DEZE TUIN- EN KUIPPLANTEN GEDIJEN ZELFS IN DROGE PERIODES
Heel wat klimaatonderzoekers gaan ervan uit dat we in de toekomst te maken zullen hebben met langere periodes van hitte en droogte. Dit heeft logischerwijze ook een invloed op de manier waarop we tuinieren. Dat hoeft echter geen reden te zijn om geen kleurrijke bloemen in de tuin of op het balkon meer te plaatsen! Ook al beschik je niet over schaduwrijke plekjes in de tuin - er bestaan talrijke vaste planten, bloemen en kruiden die heel goed bestand zijn tegen hitte en droogte. Zo bespaar je jezelf niet alleen heel wat frustratie, maar ook heel wat werk tijdens de zomer. Hieronder ontdek je onze favorieten die ideaal zijn voor aanplanting op zonrijke en droge plekjes.
DE NATUURLIJKE
Met hun felblauwe bloemen vormen korenbloemen een echte blikvanger in je tuin. Van nature kan je korenbloemen terugvinden midden in de velden, vaak aan de rand van graanvelden. Daar heeft de bloem ook haar naam aan te danken. Van mei tot september kan je genieten van de mooie bloemen. Ook bijen en andere insecten zijn heel blij met de bloemen want die vormen voor hen een heel belangrijke voedselbron. De eenjarige wilde bloem komt bijzonder goed tot haar recht in bloemenweiden samen met andere droogtetolerante bloemen zoals ganzerik, margriet en klaproos. De onderhoudsvriendelijke bloeiende plant heeft bovendien niet veel voedingsstoffen nodig en heeft bijzonder veel weerstand tegen droogte en hitte. Pas na langere periodes van droogte zal de plant minder bloemen vormen om haar reserves te sparen. Dan is het belangrijk dat je water gaat geven. Meer informatie over de korenbloem vind je in ons plantenportret.
EEN KLASSIEKER
Wat zou een mediterrane tuin zijn zonder het heerlijke aroma van lavendel? Ook in onze tuin is de populaire vaste plant uit de Provence een echte aanwinst : als potplant, in een kruidenbed of in een bloembak. Bloeiende lavendel trekt heel wat vlinders, bijen en andere insecten aan. De mediterrane afkomst van lavendel zorgt ervoor dat de plant de voorkeur geeft aan een droge, warme locatie. Dankzij de lange penwortels kan de vaste plant water uit de diepere grondlagen halen. De onderhoudsvriendelijke plant heeft echt niet veel aandacht nodig. Integendeel : je hoeft enkel voorzichtig water te geven. Voorzichtig, want de plant houdt helemaal niet van wateroverlast. Als je lavendel in een pot of bloembak hebt aangeplant, zal je iets regelmatiger water moeten geven aangezien de plant dan maar een beperkte hoeveelheid water ter beschikking heeft. Meer tips over de verzorging van lavendel vind je in ons plantenportret.
DE MEDITERRANE
Een klassieker uit de mediterrane keuken, die bij ons zeker niet mag ontbreken, is ongetwijfeld rozemarijn. De naalden verspreiden niet alleen een heerlijke geur, maar kunnen zowel vers als gedroogd worden opgegeten. Wat velen echter niet weten, is dat rozemarijn in het voorjaar mooie blauwe, witte of roze bloemetjes vormt. De plant uit het Middellandse Zeegebied stelt niet veel eisen wat betreft water en voedingsstoffen. Rozemarijn houdt van een warme locatie in de volle zon, bij voorkeur beschut tegen de wind. Hierdoor kan de meerjarige plant probleemloos in een bloemperk, bloempotten en bloembakken worden aangeplant samen met andere kruidensoorten zoals lavendel, salie en oregano. In de winter haal je de vorstgevoelige plant beter naar binnen. In regio’s met een mild klimaat kan rozemarijn in de vollegrond worden aangeplant op voorwaarde dat de plant voldoende beschermd wordt tegen vorst.
DE IMPOSANTE
Met een groeihoogte van bijna 2 meter doet de imposante koningskaars zijn naam alle eer aan. De prachtige bloemen met gele, wille tot paarse kleur verschijnen van mei tot augustus en zorgen ervoor dat de plant ideaal is voor aanplanting in een bloemborder. De tweejarige vaste plant is afkomstig uit gebieden met berghellingen en rotsachtige steppen. Net daarom geeft de koningskaars de voorkeur aan een zand- tot steenachtige grond op een warme, zonnige locatie. De zachte, behaarde bladeren van de sierplant beschermen de plant tegen verdamping terwijl de lange penwortels het water uit de diepere grondlagen kunnen halen. Droogte kan de koningskaars zonder probleem doorstaan. Toch kan je de bloei ondersteunen door extra water te geven tijdens lange hete periodes. De plant is ideaal voor rotstuinen. We raden je echter aan om de koningskaars enkel aan te planten samen met andere planten die vergelijkbare eisen stellen wat betreft standplaats zoals siergrassen, lavendel en kattenkruid.
