Kenmerken
Behoeften
Bloeiperiode
Eigenschappen
Correct planten
Vlambloem planten
Een vochtige grond en een warm, luchtig briesje van bovenaf - dit is wat de Vlambloem (ook wel Phlox of Flox genoemd) het aangenaamst vindt. Wat de locatie betreft kies je het beste een plekje in de volle zon. Hier ontwikkelt de vaste plant de meeste bloemen en kan de plant na een regenbui ook het snelst weer opdrogen - echte meeldauw maakt dus geen schijn van kans. Om voldoende lucht en licht tot aan de stengels te krijgen, is de afstand tot de naburige planten een belangrijke factor. Met de juiste zorg kan het bloementapijt snel een oppervlakte van 50 cm op 50 cm bedekken.
Vooral in hete, droge zomers passen de zonminnende bloemen van de vaste plant niet helemaal bij hun ondiepe wortels. Om te vermijden dat het water geven een echt probleempunt wordt, plant je je vlamboemplant beter niet op een droge heuvel maar wel in een bodem die het water opslaat - zonder echt wateroverlast te ontwikkelen.
De ideale periode om Phlox uit het tuincentrum aan te planten is april. Zo krijgt de plant voldoende tijd om in te wortelen. Heb je een zonnig plekje met een losse, vochtige bodem gevonden? Dan kan je een plantgat graven. Maak de grond rond de plantplaats los en graaf een gat dat 2 maal groter is dan de wortelkluit. Omdat Phlox van voedingsstoffen houdt, kan je de plant helpen bij de groei door een portie meststof in het plantgat te strooien.
Wil je de vaste plant liever zelf zaaien? Geen probleem! De zaden ontkiemen heel gemakkelijk. Raszuivere zaadmengsels uit speciaalzaken kan je tussen maart en april in je bloemperk strooien.
Correct verzorgen
Vlambloem verzorgen
Hoge planten met vlakke wortels - zeker als het wortelstelsel van de plant nog niet zo goed is ontwikkeld, volg je in de zomer best volgende regel : geef regelmatig en grondig water, indien mogelijk zonder de bladeren nat te maken (dit zou schimmelvorming kunnen bevorderen). Het is de moeite meer dan waard want zodra de vaste plant goed ingeworteld is, wordt ze een permanente bloeier en hoef je steeds minder water te geven.
Phlox voelt zich thuis in een humusrijke bodem en heeft in jouw tuin dan ook graag de juiste voedingsstoffen. Bij de aanplanten mag je een beetje compost in de bodem inwerken. Als de plant in het voorjaar begint te schieten, dan mag je regelmatig een portie meststof toedienen om het bloeipotentieel te vergroten. Vanaf augustus mag je echter geen meststof meer toedienen want dan moet de plant stoppen met groeien en bloeien en zich concentreren op de zaadvorming.
Er bestaat een eenvoudig trucje om de bloeitijd van je Phlox te verlengen : wacht niet tot de bloemschermen volledig uitgebloeid zijn, maar knip ze af terwijl je nog wat bloemen laat staan. Dan is de vaste plant nog niet gestart met de zaadvorming en maakt ze zich klaar voor een twee bloei. Als het kleurrijke schouwspel in de herfst eindelijk voorbij is, knip dan de stengels tot 7 cm boven de grond terug. Het einde van het groeiseizoen is ook het juiste moment om de de wortelstok te delen. Hiervoor scheid je de wortelstukken met een scherpe punt - deze breekt het minst snel - en plant je ze op hun nieuwe plek op dezelfde diepte.
Als je de standplaats van je Phlox zorgvuldig hebt uitgekozen, zal de plant de winter zonder problemen doorstaan. Voor de zekerheid kan je een laagje mulch van bladeren en takjes van naaldbomen over het wortelgebied leggen. Zo bescherm je de wortels tegen vorst en vocht.
Kleurmakers voor je bloemperk
Producten voor de verzorging van je Phlox