compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Goed neergezet: kamerplanten voor alle standplaatsen

Goed neergezet: kamerplanten voor alle standplaatsen

Licht, lucht en temperatuur - iedere kamerplant heeft andere eisen wat betreft deze drie factoren. Om ervoor te zorgen dat je groene huisgenoten zich goed voelen, moet je op enkele punten letten. We leggen uit hoe je de vijf grootste uitdagingen van het wonen met planten onder de knie krijgt en welke soorten tegen droge verwarmingslucht, een koude overloop, donkere woonkamerhoeken of vochtige badkamers kunnen.

compo image

Uitdaging 1: donkere plekken met weinig licht

De meest planten, en met name exotische planten uit tropische gebieden, hebben veel licht nodig. In iedere woning zijn echter donkere kamers en standplaatsen ver van het raam te vinden. Vooral voor soorten die hongeren naar licht bestaat bij te weinig licht het gevaar van 'etioleren'. De scheuten groeien dan weliswaar snel zeer omhoog, maar zijn niet heel sterk. Met die snelle groei probeert de plant andere lichtbronnen aan te boren, omdat ze te weinig licht voor de fotosynthese tot haar beschikking heeft.

Toch kan je donkere plekken in huis groen maken, bijvoorbeeld met planten die oorspronkelijk uit dicht regenwoud komen. Geen enkele plant kan echter geheel zonder licht overleven. Zelfs bij geschikte soorten ontwikkelt een plant zich dan, afhankelijk van de hoeveelheid licht die beschikbaar is, voor een deel niet zo optimaal als ze zou doen bij voldoende licht.

Planten die geschikt zijn voor donkere ruimten zijn onder meer: Aspidistra, Zamioculcas, drakenklimop, Sanseveria, graslelie, slaapkamergeluk, Kalanchoë, Aglaonema, drakenbloedboom, Philodendron en lepelplant.

compo image

Uitdaging 2: droge verwarmingslucht

Droge verwarmingslucht is niet alleen slecht voor mensen, ook de planten in huis hebben het in de wintermaanden moeilijk met de droge, warme lucht. Voor kamers waarin flink wordt verwarmd moet je daarom geschikte planten kiezen. Daarnaast helpt het om de planten regelmatig met water te besproeien of, beter nog, een luchtbevochtiger te plaatsen.


Bloempotten die direct boven de verwarming staan, drogen heel snel uit en moet je doorlopend controleren op voldoende water. Een aanwijzing voor een te warme en/of te droge standplaats zijn bladeren met bruine punten of zwarte vlekken. Droge lucht bevordert daarnaast ongedierte zoals spintmijten, die zich vooral bij warmte massaal kunnen vermeerderen. Onderzoek regelmatig of je groene lievelingen aangetast zijn! 

Voor verwarmde ruimten zijn cactussen en vetplanten, jadeplant, kerstcactus en Schefflera het geschiktst.

compo image

Uitdaging 3: koude vensterbanken

Planten die op een koude ondergrond staan, bijvoorbeeld een vensterbank van natuursteen, zijn vatbaar voor het tegenovergestelde probleem, namelijk dat ze 'koude voeten' krijgen. Hier helpt het neerleggen stukken hout, bamboe-onderzetters of isolerend vlies. Voor heel gevoelige plantjes kan je echter beter een andere standplaats kiezen.

compo image

Uitdaging 4: koelere gebieden zoals de overloop en de slaapkamers

Afhankelijk van de verwarmingsvoorkeuren van de bewoners worden de overloop en de slaapkamers meestal niet verwarmd en blijft het daar koeler. In deze ruimten zijn planten geschikt die gericht geselecteerd zijn op hun tolerantie voor lagere temperaturen. Let er wel op dat het voor de planten niet in de richting van bevriezing gaat en dat ze bovendien voldoende licht krijgen. Verder geldt dat hoe minder licht aanwezig is en hoe kouder de temperaturen zijn, hoe minder water je moet geven.
Tocht wordt door de meeste planten zeer slecht verdragen. Een ficus reageert daar bijvoorbeeld op met bladval. Je kan testen of het tocht op een bepaalde plek met behulp van een brandende lucifer of kaars. Wanneer planten te koud staan, laten ze dat meestal merken met gele bladpunten of afvallende bladeren.  

Varens, azalea's, kamerdennen en graslelies houden wel van koude gebieden in huis.

compo image

Uitdaging 5: badkamers met hoge luchtvochtigheid

In badkamers heerst in het algemeen een tamelijk hoge luchtvochtigheid. Als je de temperatuur daar altijd op een gelijkmatig niveau houdt en er voldoende licht is, kunnen orchideeën zich er bijvoorbeeld heel goed voelen. Ook varens, Sanseveria's en lepelplanten kunnen tegen weinig licht en hebben een hoge luchtvochtigheid nodig, waardoor ze eveneens geschikt zijn voor de badkamer.

Orchideeën, varens, sansevieria's en lepelplanten hebben een voorkeur voor tropische lucht- en lichtomstandigheden. 
 

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.