Tips bij verwarmingslucht en tekort aan licht
Orchideeën mogen bij vele plantenliefhebbers niet ontbreken op de vensterbank. Maar wat wij als vanzelfsprekend beschouwen, is voor deze tropische plant een grote uitdaging. In hun thuisland kunnen orchideeën in de winter genieten van 8 uren zonlicht per dag. Bij ons leveren de koude, natte en sombere winterdagen amper 1 uurtje zonlicht per dag op. Bovendien is er de droge, stofferige verwarmingslucht en de ijskoude tocht van buitenaf - het hoeft je dus helemaal niet te verbazen dat vele orchideeën in erbarmelijke toestand uit hun winterslaap ontwaken. In dit artikel tonen we jou waarop je moet letten bij het overwinteren van je orchideeën zodat de planten in het voorjaar weer snel bloeien.
Zo maak je het je tropische plant comfortabel
Probleem nr. 1
Winterslaap? Dat kennen orchideeën uit de tropen eigenlijk niet en dus staan ze vaak nog in volle bloei wanneer de dagen plots korter worden. Mocht dat zo blijven en je wilt voorkomen dat je orchidee in winterslaap gaat, kan je de plant helpen met extra lichtbron onder vorm van een daglichtlamp. Als het stroomverbruik je het niet waard is, kan je je plant een plezier doen door ze op een lichtrijke vensterbank te plaatsen.
In de zomer is een plaatsje op een zuidgeoriënteerde vensterbank gewoonweg veel te heet, in de winter kan het extra zonlicht echter een ware zegen zijn. Denk er wel aan om de plant in mei terug op haar zomerplekje te plaatsen.
Toch kan het gebeuren dat je orchidee na een paar weekjes winter alle bloemen en knoppen begint te verliezen en zich volledig terugtrekt in haar winterslaap. Het beste wat je dan voor je orchideeën kan doen? Hen laten doen! Probeer haar zeker niet extra water te geven of te bemesten om haar zo uit haar winterslaap te halen. Dit kan de plant namelijk beschadigen. Je geduld zal in het voorjaar beloond worden met nieuwe knoppen en prachtige bloemen.
Probleem nr. 2
Er is geen eenduidig recept voor het correct water geven van je orchideeën in de winter.
Heeft je orchidee haar bloemen behouden? Als de plant een zonnig plekje of zelfs een daglichtlamp heeft en daardoor knoppen en bloemen blijft dragen, dan kan je haar op dezelfde manier water blijven geven als tijdens de zomer - je kan de plant zelfs een kleine portie meststof toedienen. We raden je aan om regelmatig de vochtbalans in de pot te controleren als je orchidee in de buurt van de verwarming staat. Bij droge verwarmingslucht verdampt namelijk heel veel water.
Aangezien orchideeën gewend zijn aan een hoge luchtvochtigheid in hun land van herkomst, houden ze helemaal niet van de lage luchtvochtigheid in de woonkamer. Er is een simpele truc om het voor je plant wat aangenamer te maken : bovenop de normale gietfrequentie kan je je orchidee om de 2 tot 3 dagen gedurende enkele seconden onderdompelen in kalkvrij kraantjeswater zodat de wortels worden bevochtigd. Zo kan de kamerplant de droge lucht rond de wortels beter compenseren.
Heeft je orchidee geen knoppen en bloemen meer? Als je orchidee op een koeler plekje staat en ze heeft besloten in winterslaap te gaan, dan hoef je haar zeker geen water meer te geven. De stofwisseling van de plant is dan namelijk zo vertraagd, dat ze het beschikbare water nauwelijks kan opnemen. Controleer voor de zekerheid regelmatig of er op bodem van de plastic pot voldoende water aanwezig is. Normaal gezien volstaat het om tijdens de winterperiode je orchideeën om de 3 tot 4 weken spaarzaam water te geven.
Probleem nr. 3
Een woestijnklimaat voor tropische bewoners - de droge verwarmingslucht stelt orchideeën tijdens de winter echt op de proef. Een gezond orchideeënklimaat heeft een luchtvochtigheid van 60-90%. Tijdens de winter bedraagt die binnenshuis amper 40%. Het grootste risico voor de gezondheid van je orchideeën bij een gebrek aan luchtvochtigheid, is spint.
Het probleem : de schadelijke insecten en hun witte draden blijven lange tijd onopgemerkt op de onderzijde van de bladeren. Daar zuigen de mijten ongestoord de laatste waterreserves uit de plant. Bij een sterke aantasting krijgen de bladeren van je orchidee na verloop van tijd een bruinzwarte kleur en de plant zal afsterven. Een enkele spijtmijt prikt het blad gemiddeld 20 maal per minuut aan. Deze stress kunnen de planten, die verzwakt zijn door een tekort aan licht, niet aan. De enige boodschap voor jou : beter voorkomen dan genezen!
De speciale Orchideeën Spray zorgt ook in de winter voor een aangenaam vochtig binnenklimaat rondom de plant en maakt de planten onaantrekkelijk voor spintmijten - die houden namelijk van een warme en droge omgeving. Bij een wekelijkse toepassing kan je het risico op spintmijten aanzienlijk verminderen. Verwijder ook regelmatig het vuil en het stof op de bladeren met behulp van een vochtige doek.
Probleem nr. 4
Gaat je orchidee na de winter niet opnieuw bloeien? Als een orchidee de wintermaanden in goede gezondheid overleeft en dan de hele zomer niet wil bloeien, kan het zijn dat de plant op een te warme plek staat.
De meeste orchideeënsoorten houden van temperaturen van 23 tot 30°C, in de winter zijn temperaturen van 18-23°C voldoende. Toch zijn de planten gewoon aan temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. Als je je orchidee nabij een kachel met thermostaat hebt geplaatst, en ze gedurende de dag dus aan een constante temperatuur wordt blootgesteld, dan zal de plant na verloop van tijd een bepaalde "koudeprikkel" missen.
Dus in december wat regelmatiger het raam openen? Zeker niet! Voor de tropische planten voelt een temperatuur van 15 tot 18°C reeds bijzonder koud aan - ze mogen zeker niet gedurende langere tijd aan temperaturen onder 14°C worden blootgesteld. Bij voldoende licht kan een lagere temperatuur ervoor zorgen dat je orchidee terug gaat bloeien. Plaats daarom je plant enkele weken aan een lichtrijk raam in de gang.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
De beste producten voor bloemrijke en gezonde orchideeën