compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Laurierkers snoeien

Laurierkers snoeien

Laurierkers is een van de meest populaire groenblijvende haagplanten. Hij groeit gemakkelijk, is heel onderhoudsvriendelijk en houdt ook nog eens nieuwsgierige blikken van buren tegen. Maar wanneer en hoe moet je laurierkers snoeien? Je ontdekt in dit artikel hoe je je laurierkers in topconditie houdt!

compo image

Moet laurierkers gesnoeid worden?

Hooggroeiende soorten zoals de Portugese laurierskers 'Angustifolia' (Prunus lusitanica) of de variëteit 'Novita' (Prunus laurocerasus) worden vaak als haag in tuinen of parken aangeplant omdat ze tot wel 4 meter hoog worden. Een laurierkershaag als de 'Novita' kan wel 50 cm per jaar groeien! Vooral in de kroon groeit het hout snel alle kanten op. Daarom raden we je aan om regelmatig te snoeien. Er zijn twee snoeitypes : de onderhoudssnoei waarbij je je haag onderhoudt en in vorm brengt, en de radikale snoei waarbij je verouderde hagen en struiken een verjongingskuur geeft.

1) Onderhoudssnoei

Om te vermijden dat je laurierskers je complete tuin overschaduwt, kan je 1 maal per jaar een onderhoudssnoei uitvoeren. De laurierhaag verdraagt deze snoei heel goed, dus je kan de nieuwe takken van de haag gerust tot de helft snoeien. Dit zal ervoor zorgen dat je laurierkers dichter groeit en dit zal eveneens de vorming van nieuwe scheuten stimuleren. Door de kruin van de haag uit te dunnen, kan je bovendien vermijden dat het midden van de plant kaal wordt door een gebrek aan zonlicht.

2) Radikale snoei

Bij oude laurierkershagen die heel dicht zijn gegroeid en al jaren niet meer zijn gesnoeid, komt het licht vaak niet tot het midden van de haag. Hier kan je de plant helpen met een radikale verjongingssnoei. Daarbij kan je zonder zorgen sterkere takken en oud hout van de laurierskers snoeien. Het volgende seizoen zal de plant je belonen met tal van nieuwe takken die groeien op de plaats waar je gesnoeid hebt.

Welk type haag past bij jou?

Taxus of laurierkers : haagplanten zijn ideaal als natuurlijk privacyscherm in de tuin. Maar welke haag past het beste bij jou? Laat je inspireren door de meest populaire hagensoorten!

Naar het artikel

Wanneer wordt laurierkers gesnoeid?

We raden aan om laurierkers één maal per jaar te snoeien om de haag in vorm te houden en een gezonde groei te ondersteunen. De ideale periode voor zo een onderhoussnoei is tegen eind juni, wanneer de struikplant de eerste groeiperiode heeft voltooid en het broedseizoen voor de meeste vogels voorbij is.

Een droge, bewolkte dag met milde temperaturen is ideaal voor een zomerse snoeibeurt. Hete zomertemperaturen moet je vermijden. Idealiter duurt het bewolkte weer enkele dagen zodat de ingekorte scheuten kunnen wennen aan de veranderende lichtomstandigheden en zodat het zonlicht geen schade kan aanrichten. Bovendien kunnen schimmelziekten, die door vocht worden bevorderd, vermeden worden.

Onze tip

Snoei je laurierkers niet te vroeg! Vogels zoals merels of groenlingen kunnen nog tot eind juni of zelfs langer in de haag broeden. Controleer eerst je haag op de aanwezigheid van nesten voordat je de plant snoeit.

Als je je houtachtige plant de laatste jaren wat verwaarloosd hebt en je nu echt forser moet snoeien, voer je de radikale verjongingssnoei best uit eind februari bij vorstvrij weer. Ook hier biedt droog, zacht weer de beste voorwaarden voor een succesvolle snoeibeurt.

Zo ga je te werk

Stap voor stap : zo snoei je je laurierkers

  1. 1

    Het juiste gereedschap

    Gebruik een scherpe, propere snoeischaar. Zo vermijd je beschadigingen aan de bladeren die vaak worden veroorzaakt door ruwe snijbladen bij elektrische apparaten.

  2. 2

    Correct snoeien

    Snoei de takken die te lang geworden zijn terug tot op de gewenste lengte om de plant een mooie vorm te geven. Bij grote hagen kan het handig zijn om een touw op te spannen. Zo ben je zeker dat je de haag op een rechte lijn snoeit. Snijd de groene, nieuwe scheuten bij het houtachtige deel van de tak af om de bestaande vorm te behouden.

  3. 3

    De vorm bepaalt alles

    Let erop dat je je laurierkers in de vorm van een trapeze snoeit. Het onderste haaggebied moet breder zijn dan het bovenste, zodat de onderste takken voldoende zonlicht krijgen en voldoende vertakken.

  4. 4

    In de hoogte

    Afhankelijk van de gewenste hoogte kan je de kroon van je laurierkershaag inkorten zodat het midden van de haag opnieuw zichtbaar wordt. Vooral bij hogere planten kan je flink terugsnoeien omdat de kale plekken van bovenaf niet zichtbaar zijn.

  5. 5

    Vergeet niet op te ruimen

    Het groenafval van je laurierkers mag je niet op de composthoop gooien. Dit type materiaal verteert namelijk heel langzaam.

Trakteer je oude laurierkershaag op een radikale snoeibeurt

Bij laurierkershagen die al lang geleden of zelfs nog nooit gesnoeid zijn, is een simpele snoeibeurt niet voldoende om de plant terug in de gewenste vorm te krijgen. Hagen die al heel kaal geworden zijn, moet je daarom radikaal snoeien om de plant te verjongen.

Verhoute takken in het midden van de haag kunnen worden verwijderd met een rozenschaar. Dikkere takken kan je met een snoeischaar inkorten. Ook brede, sterke takken die te ver omhoog groeien, kunnen worden afgesneden aan de basis om de plant weer uit te dunnen. Zo bevorder je de groei van nieuwe scheuten en krijg je een dichtgroeiende, gezonde laurierhaag!

compo image

Wat moet je doen als de bladeren van je laurierkers geel of bruin kleuren?

Vooral na hete zomers kunnen de bladeren van je laurierkers geel kleuren. Dit is vaak een indicatie van een gebrek aan water en soms van een tekort aan voedingsstoffen. Tijdens de wintermaanden kan je dergelijke tekorten herkennen aan de bruin verkleurde bladeren. Zorg er dus altijd voor dat de plant voldoende water ter beschikking heeft. Het kan zinvol zijn om een irrigatiesysteem te installeren omdat dit economisch en doeltreffend is. Bovendien is het de moeite waard om te mulchen om verdamping van het grondwater te verminderen. Dit is vooral belangrijk op lichte zandgronden die anders snel uitdrogen. 

Een gebrek aan voedingsstoffen kan je na de zomer niet meer verhelpen, omdat de planten veel gevoeliger zullen worden aan vorst als ze zouden verder groeien. Als je laurierkers ernstig beschadigd is, is de enige oplossing : snoeien. Knip hiervoor de beschadigde takken royaal terug tot op het gezonde hout.

Komend voorjaar kan je je laurierhaag een portie meststof met langdurige werking toedienen - dit garandeert een gezonde groei van je laurierkers!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.