Eenmaal de eerste voorjaarsbloeiers aan het begin van het jaar verschijnen, kijkt iedereen reikhalzend uit naar de lente. Want was is er mooier dan kleurrijke bloemen zoals tulpen, narcissen en sleutebloemen? Op deze pagina stellen we onze 11 favoriete voorjaarsbloeiers voor die voor meer kleur zullen zorgen in het dagelijkse leven!
De eerste voorbode van de lente
De botanische naam voor de sleutelbloem is "Primula" - deze naam betekent niet voor niets "de eerste". De sleutelbloem is namelijk een van de eerste planten die haar bloemkloppen opent. Deze lentebloemen fleuren zowel vensterbanken, bloembakken als bloemperken in de tuin op. Daarbij kan je kiezen tussen heel wat verschillende variëteiten - van de populaire stengelloze sleutelbloem tot de kogelsleutelbloem met haar opvallende, balvormige bloesems. Dankzij de talrijke kleurenvariaties kan je kleurrijke composities op het balkon tentoonstellen.
Daarnaast kan je sleutelbloemen ook prima combineren met andere voorjaarsbloeiers zoals narcissen en tulpen. Hoewel sleutelbloemen voornamelijk als kleine potplanten worden verkocht, zijn ze allesbehalve een wegwerpproduct. Wist je eigenlijk dat de sleutelbloem eigenlijk een vaste tuinplant is? Als je de bloem in maart of april op een schaduwrijk plekje in de volle grond aanplant, kan ze daar meerdere jaren oud worden!
Elk jaar opnieuw
Met hun goed gevulde bloemen die heel hard aan pioenrozen doen denken, vormen ranonkels een magische blikvanger tussen je verzameling voorjaarsbloeiers. Vanaf april opent de ranonkel haar bloemen. De kleur varieert van oranje tot violet-roze ; keuze te over dus! De sierplant wordt 20 tot 40 cm hoog en is daarom niet alleen voor je bloemperk geschikt, maar ook voor het balkon en het terras.
Ranonkels mag je ten vroegste begin maart in bloembakken aanplanten. Omdat hun knollen slechts enkele centimeters diep onder het aardoppervlak groeien, zijn ze niet bijzonder vorsthard. Eenmaal ze goed zijn opgegroeid, hebben de voorjaarsbloeiers zoveel uithoudingsvermogen dat ze zelfs in juni nog kunnen worden uitgeplant. Raadpleeg onderstaand plantenportret om meer informatie te ontdekken over de verzorging van ranonkels.
Gewoonweg onvergetelijk
Het vergeet-mij-nietje is een absolute klassieker onder de lentebloeiers. Over de unieke naam doen verschillende legendes de ronde. Zo zou een verhaal uit de Middeleeuwen zeggen dat de bloem God vroeg om haar niet te vergeten.
Met haar betoverende, blauwe bloemen vormt deze voorjaarsplant op vrijwel elke plek een echte blikvanger en brengt ze heel wat kleur in bloembakken en bloembedden. Het vergeet-mij-nietje komt vooral goed tot zijn recht in combinatie met andere lentebloemen zoals hoornviooltjes en tulpen. Meer informatie vind je in ons plantenportret.
Delicaat maar toch robuust
Ben je op zoek naar een onderhoudsvriendelijke bloem om onder je potplanten en struiken te planten? Dan is het driekleurig viooltje de perfecte kandidaat! Maar haar bossige, platte groei vormt ze namelijk een soort bloementapijt. Hierdoor is de plant ideaal als onderbeplanting.
Natuurlijk kan je de prachtige bloemen ook in bloembakken, verhoogde bedden en in bloembedden aanplanten. Vanaf maart zal je kunnen genieten van de kleurrijke bloemen. De bloemen hebben een kleurverloop en patronen in violet, wit of geel. Hoe je je hoornviooltje de juiste verzorging geeft, ontdek je in ons plantenportret.
Klassiek en elegant
Een klassieker onder de voorjaarsbloeiers is ongetwijfeld de tulp. De bloembol uit de leliefamilie kan 10 tot 70 centimeter hoog worden, afhankelijk van de soort. Met haar betoverende bloemen van delicate roze tinten tot fel geel is de tulp een van de populairste lentebloemen. Vooral in combinatie met andere bloembollen zoals narcissen en krokussen kan je heel wat kleurrijke en creatieve bloemencomposities in bloembakken maken. Meer tips over de aanplanting en de verzorging van deze meerjarige voorjaarsbloeiers ontdek je in ons plantenportret.
Kondigen de lente aan
Net zoals de tulp behoort ook de narcis tot de bloembollen die jaarlijks in het voorjaar uitlopen en tuinliefhebbers inspireren met hun felgele, witte of oranje bloemen. Met hun onmiskenbare bloesems, die op kleine belletjes lijken, zijn narcissen de voorbode van de lente. Ze luiden reeds in februari het begin van het warme seizoen in. Door de vorm worden narcissen ook vaak paaslelies genoemd - deze vertegenwoordigen echter maar één van de twaalf verschillende narcissensoorten. Meer tips en informatie vind je in ons plantenportret.
Hoogtepunt voor bijen en hommels
Krokussen kunnen worden onderverdeeld in drie groepen, afhankelijk van de bloeitijd.
In totaal bestaan er meer dan 90 verschillende soorten krokussen die ook nog eens in een breed kleurenpallet van geel tot paars beschikbaar zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, zijn krokussen niet bolvormig, maar hebben ze een knol die onder de grond groeit. Zo kan je elk jaar opnieuw uitkijken naar een nieuwe bloei. Hoe je de voorjaarsbloem op de juiste manier aanplant en verzorgt, ontdek je in ons plantenportret.
Mooi en
Bellis, madeliefje, meizoentje - deze kleurrijke en vrolijke voorjaarsbloeier is onder meerdere namen bekend. De Latijnse naam "Bellis perennis" betekent zoveel als "aanhoudend en mooi". En met hun mooie roze, rode of witte bloemen doet de Bellis haar naam alle eer aan! Van maart tot mei kan je op het balkon en in de tuin genieten van deze prachtige lentebloemen die tot 20 centimeter hoog worden. De Bellis-hybriden behoren tot de madeliefjesfamilie en zijn een gecultiveerde vorm van het bekende gewone madeliefje.
Delicaat en wit
Eenmaal de witte bloemen van het sneeuwklokje in januari of februari uit de grond verschijnen, weten we het allemaal : de lente is in zicht! Sneeuwklokjes zijn niet alleen terug te vinden in gazons, maar zijn ook ideaal om onder sierstruiken en -bomen aangeplant te worden in combinatie met andere vroegbloeiers zoals krokussen of hoornviooltjes.
De klokjesvormige bloemen hebben niet alleen een positief effect op ons humeur na de koude wintermaanden, ze vormen ook nog eens een belangrijke eerste voedselbron voor pollenverzamelaars. Naast het inheemse klassieke sneeuwklokje bestaan er meerdere variëteiten en meer dan 500 soorten. Ontdek alles over deze prachtige plant in ons plantenportret.
De echte geur van de lente
Met haar prachtige bloemen en haar heerlijke geur weet de hyacint ons het ganse jaar door te betoveren. De ongewone bloemstengels die tot 30 centimeter hoog kunnen worden, toveren elk bloembed om tot een kleurrijke oase van violet over roze tot zelfs wit. De hyacint was al in de oudheid heel populair en zou vernoemd zijn naar Hyakinthos, een figuur uit de Griekse mythologie. Raadpleeg ons plantenportret om meer te weten te komen over de verzorging van hyacinten.
De nieuwe bloem van de keizer
Met zijn imposante gele of oranjerode bloemen doet de keizerskroon zijn naam echt wel alle eer aan. De bloembol laat in april en mei zijn prachtige bloemen zien. De plant kan 60 tot 100 centimeter hoog worden. Voeg daar nog enkele stralend gele narcissen toe en je voorjaarsbeplanting is klaar! Naast de majestueuze verschijning biedt de keizerskroon nog andere voordelen zoals de intensieve geur die woelmuizen afschrikt. In ons plantenportet hebben we tal van praktische tips opgelijst voor de aanplanting en het onderhoud van deze plant.
Producten voor een prachtige bloei van je voorjaarsbloemen
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren