compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Bemesten & onkruid bestrijden
  6. Gazon bemesten met vloeibare meststof

Informatie & toepassingstips

Gazon bemesten met vloeibare meststof

Stikstof, kalium, magnesium - als je het hele jaar door wilt genieten van een stevig, diepgroengazon, moet je het gazon regelmatig bemesten. Naast de klassieke gekorrelde gazonmeststoffen bestaan er nu ook vloeibare meststoffen. Maar wat zijn de verschillen tussen beide types meststoffen en wat zijn de voor- en nadelen van vloeibare gazonmeststoffen? Je ontdekt er hier alles over!

compo image

De verschillen tussen gekorrelde en vloeibare gazonmeststoffen

Een gazonmeststof met lange werking in het voorjaar, een kaliumrijke gazonmeststof voor het najaar, een aangepaste gazonmeststof voor verzwakte gazons - als je iets goeds wilt doen voor je gazon, vind je voor elk seizoen en elke situatie de geschikte meststof die het gazon voorziet van de juiste voedingsstoffen.

Veel van de gebruikelijke gazonmeststoffen die je in de winkel kunt kopen, zijn korrels die met behulp van een meststofstrooier of gewoon met de hand over het gazon worden verspreid. Na het uitstrooien van de korrels is het belangrijk dat het gazon water krijgt. Enkel zo kunnen de korrels volledig oplossen en komen de voedingsstoffen vrij. Het gazon neemt de voedingsstoffen dan op via de wortels.

Afhankelijk van de samenstelling kunnen gekorrelde gazonmeststoffen het gazon gedurende meerdere maanden van voedingsstoffen voorzien. Dan spreek je over gazonmeststoffen met lange werking. Gekorrelde gazonmeststoffen zijn daarom bijzonder populair voor de hoofdbemesting in het voorjaar omdat ze het gazon volledig en gedurende langere periode voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof, fosfaat en kalium.

compo image

Tegenwoordig zijn er steeds meer vloeibare gazonmeststoffen te koop. Hierbij zijn de voedingsstoffen niet in de vorm van korrels, maar in vloeibare vorm aanwezig. Vóór de toepassing wordt de vloeibare meststof gemengd met water. Dit mengsel wordt vervolgens op het gazon aangebracht. Zo zijn de voedingsstoffen onmiddellijk beschikbaar voor de grassen.

Een vloeibare gazonmeststof wordt ofwel opgenomen via de wortels (door begieten), ofwel direct via de bladeren (door bespuiting). Beide methoden werken snel en versterken het gazon binnen zeer korte tijd. Daarnaast wordt de chlorofylvorming bevorderd - dit betekent dat het gazon een mooie, diepgroene kleur krijgt. Omdat de vloeibare gazonmeststof samen met het water wordt aangebracht, treedt het effect ook op bij relatief droog weer in de zomer.

Vloeibare meststoffen worden daarom beschouwd als bijzonder gebruiksvriendelijk en efficiënt. Maar is dit wel echt zo? Is het echt gemakkelijker om het gazon te bemesten met vloeibare meststoffen - en welke nadelen zijn er in vergelijking met gekorrelde gazonmeststoffen?

Twee soorten vloeibare gazonmeststof

Er bestaan twee soorten vloeibare gazonmeststoffen die elk op hun eigen manier worden toegepast :

  1. Met een gieter : de meeste vloeibare meststoffen worden toegepast met behulp van een gieter. Dit betekent dat de vloeibare meststof eerst wordt gedoseerd en vervolgens in een gieter met water wordt opgelost. Vervolgens wordt het mengsel met de gieter toegepast, bij voorkeur met een sproeikop. Er bestaan ook vloeibare gazonmeststoffen die direct op de tuinslang kunnen worden gemonteerd. Deze toepassing is relatief  eenvoudig en bijgevolg ideaal voor beginnende tuiniers.
  2. Met een rugsproeier : voor toepassing met een rugsproeier (bladbemesting) wordt de vloeibare geconcentreerde meststof gemengd met water en in een rugsproeier gegoten. Vervolgens wordt druk opgebouwd en wordt de verdunde vloeibare meststof over het gazon verdeeld. Ook deze behandeling is betrekkelijk eenvoudig, zij het onbekend, aangezien de drukspuit een beetje kracht vereist. In het algemeen wordt in onze contreien in de professionele tuinbouw op grote schaal gesproeid, vooral in de sierteelt.
compo image

Voor- en nadelen van vloeibare meststoffen

Welke vloeibare gazonmeststof je ook kiest : er zijn enkele voor- en nadelen.

VOORDELEN

Een algemeen voordeel van vloeibare meststoffen is de nauwkeurige en snelle werking. Als het gazon er bijvoorbeeld geel en verzwakt uitziet, kunnen speciale vloeibare meststoffen, die naast stikstof ook sporenelementen als magnesium en ijzer bevatten, je gazon in zeer korte tijd als kleine "nutriëntenboosters" nieuw leven inblazen. Een positief neveneffect : onkruid en mossen krijgen zo geen kans meer om te concurreren met de versterkte en gezonde gazongrassen.

Daarnaast kunnen vloeibare gazonmeststoffen zelfs bij relatief droog weer goed werken. Aangezien grassen heel gulzige planten zijn en de vloeibare meststof snel via de bladeren of wortels wordt opgenomen, spoelen er geen voedingsstoffen uit in het grondwater. Vooral voor vloeibare gazonmeststoffen, die als bladmeststof worden toegepast, is er nog een ander voordeel, omdat je dankzij de toepassing een buitengewoon gelijkmatig resultaat kan bereiken.

Maar kunnen vloeibare gazonmeststoffen door hun snelle werking groeistoten creëren en zachte, ziektegevoelige sprieten vormen? Kunnen de gazongrassen de stikstof goed verdragen? Als deze vragen op het puntje van jouw tong liggen, kun je gerust zijn. Gazonmeststoffen zijn namelijk speciaal afgestemd op de specifieke behoeften van grassen. Dit geldt ook voor vloeibare gazonmeststoffen. Zwakke grassprieten of groeistoten zijn dus uitgesloten. Bovendien zijn zowel gekorrelde als vloeibare gazonmeststoffen zo ontworpen dat overbemesting onmogelijk is als je de doseringsaanbevelingen op de verpakking nauwkeurig opvolgt.

Het maakt dus niet uit of je een vloeibare meststof of een gekorrelde meststof gebruikt. Belangrijk is dat de meststof een evenwichtige combinatie van voedingsstoffen bevat die op de plant is afgestemd. Gebruik daarom voor de bemesting van je gazon enkel aangepaste gazonmeststoffen. Bovendien moet je vóór de toepassing de informatie op de verpakking goed nalezen en de meststof doseren zoals aangegeven.

NADELEN

Een nadeel van vloeibare gazonmeststoffen is dat geen langdurige werking hebben. Hoewel het gazon alle voedingsstoffen opneemt, zodat er niets verloren gaat, zal er binnen enkele weken of maanden opnieuw een tekort aan voedingsstoffen ontstaan als de bodem uitgeput is en te weinig voedingsstoffen bevat. Enkel regelmatige bemesting met een langzaam werkende meststof kan hier helpen. Bij gekorrelde gazonmeststoffen met langdurige werking worden de voedingsstoffen gelijkmatig en over langere periode vrijgegeven. Zo is een toepassing met een stikstofrijke meststof in het voorjaar ideaal. Deze zal het gazon gedurende meerdere maanden continu ondersteunen. In de herfst profiteert het gazon vervolgens van nog een flinke portie kalium, waardoor het beter bestand is tegen vorst. 

Vloeibare gazonmeststoffen worden vooral als snelwerkende meststof toegepast. Een acuut voedingstekort kan zo snel en efficiënt worden verholpen. Zij vormen dus een goede aanvulling voor een evenwichtige verzorging van het gazon.

De troeven van vloeibare gazonmeststoffen in een notendop

Als het gaat om vloeibare gazonmeststoffen, kunnen we volgende voordelen oplijsten :

  1. Ze zijn nauwkeurig en werken snel.
  2. Ze zorgen voor een gelijkmatig resultaat.
  3. Ze zijn relatief gebruiksvriendelijk.
  4. Ze kunnen ook bij droog weer gebruikt worden.
  5. Ze zijn heel efficiënt aangezien de voedingsstoffen via het blad of direct via de wortel worden opgenomen. Zo kunnen er geen voedingsstoffen in het grondwater uitspoelen.
  6. Ze zijn de ideale opkikker voor verzwakte gazons.
  7. Ze vormen de ideale aanvulling op de normale gazonverzorging. Omdat ze geen lange werking hebben, moeten gekorrelde meststoffen met lange werking worden gebruikt voor een volledige en duurzame bemesting.
  8. Ze helpen onkruiden en mossen in het gazon te voorkomen.

Wat moet je doen alvorens je gaat bemesten?

  • Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing van het product. Hier vind je alle informatie over de dosering.
  • Als je gaat bemesten, is het belangrijk dat je gazon voldoende water ter beschikking heeft zodat de voedingsstoffen optimaal kunnen worden opgenomen. Als het lang niet heeft geregend, moet je het gazon de dag vóór de bemesting goed water geven.
  • Het gazon mag nog niet uitgedroogd zijn. Als dit wel het geval is, dan moeten de kale, verbrande plekken vóór de bemesting worden bijgezaaid zodat onkruiden zich niet in de grasmat kunnen nestelen. Een andere optie is om de kale zones over te slaan tijdens het bemesten. 
  • Als je een vloeibare meststof als bladbemesting toepast, dan kies je bij voorkeur een regenvrije en windstille dag uit.
  • De grassprieten mogen op het moment van toepassing nog niet nat zijn.
  • Het ideale moment om je gazon te bemesten met een vloeibare meststof is in de late namiddag. Zo zal de meststof niet snel opdrogen en krijgen de voedingsstoffen de kans om in alle rust in de grassen te trekken.
compo image
compo image
compo image
compo image

Stap voor stap

Hoe wordt een vloeibare gazonmeststof toegepast?

Zo ga je te werk :

  1. Schud de fles vloeibare meststof goed en meet de juiste hoeveelheid meststof af. Volg daarbij nauwkeurig de aanbevelingen op de verpakking op. Bij COMPO is de meststof voorzien van een praktische doseerdop.
  2. Giet de inhoud van de doseerdop in een rugsproeier en vul verder aan met de voorgeschreven hoeveelheid water.
  3. Bouw druk op in de rugsproeier en spuit het mengsel gelijkmatig over het gazon.

Tip : loop tijdens de toepassing bij voorkeur achteruit. Zo loop je niet over de zopas bemeste zones. Houd de komende zes uur huisdieren uit de buurt van het behandelde gazon en betreed het gazon niet.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.