Gele vlekken in het gazon kunnen verschillende oorzaken hebben : een gebrek aan water, schimmelziekten, een tekort aan voedingsstoffen - en soms zit je harige viervoeter er ook voor iets tussen. In dit artikel ontdek je waarom hondenurine zo schadelijk is voor je gazon en hoe je dit probleem kan neutraliseren.
Waarom is urine zo schadelijk?
Wanneer de zon schijnt, de vogels fluiten en je viervoeter in de tuin ravot, lijkt er geen wolkje aan lucht te zijn. De vreugde duurt echter niet zo lang als je hond het gazon heeft uitgekozen als een rustig plekje om zijn behoefte te doen. Maar waarom is dit zo schadelijk?
Hondenurine bevat verschillende minerale zouten. Deze werken in kleine doseringen als een soort meststof. Bij het urineren worden deze minerale zouten echter in grote hoeveelheden vrijgegeven. De zouten in de urine trekken water uit het gras, waardoor het gras uitdroogt. Tegelijkertijd - wanneer de bodem een hoog zoutgehalte heeft - kunnen de wortels geen nieuw water opnemen.
Het schadelijke effect wordt echter pas merkbaar wanneer je hond vaker op hetzelfde plekje in je gazon plast. Hoewel het gazon niet erg blij is met één enkele dosis urine, zullen de grassen pas na meerdere plasbeurten verbranden door overbemesting. Het resultaat : gele, droge plekken in het gazon. De grassen die net naast de gele plek groeien, zien er meestal extra groen uit omdat ze ver genoeg verwijderd waren om slechts een kleine dosis van de minerale zouten op te nemen - maar genoeg om met voldoende voedingsstoffen verder te groeien en een bijzonder mooie groene kleur aan te nemen.
De gele vlekken die zijn veroorzaakt door de hondenurine, zijn eigenlijk een voedingsprobleem. Het enige verschil : dit keer is het niet de tuineigenaar die teveel gazonmeststof heeft gestrooid, maar wel de hond die te vaak op dezelfde plek heeft geplast.
Als je merkt dat je hond dringend een plasje moet doen, dan moet je snel reageren. Om gele vlekken in het gazon door hondenurine te voorkomen, moet je namelijk vermijden dat je hond meerdere malen op dezelfde plek plast. Daarom is het beter om voor je hond een klein "toiletplekje" in de tuin te voorzien waarnaar je hem kan leiden. Ideaal is bijvoorbeeld een plekje met zand waarin zelfs de grote boodschap kan worden ingeharkt.
Leg enkele stukken hout neer die reeds de geur van hondenurine dragen - honden plassen namelijk graag op dergelijke gemarkeerde plaatsen. Je kan ook meer zouttolerante planten aanplanten zoals gewoon riet (Phragmites australis), zeealsem (Artemisia santonicum) of smalle weegbree (Plantago lanceolata). Deze planten kunnen beter tegen de urine dan de gazongrassen.
Niet alleen het gazon moet worden beschermd tegen de hondenurine, ook je vers aangeplante vaste planten, heesters of andere bomen en houtgewassen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door er een hekken omheen te plaatsen. Eens je hond gewoon is zijn behoefte enkel achterin de tuin te doen, kan je het hek verwijderen.
Er bestaan ook zogenaamde "Dog Rocks". Deze stenen worden in de drinkbak van de hond gelegd en moeten het nitraatgehalte in de hondenurine neutraliseren. Dit moet voorkomen dat er na het plassen gele plekken in het gazon ontstaan.
Terwijl een persoonlijk hondentoilet voor je viervoeter gemakkelijk kan worden ingericht, is de situatie anders voor honden die met hun baasje een wandeling voorbij je tuin maken en daarbij je haag markeren. Niet alleen je jonge haagplanten zullen gevoelig reageren, maar ook oudere hagen zoals buxus of thuja zullen door de veelvuldige plasbeurten beschadigd raken. De permanente aanvoer van nitraten die in de hondenurine terug te vinden zijn, kunnen zelfs leiden tot de dood van je haagplanten. Hier kan je proberen je hagen te beschermen met een schutting die direct aan het voetpad grenst en enkele centimeters diep in de grond steekt.
Op de markt zijn eveneens afweermiddelen verkrijgbaar die bestaande geurvlekken van andere honden verdoezelen. Dergelijke afweermiddelen bevatten een combinatie van verschillende geuren. Net voor het product wordt aangebracht, moet eerst al het vuil van andere honden worden verwijderd door deze gebieden meerdere malen intensief met water te besproeien. Vervolgens kan je het afweermiddel aanbrengen. Als je omheining vaak door honden wordt bezocht, moet je het afweermiddel in het begin dagelijks op de bezoedelde plekken aanbrengen. Wees echter voorzichtig in de buurt van planten en gras, want zij kunnen deze producten meestal niet zo goed verdragen. Hier raden we je aan om stenen, dood hout of dergelijke met het afweermiddel te behandelen en deze materialen dan rond de aangetaste zone te leggen.
Om te vermijden dat er lelijke gele plekken ontstaan in je gazon en je gazon niet ernstig beschadigd wordt, kan je volgende twee tips opvolgen :
1. Grondig water geven
Je kan gele vlekken in je gazon vermijden door zo snel mogelijk een gieter of waterslang te nemen en de zone, waar je hond net heeft geürineerd, goed te besproeien. Hierdoor wordt het te hoge zoutgehalte verdund, worden de voedingsstoffen beter verdeeld en dringen ze in de diepere lagen van de bodem. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat de geur die je hond daar heeft achtergelaten, verdwijnt. Dit zal je hond niet aanzetten om opnieuw op dezelfde plek te plassen.
2. Niet bemesten
Op frequent bezochte plasplekken in het gazon mag je geen extra meststof strooien.
Als je gazon reeds geel is gekleurd, komt elke hulp helaas te laat. Je kan er dan enkel nog voor zorgen dat de afgestorven plek opnieuw wordt ingezaaid nadat je de ondergrond hebt vernieuwd.
Zo ga je te werk!
1
Alle uitgedroogde grassen moeten worden verwijderd. Ook de bovenste grondlaag (ongeveer twee tot drie centimeter) moet worden vernieuwd. Geef het gebied grondig water en laat het wat drogen. Maak de grond los met een hark en strooi verse gazonzaden.
2
Een betrouwbare gazonzadenmengeling, met een specifieke samenstelling voor het herstellen van een gazon, kan worden uitgestrooid. Druk de graszaden goed aan.
3
Geef grondig water en houd de grond de volgende weken gelijkmatig vochtig zodat de zaden kunnen ontkiemen.
De vers gezaaide graszaden moeten natuurlijk worden beschermd tegen nieuwe urine. Plaats bijvoorbeeld enkele stenen, die zijn gemarkeerd met een afweermiddel, rond het pas ingezaaide gebied en laat je hond alternatieve plekjes zien waar hij zijn behoefte kan doen, bijvoorbeeld in een kleine zandbak in de achterste hoek van de tuin of achter enkele struiken die je niet erg dierbaar zijn.
Weg met gele plekken!
De perfecte producten voor een prachtig, diepgroen gazon
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren