Hoe kan ik de bodem in mijn tuin verbeteren?
Daar sta je dan - je vraagt je af of de grond achter je nieuwe huis of nieuwe huurwoning geschikt is voor de realisatie van je droomtuin. Kan ik daar een bloemperk aanleggen? Zal je een gazon, een haag, struiken of bomen aanplanten? Of het nu gaat over een nieuwbouwproject of een ouder huis, de vragen zijn meestal dezelfde : waarop moet je letten bij de aanleg van je tuin? En dan zeer specifiek over de bodem : moet je die met potgrond vermengen? Hier vind je alle antwoorden!
Er bestaan verschillende soorten bodems. Iedereen heeft er ooit eens mee te maken. De moederbodem wordt niet voor niets zo genoemd : de bovenste laag van de grond is vruchtbaar en als het ware de moeder van alle groei. De grond, die meestal heel rijk is aan voedingsstoffen en aan humus, kan bij graafwerken later rond het huis worden verspreid en kan de basis vormen voor een mooie tuin.
De moedergrond is de bovenste laag grond (20 tot 30 cm dik). Hier voelen regenwormen zich thuis en gedurende vele decennia heeft zich daar van nature een meestal heel vruchtbare basis voor de planten ontwikkeld. De kwaliteit kan echter afwijken - goede moedergrond is rijk aan humus, heeft een luchtige en kruimelige structuur en kan het regenwater gemakkelijk opnemen.
Vaak wordt bij de aanleg van een nieuwe tuin de bestaande grond niet voldoende los gemaakt. Om de bodemkwaliteit te verbeteren, kan je zelf een handje helpen. Voordat je dit doet, moet je de bodemkwaliteit kennen.
Misschien heb je een tuinaanlegger ingeschakeld voor de aanleg van je tuin. Je kan je tuin natuurlijk ook helemaal zelf creëren. Hoe dan ook, het is altijd interessant om uit te zoeken wat je kan doen met de grond waarop straks een bloemperk zal worden ingericht, een gazon zal worden gezaaid of groenten zullen worden geteeld.
Goed om te weten : vaak is de grond rondom een nieuwbouwwoning van gemiddelde kwaliteit, bij oudere woningen is die meestal wat beter. Heeft jouw bodem een zanderige en luchtige structuur (A) of eerder een kleiachtige en zwaardere structuur (B)? En is die zuurder of alkalisch (kalkhoudend)?
Sommige zaken kan je natuurlijk met het blote oog zien en zelfs voelen als je de grond in je hand neemt. Er zijn ook enkele tips die je een handje kunnen helpen.
Neem wat grond en maak daar een rol van. Je zal heel snel merken of de grond kruimelig (zanderig) is - in dat geval zal de rol haar vorm niet behouden maar uiteenvallen.
Zandgrond kan nauwelijks water vasthouden. Sommige planten in je bloemperk kunnen dit echter wel aan zoals Verbena of sommige soorten salie.
Als de grond steviger is maar niet kleeft, kan je ervan uitgaan dat het gaat om een kleizandgrond. Kleverige grond wijst dan weer op een kleigrond die erg dicht is, maar soms ook té dicht. Idealiter heb je een mix van beide soorten.
Als je zeker wilt weten of je een zure of alkalische (kalkhoudende) bodem hebt, kunnen we je nog volgende tip meegeven. Houd daarvoor twee kopjes of bekertjes, wat gedestilleerd water, schoonmaakazijn en bakpoeder bij de hand. Vul een beker met bakpoeder en water. Vul een andere beker met azijn. Voeg in beide bekers wat tuingrond toe. Wordt er in de beker met azijn schuim gevormd? Dan heb je vrijwel zeker een alkalische grond. Als de beker met bakpoeder sist, dan is de grond erg zuur. Merk je helemaal niks op? Dan is je tuingrond neutraal, dus ideaal.
Sommige tuinliefhebbers gebruiken een pH-bodemtest om het bodemtype te kennen, maar dat is helemaal geen must!
En wat heeft dit nu alles met zand en klei te maken? Een zanderige bodem heeft een lage pH-waarde en is meestal zuur, kleigrond heeft een hoge pH-waarde (meer dan 7) en is daardoor meer kalkhoudend. Wat zegt dat je nu? Alles hangt ervan af wat je wilt planten. We hebben de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje gezet.
Hoe dan ook : je plannen moeten duidelijk zijn. Wil je een bloemperk met vaste planten? Dan helpen we je hier graag verder. Wil je een tuin met voornamelijk gras? Lees dan zeker ons artikel over de aanleg van een gazon.
Haal er het beste uit!
Heb je gemerkt dat je achter het huis een kleibodem met klonterige structuur hebt? Dan moet de grond losgemaakt worden. Gaat het om een grotere oppervlakte waarop een nieuw gazon moet worden aangelegd? Een vaste, zware bodem neemt heel veel water op maar je wilt een vruchtbare grond. De moedergrond moet bij het zaaien minstens 15 tot 20 cm dik zijn.
Om te vermijden dat het gazon te veel water krijgt, moet je de zware kleigrond losmaken door bijvoorbeeld 2 tot 3 m² kwartszand per 100 m² moedergrond te vermengen. Zo blijft de natuurlijke opname van water nog steeds mogelijk maar worden er geen ongewenste plassen gevormd.
Wil je een bloemperk aanleggen met klassieke vaste planten - vermeng de kleigrond dan met universele potgrond, wat bouwzand en een portie compost, zoals in de afbeelding (A-D). Zo creëer je een optimale, niet te zware bodem voor je bloemperk. Wateroverlast moet je absoluut vermijden. Uiteindelijk kan je voor een kleibodem beter geen planten kiezen die de voorkeur geven aan zanderige, droge grond.
Droogte voorkomen
Zanderige bodems drogen heel snel op. Dit kan je optimaliseren door het gebruik van humus of een bodemactivator - vooral wanneer je op deze ondergrond een nieuw gazon wilt zaaien of gazonzoden wilt leggen.
Een rijpe compost is hier heel geschikt voor. Die kan je eenvoudigweg in de bodem inwerken. Zo zal het water niet gewoon weglopen door de zandkorrels.
Je kan natuurlijk ook combineren. Er zijn namelijk ook bloemen, cactussen en struiken die van een droge bodem houden. Ook bepaalde planten kunnen de bodemkwaliteit verbeteren - zo kan je zonnebloemen planten en ze na de bloei afmaaien. Het maaisel kan je op de bodem laten liggen. Ze vormen uiteindelijk een soort mulchlaag.
Meng voor de zekerheid een hoogwaardige universele potgrond in het plantgat van je bloemperk waarin je je plant wilt aanplanten. Bij de aankoop van potgrond zal je snel merken hoe verschillend de kwaliteit kan zijn.
Meer dan grond...
Als je tuinbodem niet zuur en niet alkalisch is en als het niet gaat om een zand- of kleigrond, dan heb je te maken met een evenwichtige moedergrond. Dan moet je plannen maken : gazon of bloemperk, groenten of fruit, boterbloemen of hortensia's?
Vertrouw op een van de vele aangepaste COMPO potgronden om je planten de ideale groeibasis te geven. Daarna moet je de planten verzorgen - naast een goede potgrond dragen ook meststoffen hun steentje bij om je zo lang mogelijk te laten genieten van kleurrijke bloemen en knapperige groenten. Hier ontdek je alvast het verschil tussen bemeste en niet bemeste planten.
Haal meer uit je bodem met COMPO