Hoe werkt het?
Alleen onder optimale omstandigheden kunnen je planten zich optimaal ontwikkelen. Naast voldoende licht, water en voedingsstoffen hebben je groene kinderen één ding in het bijzonder nodig voor een gezonde groei: voldoende ruimte. Helaas wordt aan die basisvoorwaarde vaak geen aandacht geschonken. Waarom het zo belangrijk is om planten te verpotten en hoe je dat stap voor stap doet, hebben we hier voor je samengevat.
We raden je aan om je planten iedere 1 tot 3 jaar, afhankelijk van de groei, in een grotere pot of kuip te verpotten.
Planten kunnen vaak het hele jaar door worden verpot, maar het begin van de groeifase, in de maanden februari tot en met april, is het meest geschikt.
Als er zwarte vliegjes (rouwmuggen) uit de potgrond opvliegen, dan worden de planten bij voorkeur in de zomer of in de winter in een verse portie potgrond aangeplant.
Wanneer de potgrond volledig doorworteld is geraakt, is dat zeker een goed moment om een nieuwe pot, bak of kuip voor je plant te zoeken.
Bij het verpotten moet de nieuwe pot 2 tot 3 cm groter zijn dan de huidige. Bij oudere planten die je niet elk jaar hebt verpot, moet de nieuwe pot wel 5 tot 6 cm groter zijn. Onderzoek je planten vóór het verpotten op ongedierte zoals bladluizen en spintmijten.
Niet alleen de timing en de manier van verpotten zijn belangrijk, ook de keuze van een geschikt substraat kan bepalend zijn voor een gezonde groei van wortels en plant. Omdat niet alle potgrond dezelfde is en elke plant andere eisen heeft, geven we je hieronder een kort overzicht :
1. Kamerplanten
Groene planten verfraaien niet alleen de tuin en het balkon, maar kunnen je huis ook veranderen in een oase van welzijn. Om te vermijden dat het weelderige groen van je kamerplanten verandert in een droge bruine kleur, moeten de planten bij het verpotten in een aangepaste potgrond worden aangeplant. Onze potgrond voor kamerplanten bevat een mix van sporenelementen die zorgen voor sterkere en gezondere planten. De potgrond heeft bovendien een losse, luchtige structuur en voorziet je planten gedurende 100 dagen van voedingsstoffen.
Als je je kamerplanten in een mineraal substraat wilt planten, is COMPO Bio Granuplant Indoor ideaal. De duurzame puimsteenkorrels kunnen ook gebruikt worden als decoratieve bodembedekker in potten. Daarnaast kunnen de puimsteenkorrels vermengd worden met de potgrond om zo een lossere structuur te creëren. Lees ons artikel “Mineraal substraat - ideaal voor kamerplanten?” om te ontdekken waarom vooral kamerplanten graag in een mineraal substraat worden geplant.
2. Universele potgrond
Wil je gewoon mooie planten? Dan is een universele potgrond voor kamer-, balkon- en tuinplanten misschien iets voor jou. De kwaliteit van de universele grond speelt een grote rol in de gezonde groei en lange levensduur van je planten. Zorg er daarom voor dat je een grond van hoge kwaliteit kiest. Onze COMPO SANA® Universele Potgrond staat al bijna 70 jaar bekend om de uitstekende kwaliteit. De geïntegreerde voedingsstoffen voorzien je planten gedurende 100 dagen van voedingsstoffen en zorgen zo voor een perfecte start na het verpotten. De losse en luchtige structuur en de ideale grondstoffen ondersteunen bovendien een optimale wortelgroei.
3. Potgrond voor groenten en tomaten
Bij het kweken van groenten kijkt elke tuinliefhebber uit naar een rijke, smakelijke oogst. Dat is een fluitje van een cent met de biologische potgrond voor groenten en fruit van COMPO. die is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. De potgrond absorbeert water optimaal en draagt bij aan een rijke en smaakvolle oogst dankzij de toevoer van voedingsstoffen gedurende 6 weken. Het verandert elke groenteplant in een smakelijke traktatie.
4. Potgrond voor dorstige balkon- en terrasplanten
Veel balkon- en terrasplanten hebben een beetje extra ondersteuning nodig, vooral tijdens periodes van extreme hitte en droogte. Je groene favorieten hebben niet alleen meer water nodig, het juiste substraat helpt ze ook om groen en gezond te blijven. COMPO Potgrond Geraniums & Balkonplanten is speciaal ontwikkeld om je planten te beschermen tegen hittestress tijdens droge periodes. De potgrond bevat een sterk geconcentreerde wateropslaggel. De gel zorgt voor een optimale wateropslag, zodat je jouw planten minder vaak moet begieten zonder bang te hoeven zijn dat ze uitdrogen.
Stap voor stap
1
Bedek de bodem van de nieuwe pot met grind of kiezel, potscherven, hydrokorrels of soortgelijk materiaal om te voorkomen dat de potgrond de pot uitloopt. Tegelijkertijd verbetert deze basis de luchttoevoer en worden waterverzadiging en de daardoor veroorzaakte wortelrot vermeden.
2
Haal de plant uit de oude pot. Wanneer de aardekluit sterk doorworteld is, maak deze dan iets losser. Snoei te dikke en te lange wortels terug om de plant aan te sporen tot nieuwe groei. Uitgedroogde en verrotte wortels moet je volledig verwijderen.
3
Vul de nieuwe pot met wat potgrond. Dat kan COMPO Universele Potgrond zijn of een substraat dat speciaal is afgestemd op de behoeften van de plant. Plaats nu de plant in de pot en zet ze rechtop. Vul de pot tot 2 cm onder de rand bij met potgrond.
4
Nadat je de potgrond goed hebt aangedrukt, voeg je nog wat potgrond toe. Belangrijk is dat je een afstand van 1 tot 2 cm tot de rand van de pot vrijhoudt. De resulterende gietrand vergemakkelijkt het water geven en voorkomt dat het gietwater over de potrand heen loopt. Zet de pot op een schotel of in een waterdichte buitenpot. Begiet als laatste de plant goed met water op kamertemperatuur (fijne straal).
Als de potgrond te vochtig is geworden, strooi dan wat zand op en hark het zand door de potgrond heen. Het water verdampt dan sneller.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Deze producten helpen je verder