compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Natuurlijk tuinieren
  6. Bijen en andere nuttige dieren in de tuin bevorderen

Bijen en andere nuttige dieren in de tuin bevorderen

Je eigen tuin biedt niet alleen een habitat voor planten, maar ook nuttige dieren voelen zich er thuis. Help wilde bijen en hommels, padden en hagedissen, maar ook zoogdieren zoals egels, marters en wezels en natuurlijk vogels een goed onderkomen in je tuin vinden. We laten je zien hoe u deze nuttige dieren kunt ondersteunen.

compo image

Waarom wilde bijen zo belangrijk zijn voor ons ecosysteem

In Midden-Europa leven meer dan 500 bijensoorten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen honingbijen, behangersbijen, zandbijen, zijdebijen, groefbijen, Melittidae en sachembijen/Amegilla. Alle bijensoorten, behalve de honingbij, worden wilde bijen genoemd.

Wilde bijen zorgen samen met de honingbijen voor de bestuiving van planten. Als er geen bijenkorven in de buurt zijn, bestuiven wilde bijen en hommels de planten in onze tuinen, bijvoorbeeld bessenstruiken, appelbomen en zonnebloemen.

De meeste wilde bijen leven alleen. Ze bouwen buisvormige nesten in holle stengels of in verrot hout en plantaardig materiaal. Ook gaten in muren gebruiken wilde bijen graag.

Wilde bijen houden van warmte. Daarom worden ze aangetrokken tot de warmtestraling van huizen. Ze zijn niet mensenschuw. Ze zijn absoluut niet agressief en het zijn daarom interessante dieren om in je tuin te hebben en te observeren.

Helaas behoren ze ook tot de bedreigde insectensoorten. Hun aantal is de laatste 20 tot 30 jaar sterk afgenomen. De reden daarvan is dat ze niet meer voldoende voedsel kunnen vinden. Ook goede broed- en overwinteringsplaatsen zijn zeldzaam geworden.

De juiste plantensoorten om wilde bijen te ondersteunen

De volgende planten kunnen dienst doen als bouwmateriaal voor nesten en bevorderen zo de komst van wilde bijen in je tuin:

  • Balkon- en tuinplanten: heggenroos, dwergmispel, boswilg, fruitbomen, rode bes, kruisbes, framboos, braam, wikke, goudsbloem.
  • Planten die geschikt zijn voor vochtige standplaatsen: boterbloem, grote kattenstaart, rechte ganzerik/zwavelvijfblad
  • Planten voor droge, stenige standplaatsen: vijfvingerkruid, Echium, akkerwinde, akkerklokje
  • Planten voor droge en zonnige standplaatsen (schrale graslanden): brede ereprijs, klokjesbloem, ganzerik 

Sommige wilde bijensoorten zijn gespecialiseerd in bepaalde voedselplanten en kunnen voor hun voedselinname niet omschakelen naar andere bloemplanten. Als je met bovengenoemde planten een leefgebied voor wilde bijen schept, komen er vanzelf andere plantensoorten bij, die de wilde bijen weer tot voedsel dienen.

Eenvoudige tips en handigheidjes

Zo kan je de nuttige dieren in je tuin ondersteunen

Bestuivers van planten

Wilde bijen

Vreters van ongedierte

Hagedissen

Helpers in de tuin

Egels

Op muizenjacht

Roofvogels

Zo help je nuttige dieren de winter door

's Winters is het voor veel nuttige dieren moeilijk om genoeg voer te vinden. Ontdek hier hoe je nuttige dieren in de winter kan ondersteunen en beschermen.

meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.