40 cm die voorzien is van een afvoergat. Zo kan het overtollige water gemakkelijk wegvloeien.

Om wateroverlast te vermijden, kan je de bodem van de pot bedekken met een laagje drainagemateriaal (vb. hydrokorrels). Vul de pot met een kwaliteitspotgrond, plaats de plant, vul de pot verder op, druk goed aan en geef water.

Dahliaknollen in de volle grond aanplanten

Ook dahlia’s in de volle grond hebben voldoende ruimte nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Kleine soorten moeten op minimum 20 centimeter afstand van elkaar worden aangeplant. Bij grotere planten die tot 50 cm hoog kunnen worden, adviseren we een plantafstand van 40 cm. De bodem kan vermengd worden met hydrokorrels om zo een losse en luchtige bodemstructuur te creëren.

Dahlia-knollen aanplanten : zo ga je te werk

  • Graaf een diep gat in de grond zodat de knol voldoende ruimte heeft en zich slechts enkele centimeters onder het grondoppervlak bevindt.
  • Plaats de dahliaknol met de scheuten naar boven in het uitgegraven plantgat.
  • Bedek de knollen met aarde.
  • Als de grond droog is, moet je voldoende water geven.
  • Stop palen in de grond om te planten te markeren en te ondersteunen.

Correct verzorgen

Dahlia's verzorgen

Hoeveel water hebben dahlia's nodig?

Dahlia's zijn heel dorstige planten die blij zijn als ze regelmatig water krijgen. De hoeveelheid water varieert naargelang de bodemkwaliteit en de temperatuur. Door een vinger enkele centimeters diep in de potgrond te duwen, kan je bepalen of je plant water nodig heeft. Als de grond nog vochtig is, hoeft je niet te begieten. Eens de aarde opgedroogd is, kan je opnieuw water geven.

Dahlia's in potten zullen normaal gezien sneller uitdrogen dan exemplaren in de volle grond. Daarom moet je potdahlia's ook vaker begieten. Geef je plant liever regelmatig kleinere hoeveelheden water te geven dan één maal veel te veel water. Wateroverlast kan je vermijden door de afvoergaten onderaan de pot te bedekken met een laagje drainagemateriaal (vb. hydrokorrels). Zo kan overtollig water gemakkelijker weglopen.

Dahlia's bemesten

Om ervoor te zorgen dat je dahlia's voldoende voedingsstoffen krijgen, raden we je aan om bij de aanplanting een gekorrelde meststof met lange werking met de grond te vermengen. Zo krijgen je planten gedurende meerdere maanden alle belangrijke voedingselementen die ze nodig hebben voor een krachtige groei en een prachtige, bloemrijke bloei.

Om je dahlia's in potten - die maar in een beperkte hoeveelheid grond groeien - tijdens de bloeiperiode extra te ondersteunen, kan je regelmatig een portie vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater.

Verwelkte bloemen verwijderen voor een prachtige bloemenzee

Om de groei van je dahlia's te ondersteunen, is het heel belangrijk dat verwelkte bloemen regelmatig worden verwijderd. Zo ziet je plant er niet alleen verzorgd uit, maar geef je haar eveneens de mogelijkheid om nieuwe bloemen te ontwikkelen. De zaadvorming, die de plant ongelooflijk veel energie kost, wordt voorkomen door verwelkte bloemen te verwijderen.

Dahlia's snoeien

Wil je graag enkele dahlia's in een vaas plaatsen? Dat kan! Je hoeft enkel de mooiste bloemen uit te zoeken, de stengel onderaan met een scherp mes af te snijden en de bloemen meteen in water te zetten. De daaropvolgende dagen moet je het water in de vaas regelmatig verversen en een stukje van de stengel afsnijden, zodat je nog lang van de prachtige bloemen kan genieten.

Zo krijg je je dahlia's veilig de winter door

Zodra het in de herfst begint te vriezen, zullen de bladeren van je dahlia zwart kleuren. Dit is het teken om je dahlia's uit te planten.

Dahliaknollen uitgraven

Snijd de stengels van de plant af tot ongeveer 10 cm boven de bodem en graaf de knol voorzichtig uit met een schopje. Om de knollen niet te beschadigen, graaf je bij voorkeur ver rond de plant. Eenmaal de plant is uitgegraven, kan je gemakkelijk de aarde met de hand verwijderen. Verder hoef je niks te doen.

Dahlia's vorstvrij bewaren - het ideale winterkwartier

Eenmaal de knollen zijn uitgegraven, moet je ze gedurende enkele dagen op een warme, vorstvrije plaats lagen drogen. Als ze zijn opgedroogd, kan je de beschadigde knollen afsnijden en de onbeschadigde exemplaren in een doos in een vochtige kelder bewaren bij een temperatuur van ongeveer 5°C. Heerst er een redelijk droog klimaat in je kelder, dan bewaar je de knollen beter in een bak met zand : vul de bak op met zand, leg de dahliaknollen op het zand en bedek ze vervolgens met zand.

Dahlia's tijdens de winter verzorgen

Dahliaknollen zijn relatief eenvoudig te overwinteren - we raden je aan om de knollen na enkele weken te controleren op rotte plekken. Rotte plekken kan je met een mes uitsnijden. Zo kan je na de aanplanting in het voorjaar opnieuw genieten van de prachtige bloemen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.