Wanneer het graszaad niet wil kiemen...
Heb je je graszaden gestrooid maar willen die maar niet ontkiemen? Wanneer er uit de gezaaide gazonzaden amper of zelfs geen grassprieten groeien, dan kunnen meerdere oorzaken aan de basis liggen. Extreme weersomstandigheden kunnen het de zaadjes heel moeilijk maken, maar ook te weinig water of het gebruik van een verouderde graszadenmengeling kunnen het resultaat beïnvloeden. Ontdek hier welke fouten het vaakst worden gemaakt bij het strooien van graszaden en hoe je dit kan vermijden.
1
Graszaden zijn een natuurlijk product. Net als onze voeding hebben ze dus een beperkte levensduur. Als deze wordt overschreden, neemt het kiemvermogen van de zaden af. De algemene regel : vanaf het derde jaar neemt het kiemvermogen van de graszaden in de verpakking jaarlijks ongeveer 10% af. Hoe lang je graszaden werkelijk houdbaar zijn, hangt ook van jou af. Alles hangt samen met de juiste opslag van het product. De ideale plek voor gazonzaden is een droge ruimte of een schuur met eerder koele temperaturen die zo weinig mogelijk schommelen. Als de graszaden in het tuinhuis vocht aantrekken of worden blootgesteld aan vorst en sterke hitte, dan kan hun kiemkracht aanzienlijk verminderen. Voor een optimaal resultaat gebruik je de zaden in het jaar van aankoop best helemaal op. Ben je niet zeker of de graszaden nog steeds kiemkracht hebben, kan je met weinig moeite een kiemexperiment uitvoeren. Zaai in een kleine pot die gevuld is met potgrond enkele zaadjes. Plaats de pot op een warme plaats in huis en houd de potgrond constant vochtig. Uit de goed ontkiembare zaden verschijnen al na enkele dagen de eerste grassprieten.
2
Zo robuust als een gazon uiteindelijk is, zo fijn zijn de zaden waaruit het grastapijt is gemaakt. Eenmaal de uitgestrooide zaden zijn opgezwollen, wordt het zaad zonder enige bescherming blootgesteld aan vorst en andere extreme weersomstandigheden. In de eerste fase van ontkieming volstaat één nacht met vorst om het graszaad te vernietigen. Wacht in elk geval met zaaien tot de laatste nachtvorst voorbij is. De meeste graszaadmengelingen ontkiemen pas echt bij een bodemtemperatuur vanaf 10°C.
3
Wanneer de eerste groene sprieten verschijnen, denk je waarschijnlijk "nu komt het in orde!" In feite begint dan de kritieke fase pas. Vanaf het moment dat het gazon begint te ontkiemen, hebben de grasplantjes echt veel water nodig. Omdat de graszaden enkel aan het oppervlak worden aangedrukt, hebben ze de eerste weken na het zaaien dagelijks water nodig. Is er geen regen voorspeld? Dit kan vervelend zijn. Toch moet je volharden. Omdat voldoende water de belangrijkste hoeksteen is op weg naar een egale, prachtige, groene grasmat. Tijdens een warm voorjaar kan één dag zonder water volstaan om de eerste grasplantjes te laten afsterven. Eenmaal je je gazonsproeier hebt geïnstalleerd, kan je hem gerust een tijdje laten sproeien. Hoewel de fijne zaden niet van het aardoppervlak mogen worden weggespoeld, is het belangrijk dat het water enkele centimers diep in de grond sijpelt om een diepe groei van de gazonwortels te stimuleren.
4
Maak het je graszaden niet te moeilijk. In een te harde bodem kunnen de fijne grasplantjes niet alleen veel moeilijker inwortelen, ook het gietwater krijgt het moeilijker om in de bodem in te sijpelen. Bij hevige regen kan het gebeuren dat de graszaden weggespoeld worden. Bovendien bestaat het gevaar dat de korrels beginnen beschimmelen en daardoor onbruikbaar worden. Maak daarom je tuingrond los met een schop of met een riek en verklein grotere klompen aarde met behulp van een hark. Verwijder grote stenen en stukjes hout. Als de kwaliteit van de bodem slecht is, kan het zinvol zijn om wat fijngezeefde compost of een speciaal kiemsubstraat met de bodem te vermengen. Ook zand of een aangepaste bodemverbeteraar kunnen zorgen voor een beter kiemresultaat. Twijfel je over de kwaliteit van je tuinbodem? Ga dan naar je tuincentrum om een bodemanalyse te laten uitvoeren.
5
Slechte graszaden zullen je niet toelaten om fouten te maken. Dergelijke zaden zijn niet voorzien van een speciale omhulling die hen beschermt tegen extreme weersomstandigheden. Bovendien bevatten goedkope graszaden vaak heel wat minderwaardige voedergrassen. Die groeien heel snel in de hoogte maar vormen zelfs met de beste zorg geen dichte grasmat. COMPO graszadenmengelingen worden beter beschermd tegen weersinvloeden. Zelfs als het 's nachts weer kouder wordt of de watertoevoer niet altijd optimaal is, zullen de verfijnde graszaden hoogstwaarschijnlijk nog steeds veranderen in een mooi, groen grastapijt. Als je de zaden op een correcte manier stockeert, is het mogelijk dat ze zelfs na twee jaar nog steeds betrouwbaar zullen ontkiemen.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Graszaden voor een prachtige, diepgroene grasmat