compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. De 7 vaakst voorkomende problemen in het gazon

De 7 vaakst voorkomende problemen in het gazon

Een prachtig, diepgroen gazon is het pronkstuk van elke tuin. Helaas kunnen er nu en dan problemen opduiken zoals schimmelziekten, onkruiden en kale plekken. In dit artikel ontdek je de 7 meest voorkomende problemen in het gazon en hoe je die kan oplossen.

compo image

1. Verbrand gazon

Lijkt je gazon eerder op een woestijnlandschap dan op een groen grastapijt? Als je gazon verbrand is, hoef je je in eerste instantie geen zorgen te maken. Als enkel de grassprieten verdroogd zijn, maar de wortels nog steeds intact zijn, dan kan je je gazon nog redden! Als ook de wortels afgestorven zijn, dan moet je je gazon compleet opnieuw aanleggen door te zaaien.

Er bestaan heel wat oorzaken voor een verbrand gazon. De voorbije weken kan het bijvoorbeeld extreem heet geweest zijn. Er zijn echter ook heel wat andere factoren : verkeerd maaien, verkeerd water geven of verkeerd bemesten. Afhankelijk van de oorzaak moeten er verschillende maatregelen genomen worden.

Als eerste hulp moet je allereerst doordringend water geven. In ons artikel "Mijn gazon is verbrand - wat nu?" ontdek je hoe je kan nagaan of de graswortels zijn afgestorven en welke verdere maatregelen je kan nemen om je gazon te redden.

2. Gras groeit niet

Als je in het voorjaar zorgvuldig hebt gezaaid, de zaden constant hebt vochtig gehouden en helaas toch moet opmerken dat je gazon kale plekken vertoont en ongelijkmatig groeit, dat ben je - net zoals heel wat andere tuinbezitters - ongetwijfeld heel teleurgesteld.

Voor dit probleem bestaan er heel wat verschillende oorzaken, wat het moeilijk maakt om de juiste oplossing te vinden. Door niet genoeg te bemesten, krijgt je gazon onvoldoende voedingsstoffen, wat de groei aanzienlijk kan beïnvloeden. Daarnaast hebben ook factoren als ligging, bodemkwaliteit en kwaliteit van de graszaden een grote invloed op de groei van je gazon.

In ons artikel "Groeit het gras niet?" ontdek je welke maatregelen je moet nemen om de oorzaken van een slechte grasgroei aan te pakken.

Gazon bemesten gemakkelijk gemaakt

Een mooi, dicht, diepgroen gazon zonder onkruid en mos - de droom van elke tuinliefhebber die enkel verwezenlijkt kan worden door het gazon te bemesten. Ontdek hier onze praktische tips.

Meer lezen
compo image

3. Vervelende onkruiden bestrijden

Onkruiden zoals klaver, boterbloempjes of paardenbloemen zijn voor menig tuinliefhebber een ware doorn in het oog. Alles begint bij de bemesting van het gazon. Hoe steviger en dichter de grasmat, hoe minder kans onkruiden en mossen krijgen om zich in je gazon te nestelen.

Ook door regelmatig te maaien kan je de uitbreiding van onkruiden stoppen. Zo krijgen de planten namelijk minder kans om te bloeien en zich te vermeerderen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen wortelonkruiden, zaadonkruiden en bovengronds kruipende onkruiden. Kleine onkruiden kunnen eenvoudigweg worden uitgetrokken met een onkruidsteker. Als een groter gazonoppervlak is aangetast met onkruiden, dan moet je je gazon behandelen. Meer informatie vind je terug in ons artikel "Zo houd je onkruid in het gazon tegen".

compo image
Gazonverzorging

COMPO Progazon

Vloeibare gazonmeststof met indirecte werking tegen onkruid en mos - geniet van een mooi, diepgroen gazon in 7 dagen!

Naar het product
compo image

4. Schimmels en paddenstoelen

Vaak verschijnen er paddenstoelen in het gazon of wordt je gazon aangetast door een schimmelziekte zoals sneeuwschimmel en rooddraad. Paddenstoelen zal je heel snel opmerken. Schimmelziekten daarentegen zijn vaak moeilijker te identificeren. Rooddraad kan je herkennen aan de rode schimmeldraden tussen de grassen. Bruine tot grijze vlekken in het gazon wijzen op sneeuwschimmel.

De verschillende schimmels kunnen vaak heel andere vormen en kleuren aannemen - toch worden ze allemaal vaak veroorzaakt door een slecht gazononderhoud. Hoe je dit alles kan voorkomen, ontdek je in ons artikel "Paddenstoelen en schimmels in het gazon".

compo image

5. Kale plekken in het gazon

Krijgt je gazon het tijdens de zomer hard te verduren? Lag je gazon tijdens de winter onder een dikke laag bladeren? Of heeft je gazon te weinig voedingsstoffen gekregen? In deze gevallen bestaat het risico dat de grassen afsterven en er droge, kale plekken in je gazon verschijnen. Deze kale plekken moet je zo snel mogelijk bijzaaien. Daarbij moet je rekening houden met de temperatuur, de bodemvochtigheid en de kwaliteit van de graszaden.

Alle belangrijke informatie over het bijzaaien van een gazon, inclusief een stappenplan, vind je in ons artikel "Bijzaaien : zo herstel je droge en kale plekken in het gazon".

compo image
Gazonverzorging

COMPO Turbo Herstelgazon

Op zoek naar graszaden die bijzonder snel ontkiemen? Zoek niet verder : met COMPO Turbo Gazonherstel is de klus heel snel geklaard!

Naar het product

6. Gaten in het gazon

Heb je lelijke gaten in je gazon ontdekt? Door een intensief gebruik van het gazon, kunnen er oneffenheden ontstaan. Diepere gaten worden daarentegen meestal veroorzaakt door dieren. Afhankelijk van welk dier - of het nu een rat, een veldmuis of een konijn is - moeten er verschillende maatregelen worden genomen.

In ons artikel "Gaten in het gazon - wie is de dader?" ontdek je welk dier er in jouw tuin aan het werk is geweest en hoe je die kan weren.

compo image

7. Larven in het gazon - engerlingen

Engerlingen zijn larven van verschillende soorten kevers. Enkele engerlingen zijn nuttig, andere zijn daartegentegen heel schadelijk voor planten. Terwijl de larven van de bloemkevers en de neushoornkevers helpen bij de afbraak van dode plantendelen, voeden de larven van de junikever zich met de wortels van je planten en van je grassen. Gevolg : dode grassen en kale plekken in het gazon.

In ons artikel "engerlingen" ontdek je hoe je de nuttige insecten van de schadelijke insecten kan onderscheiden en welke maatregelen je moet nemen om ze te bestrijden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.