1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Lupine

Kenmerken

Lupine

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden
Planthoogte:
80-120 cm
Bloemkleur:
wit, violet, roze, rood, geel

Correct planten

Lupine planten

Standplaats

De lupine is een echte zonaanbidster, die alleen op een standplaats in de volle zon een dichte, kleurrijke bloemenpracht laat zien. Sterke windvlagen vormen echter een risico voor de stelen die zwaar zijn van de bloemen, dus kies een beschutte standplaats voor je plant. De hoog groeiende lupine vindt ook genoeg houvast bij beplanting in een groep of voor een haag.
 

Aanplanting

Hoe je aan je lupine komt, hangt van jou af. De beste tijd om een aangekochte lupine als vaste plant te planten is het voorjaar, zodat ze in de zomer voldoende tijd heeft om te wortelen. Of wil je liever zelf zaaien? Kies daar een winterharde soort voor. De zaadjes zaai je in mei rechtstreeks in het bed of teel je vanaf januari op de vensterbank. Een eenvoudig trucje om ervoor te zorgen dat alle zaadkorrels ontkiemen, is ze de avond voor het zaaien in een kom met water te laten weken.

Schimmelziekten vormen een groot gevaar voor lupines. Houd daarom bij het planten een onderlinge afstand van minstens 1 meter aan, waardoor regen- en gietwater sneller kunnen opdrogen. In het geval van bijzonder lemige grond kan het ook raadzaam zijn een hoeveelheid zand in de bodem te verwerken.

WAARSCHUWING

Helaas zijn de delicate lupineplantjes zeer geliefd bij slakken. Vooral bij het zaaien in de vollegrond moet je daarom passende beschermingsmaatregelen treffen, bijvoorbeeld met een slakkenbarrière of slakkenkorrels.

Correct verzorgen

Lupine verzorgen

Water geven

Vanwege de diepe wortels is de lupine niet geschikt als potplant, maar ze kan daardoor wel goed voor haar eigen water zorgen. Als de lupine eenmaal goed is geworteld, is water geven alleen nodig in lang aanhoudende perioden van droogte. Om waterverzadiging te voorkomen, moet je de bodem steeds opnieuw los maken, vooral na hevige regenval.

Bemesting

Ook wat betreft voedingsstoffen is lupine een plant die zichzelf kan verzorgen. Door middel van de zogeheten wortelknolletjesbacteriën op haar wortels kan de plant de stikstof uit de losgemaakte grond voor zichzelf benutten. Als je daarnaast nog een meststof voor bloemen met stikstof geeft, wordt dat vaak te veel voor de lupine en beginnen haar wortels te verrotten. Met een extra portie kalk of beendermeel kan je echter weinig verkeerd doen.

Snoeien en delen

Lupine wordt meestal niet in vorm gesnoeid. Wanneer je na de eerste bloei de verwelkte bloemstelen verwijdert, kan je rekenen op een tweede bloei. Door het vroegtijdig wegknippen van de bloemen verhinder je bovendien dat de zaadjes ongecontroleerd worden uitgeworpen. Wanneer de lupine tevreden is in je tuin, zal ze zich door de jaren heen via haar wortels verbreden. Het wordt daarom aanbevolen om in het voorjaar de vaste plant regelmatig te delen. Daarna plant je alleen de afgestoken nieuwe scheuten terug in het bloembed.  

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.