Waarom je je om de gezondheid van bomen moet bekommeren
Extreme temperatuurschommelingen, droogte, stormweer en insecten : onze bomen krijgen het momenteel heel hard te verduren. Heel wat hectaren bos zijn ondertussen extreem beschadigd. Gezonde bomen zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit - ze produceren immers grote hoeveelheden zuurstof, ze zorgen voor schaduw en ze bieden veel dieren voldoende voedsel. Wist je eigenlijk dat je als hobbytuinier ook op kleine schaal kan bijdragen aan het versterken en beschermen van onze bomenpopulatie? Hoe je dat doet, laten we je in dit artikel zien.
Dit verandert in de natuur
Zo help je je boom
Versterken met Bacillus subtilis
Het is duidelijk : als er wekenlang geen regen valt tijdens de zomerse hitte, hebben vooral jonge bomen jouw hulp nodig, zeker als ze aangeplant zijn tussen tegels en asfalt en afhankelijk zijn van extra watergiften. Heel belangrijk hierbij is : geef beter minder vaak, maar grondiger water. Alleen zo kan het water in de diepere bodemlagen insijpelen. Dit werkt prima door je tuinslang in het gebied van de wortelkluit te plaatsen en het water enkele uren met weinig druk naar beneden te laten druppelen. Als je je boom een extra boost wilt geven, kan je het gietwater met Bacillus subtilis verrijken. Deze goedaardige schimmel helpt de boom om schadelijke schimmels op natuurlijke wijze te bestrijden. Bacillus zit in veel meststoffen en plantenversterkers, vb. in COMPO Bio Kalk. De kalk kan het beste in de herfst of in de winter op de bodem worden gestrooid. De winterse neerslag zorgt er dan voor dat de kalk oplost en wordt opgenomen door de bodem.
Hygiëne en boomwondverzorging
Een goed uitgevoerde snoeibeurt kan wonderen doen, vooral bij verzwakte bomen. Door het minitieus snoeien van takken wordt de boom ontlast, zodat deze zijn energie kan richten op de resterende scheuten. Vooral bij bomen die aan één kant uitlopen, kan je de stabiliteit vergroten door de groeirichting te corrigeren. Door de boomtop uit te dunnen, kan je het raakoppervlak bij stormweer verkleinen. De teruggroeiende scheuten zijn flexibeler en breken niet zo snel af in de wind. Door de verbeterde ventilatie van de boomtop hebben schimmelziekten bovendien veel minder kans.
Minstens zo belangrijk als de professionele snoeibeurt is het reinigen van het snoeimateriaal en een professionele wondverzorging. Vooral als een deel van de te snoeien bomen al last heeft van ongedierte of schimmels, moet het snoeigereedschap na elke boom grondig worden gedesinfecteerd. Anders bestaat het risico dat je met een goedbedoelde snoeibeurt ziekten of plagen naar andere bomen overbrengt. Voor het desinfecteren van het materiaal kan je in de vakhandel terecht voor speciale reinigingssprays, maar je kan ook gewoon alcohol gebruiken.
De open boomwonden zijn een perfect doelwit voor rot en schimmelziekten. Gezonde bomen hebben een aanzienlijk vermogen om de snijwonden op eigen kracht terug te sluiten. Bij snoeiwonden met een diameter van 10 cm kan het meerdere jaren duren tot de boomwonden compleet hersteld zijn. Zelfs bij een sterke boom raden we je aan om de snoeiwonde zeker te behandelen. Hiervoor kan je een wondafdekmiddel gebruiken. Dit is een soort plaaster die op de rand van de boomwonde wordt aangebracht. Zo krijgt het snel drogende hout in het midden van de stam nog genoeg lucht.
Insecten afweren
Kleine wintervlinders en mieren zijn voor sterke bomen eigenlijk geen probleem en in de meeste zomers verschijnen ze in zulke kleine aantallen, dat het eigenlijk niet nodig is om lijmringen aan te brengen. Als de weersomstandigheden terug gunstig zijn, kan het heel snel gaan : bladeren, knoppen en de toppen van de takken zijn echte lekkernijen voor de insecten en binnen de kortste keren is de boom compleet kaal gevreten. Vooral de groei van jonge en verzwakte bomen wordt belemmerd met een verminderde vrucht- en bloesemvorming tot gevolg. Nuttige organismen, die afhankelijk zijn van deze voedselbron, lijden hieronder. Het aanbrengen van een lijmring is hierbij heel nuttig om de boom tegen grote vraatschade te beschermen. Kies zeker voor producten met natuurlijke lijm. Die zijn altijd nog kleverig genoeg om te verhinderen dat mieren en wintervlinders de boom beklimmen. Voor vogels en andere nuttige diertjes daarentegen is het eenvoudig om zich los te maken van de kleefstrook als ze erop zouden geland zijn. Om ervoor te zorgen dat vogels niet in de buurt van de lijm komen, is het belangrijk dat je de kleefband 60 tot 80 cm boven de grond aanbrengt. Zo kan je het risico minimaliseren.
Mieren zijn heel nuttige insecten - waarom vormen ze dan een bedreiging voor bomen? De mieren zijn niet direct schadelijk voor je boom, maar wel hun grote voorliefde voor bladluizen, die honingdauw afscheiden. De mieren weten precies dat de zuigende insecten door hun werk aan de boom een echte delicatesse worden. Daarom brengen ze de bladluizen gericht naar de bomen en beschermen ze zo tegen andere vretende vijanden. Bij voldoende grote mierenkolonies en voldoende bladluizen wordt op deze manier het evenwicht in de boom verstoord. Naast de schade die wordt veroorzaakt door het grote aantal insecten, creëren de mieren hun nesten in het wortelgebied van de bomen in kwestie om dicht bij de populaire voedselbron te zijn.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Bijbepassende producten