1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Siergrassen

Kenmerken

Siergrassen

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, terras, balkon
Planthoogte:
0,2-1,5 m
Bloemkleur:
wit, roodachtig

Correct planten

Siergrassen planten

Standplaats

Siergrassen behoren tot de familie van vaste planten. Karakteristiek aan siergrassen zijn de halmen, de lange smalle bladeren en de dicht opeen groeiende bloeiwijzen, bijvoorbeeld in de vorm van aren. De bloemen zijn meestal onopvallend. Vanwege hun gevarieerde vormen en kleuren worden siergrassen vaak als potplanten op balkons en terrassen gezet. De meeste siergrassen voelen zich het beste thuis op een zonnige plek.

Siergrassen zijn ook geschikt voor tuinbeplanting. Je kan ze gebruiken als bodembedekker of laten uitgroeien tot gigantische grassen. Siergrassen stellen weinig eisen en hebben een groot aanpassingsvermogen. Toch gedijt iedere plant het beste op de plaats die optimaal bij haar past.

 

Aanplanting

De grond moet los zijn, met diepe lagen. De meeste siergrassen verdragen zure tot licht alkalische bodems het beste. Wanneer je siergrassen in de tuin plant, is een speciale plantenaarde het meest geschikt. Siergrassen komen het best tot hun recht tussen varens, hartlelies (Hosta) en Liriope (een groenblijvende plant met trosvormige bloesems). Wil je grassen in kuipen planten, dan is potgrond speciaal voor groene planten en palmen het meest geschikt.

Correct verzorgen

Siergrassen verzorgen

Water geven

Net als planten die bloemen vormen, hebben ook grassen regelmatig water nodig. Geef water met mate, maar laat de plant niet uitdrogen. Controleer voordat u water geeft of de aarde nog vochtig is. Waterverzadiging moet je onder alle omstandigheden vermijden.

Bemesting:

Voor een gezonde ontwikkeling hebben siergrassen voedingsstoffen nodig die zijn aangepast aan de soort. Voor dit doel is een langzaam werkende meststof geschikt. Eén bemestingsbeurt geeft de grassen gedurende meerdere maanden voldoende voedingsstoffen in een uitgebalanceerde verhouding.

Snoeien

Het terugsnoeien van siergrassen doe je in het voorjaar. Vele grassoorten kan je echter ook tijdens de groeifase snoeien. Zaaddragende soorten moet je vóór het rijpen van het zaad terugsnoeien, omdat ze zich anders verder verspreiden. Na het snoeien verrassen de meeste soorten met een nieuwe, frisgroene kleur.

Onze tip

Hakonechloa macra, een siergras uit Japan, komt voor in lichte bossen en bij vochtige bosranden. De bladeren zijn frisgroen en hebben gele strepen. De plant heeft overhangend blad en is opvallend en zeer decoratief.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.