Je tuin verzorgen tijdens een warme zomer
Denk je ook met gemengde gevoelens terug aan die bijzonder warme zomer van 2018? Hoewel veel mensen niet genoeg konden krijgen van de warmte , zorgde het droge weer bij een groot aantal hobbytuiniers voor enorme frustratie. Klimaatonderzoekers zijn het erover eens dat dergelijke periodes van droogte in de toekomst vaker zullen voorkomen. Wij vertellen je hoe je je planten kan voorbereiden op extreme weersomstandigheden en hoe je het risico van zomerschade tot een minimum kan beperken.
Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt met name voor werkzaamheden in de tuin. Met slechts enkele verzorgingsmaatregelen kan je er al voor zorgen dat je planten goed door lange perioden van droogte komen. Een belangrijke, maar vaak onderschat inzicht is dat, hoe krachtiger en dieper de wortels van een plant in de aarde groeien, hoe beter ze in staat zijn om water op te slaan en vocht uit de grond op te nemen. Met wortelstimulerende producten kan je zowel de wortelgroei van jonge planten als de doorworteling van oudere planten bevorderen, voor een optimale opslag van water en voedingsstoffen. Zorg bovendien voor een humusrijke bodem, want deze kan eveneens meer en langer water opslaan. Met de keuze van de juiste potgrond kan je ook de gezonde groei van potplanten in droge perioden positief beïnvloeden. Zo bevat onze potgrond voor balkon- en potplanten een speciale grondstof, die een deel van het gietwater opslaat en naar behoefte aan de plant afgeeft. Hierdoor blijft de grond langer vochtig en hoef je minder vaak water te geven.
Eén maatregel op lange termijn die je planten ten goede komt in droge, warme perioden is je tuin aanpassen aan het veranderende klimaat. Kies plantensoorten die de warmte beter kunnen verdragen, zoals lavendel, Verbena, Dipladenia en Lantana. Fruitbomen zijn ook geschikt en produceren bovendien bij veel zonlicht lekkerder fruit. En natuurlijk zijn mediterrane planten zoals citrusbomen, oleanders en rozemarijn blij met warme temperaturen.
Voedingsstoffen zijn het wondermiddel als het gaat om het beschermen van planten tegen warmte en droogte. Het probleem is echter dat de meeste hobbytuiniers niet bemesten of daar te laat mee beginnen. We hebben speciale meststoffen met schapenwol in ons assortiment die in het begin veel water kunnen opnemen. Dat verbetert de vorming van humus en de toevoer van water naar de plant in perioden van droogte. Nog een tip om je planten ongeschonden door een warme zomer te krijgen is het aanbrengen van een mulch-laag. Met een laag van gemaaid gras, loof of oogstresten treedt er minder verdamping op en wordt de bodem beschermd tegen 'oververhitting'.
Tijdens periodes van droogte is het vaak het gazon dat het meest lijdt. Wist je dat de zaadomhulsels van sommige van onze gazonzaadmengsels water kunnen opslaan? Uiteraard is er voor een goede ontkieming nog steeds voldoende water nodig (minstens eenmaal daags de aarde met water doordrongen laten worden). Maar de kans dat de zaden ook bij droog weer ontkiemen neemt toe en daarmee neemt het risico van een mislukte inzaai af. Ook kan je met de juiste meststoffen je gazon al vroeg voorbereiden op mogelijke uitdagingen in de zomer. Let er bij de aanschaf van meststoffen op dat je een kaliumrijk product koopt, want kalium heeft de eigenschap celwanden te versterken en de waterretentie te optimaliseren. Dat maakt je gazon beter bestand tegen de zomerse droogte. In warme perioden kan je maaien en bemesten beter vermijden. Het gazongras moet minimaal 4,5 tot 5 cm lang zijn, zodat het meer schaduw op de grond werpt en minder snel uitdroogt.
Bij hoge temperaturen moet je altijd 's morgens water geven. De bedauwde potgrond neemt het water goed op en de planten kunnen snel weer opdrogen. Als je rond het middaguur water geeft, kunnen de bladeren verschroeien. Bij 's avonds water geven bestaat het risico dat de plant de hele nacht nat blijft en een schimmelziekte oploopt. Begiet de potgrond liever eenmaal doordringend dan meerdere malen oppervlakkig. Alleen als je de grond regelmatig door en door vochtig laat worden, kunnen je planten hun wortels in de diepte ontwikkelen en waterreserves benutten. Omdat vochtige grond beter water kan absorberen dan droge grond, begiet je de potgrond eerst met een klein beetje water. Na 10 tot 15 minuten begiet je de grond met een grote portie water. Gebruik bij voorkeur regenwater. Dat is milieuvriendelijker vanwege een lager waterverbruik en is ook beter voor je planten, omdat regenwater kalkvrij en minder hard is.
Lees er meer over
Alles rondom de tuin
Bereid je voor op de zomer
Onze producten tegen de warmte