1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Engelentrompet (Brugmansia)

Kenmerken

Engelentrompet

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
balkon, terras, bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
1-3 m
Bloemkleur:
wit, roze, geel, oranje, rood

Correct planten

Engelentrompet planten

Standplaats

Engelentrompet (Datura) wordt vaak in kuipen geplant, maar voelt zich ook thuis in de tuin. De plant kan een groeihoogte tussen de 1 en 3 meter bereiken. Door haar Zuid-Amerikaanse afkomst houdt ze van zonnige locaties. Op warme dagen is het echter beter om de engelentrompet in potten op een halfschaduwrijke plaats te zetten. Een huismuur vlak bij een engelentrompet straalt tijdens zomerse nachten warmte uit. Dat heeft een positief effect op de bloei. De muur beschermt de plant ook tegen wind. Om de plant bij winderig weer stabiel te houden, moet je deze in een zware pot planten en aan een stevige stok vastbinden.

Aanplanting

Voor de engeltrompet wordt regelmatig verpotten aanbevolen. Verpot de engelentrompet iedere 2 jaar.

Onze tip

De trechtervormige, hangende bloemen worden 25 tot 50 cm lang en verspreiden 's avonds een intense geur. Zodra de trompetbloemen uitgebloeid zijn, moet je deze verwijderen.

Correct verzorgen

Engelentrompet verzorgen

Water geven

De engelentrompet heeft heel veel water nodig. Op warme zomerdagen is 's morgens en 's avonds een doordringende bewatering nodig. Watergebrek kan snel worden vastgesteld aan de hand van slappe, hangende bladeren. Niettemin moet je waterverzadiging en daarmee wortelrot voorkomen. De oplossing is te zorgen voor een goede afvoer van water.

Bemesting

Door de sterke groei en de vorming van grote bloemen heeft de engeltrompet een grote behoefte aan voedingsstoffen. De eerste portie meststof geef je in het voorjaar, wanneer de plant nieuwe bladeren en scheuten vormt. Tot augustus moet je de engelentrompet dan wekelijks van voldoende voedingsstoffen voorzien met een voedselrijke vloeibare of gekorrelde meststof.

Maatregelen in de winter

Engelentrompet moet in het licht bij 4 tot 12 °C of in het donker overwinteren. Bij overwinteren in het donker moet je de kroon inkorten tot de helft of 2/3 van de aanwezige scheuten. Hoe meer je snoeit, hoe later de plant gaat bloeien. Tijdens de overwintering moet de plant zeer weinig water krijgen, maar de kluit mag net niet uitdrogen. Bij te veel water bestaat het gevaar van wortelrot. Na IJsheiligen (midden mei) plaats je de engelentrompet weer buiten.

compo image
Alle delen van de engelentrompet zijn giftig. Let daarom vooral goed op met kinderen en huisdieren. Bovendien kan de bedwelmende bloemengeur bij daarvoor gevoelige mensen huidirritatie, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.