DE HEERLIJK GEURENDE
Kattenkruid is niet alleen populair voor de heerlijke geur; zoals de naam al doet vermoeden zijn ook katten heel blij met de vaste plant. Daarnaast is de plant ook heel onderhoudsvriendelijk en zijn de bloemen een waardevolle voedselbron voor insecten. De meeste soorten kattenkruid, vooral de grijsbladige zoals “Superba” of “Grog”, komen van nature voor op een zonnig, kaal plekje in de tuin, bijvoorbeeld in een rotstuin. Afhankelijk van de soort kan de winterharde plant een hoogte van 20 tot 150 centimeter bereiken. Zo kan je er het ganse jaar door van genieten. Als je kattenkruid in een pot hebt aangeplant, kan je de plant laten overwinteren in een lichtrijke ruimte. Meer informatie over de plant vind je in ons plantenportret.
De niet veeleisende
Of het nu gaat om droogte, hitte of weinig voedingsstoffen : het robuuste vetkruid is een echte survivor in de plantenwereld die ons ondanks de minder gunstige omstandigheden van juli tot oktober toch zal belonen met zijn prachtige bloemen. Als je de plant in een bloemborder aanplant, hoef je enkel tijdens langere periodes van droogte water te geven. De plant slaat namelijk water op in haar grote, vlezige bladeren. Het vetkruid - dat oorspronkelijk afkomstig is uit de bergen, steppen of duinen - is ideaal voor aanplanting op droogmuren, in rots- en steentuinen maar ook in potten op het balkon of terras. Vooral hooggroeiende soorten zoals de prachtige Hemelsleutel of de paarse sedum, die 50 tot 70 centimeter hoog worden, maken heel wat indruk. Kleine, bossige variëteiten zijn daarentegen ideaal om een plantentapijt in een bloemperk te creëren. Meer informatie over het vetkruid ontdek je in ons plantenportret.
DE KLEURRIJKE
Leeuwenbek komt oorspronkelijk uit het Middellande Zeegebied en het westen van Noord-Amerika. Daar groeide de plant op muren en rotsen - logisch dus dat de plant de voorkeur geeft aan een droge omgeving. De eenjarige zomerbloem voelt zich vooral thuis op een warme, zonnige locatie. Dankzij het uitgebreide wortelnetwerk kan de leeuwenbek zich tijdens korte droge periodes van water voorzien. Extra gietbeurten zullen de plant natuurlijk altijd extra ondersteunen tijdens de groei. Om van juni tot september van de mooie, pastelkleurige bloemen te kunnen genieten, heeft je plant niet alleen zon, maar ook voedingsstoffen nodig. Deze kan je toedienen in de vorm van een gekorrelde biologische meststof. Vooral in een kleurrijke bloemenborder vol eenjarige zomerbloemen en vaste planten komen leeuwenbekjes bijzonder goed tot hun recht. Meer tips vind je in ons plantenportret.
DE BLOEMRIJKE
De bloemen van de Coreopsis stralen puur zomer en zon uit. De plant is afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika en verblijdt ons van juni tot augustus met prachtige gele bloemetjes. Inmiddels zijn er via veredeling heel wat nieuwe soorten beschikbaar in verschillende kleuren : van rood over roze tot wit. Vooral de grootbloemige variant, die 40 tot 80 centimeter hoog wordt, is heel bekend. De ongevulde bloemen zijn ook heel populair bij insecten. Toch hebben alle Coreopsis-soorten één ding gemeen : in de volle zon voelen ze zich echt in hun nopjes. Periodes van droogte vormen dus geen probleem.
DE DECORATIEVE
Deze mooie halfstruik is een echte blikvanger in de tuin. De plant die afkomstig is uit de Aziatische steppegebieden, fleurt elk bloemenperk van augustus tot september op met haar blauw-violette bloemen. Der afkomst verraadt het al : de onderhoudsvriendelijke plant is perfect aangepast aan rotstuinen en steppetuinen. Russische salie kan tot 1 meter hoog worden en kan perfect worden aangeplant samen met andere droogteminnende planten zoals lavendel, kattenkruid of salie.
DE GEZONDE
De grote gebogen bloemen van de roze zonnehoed brengen meteen kleur in je tuin. Hoewel de naam van de plant vooral verwijst naar een karmijnrode kleur, zijn er tegenwoordig ook heel wat andere kleuren beschikbaar - van wit tot knalgeel. De vaste tuinplant uit de familie van de madeliefjes ziet er niet alleen mooi uit, maar staat ook bekend als medicinale plant. De inboorlingen van Noord-Amerika gebruikten de plant voor haar zogenaamde antiseptische en immuunversterkende effecten. De bloeiende plant is ideaal voor droge, zonnige locaties in je tuin. Dankzij de lange penwortels kan de plant zichzelf tijdens lange periodes van droogte van water voorzien. Meer informatie lees je in ons plantenportret.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Producten voor een warme en hete zomer