compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Natuurlijk tuinieren
  6. 5 minder gekende nuttige insecten

Hardwerkende tuiniers onder de radar

5 nuttige insecten die bijna niemand kent

Geel-zwart gestreepte bijen, kleurrijke vlinders of gevlekte lieveheersbeestjes - laten we eerlijk zijn, bijna iedereen kent deze nuttige insecten. Veel minder aantrekkelijke diertjes zijn minstens zo belangrijk voor het ecologische evenwicht in de tuin, maar ze komen nooit op de verpakking van insectenhotels of zaadmengsels. In dit artikel laten we je kennismaken met vijf nuttige tuininsecten die bijna niemand kent.

compo image

Nachtwakers met grote honger

Loopkevers

Pikzwart, tot 4 cm groot en behoorlijk vlug - loopkevers zijn niet bepaald een van de lievelingsinsecten in de tuin. Maar dat deert hen niet. Loopkevers zijn als het ware de nachtwakers in onze tuin. Als we slapen, gaan de glanzende insecten op jacht. Kieskeurig zijn ze niet : slakkeneieren, luizen, wormen, rupsen, pissebedden, ritnaalden, aardappelkevers en zelfs witte larven staan op het menu. Vooral de grotere soorten jagen zelfs op kleine slakken. Maar wat moet zo een kever doen, zal je nu denken? Loopkevers eten elke dag drie keer hun lichaamsgewicht - dat zijn toch al heel wat bladulizen! Bied hen dus gewoon voldoende schuilplaats, bv. struiken en bomen.

compo image

Larve en vlieg - het perfecte duo

Gaasvliegen tegen bladluizen

Deze insecten heb je vast al eens gezien, toch? Delicaat en breekbaar, maar zo intens lichtgroen van kleur dat je ze van ver kan zien. De meeste volwassen gaasvliegsoorten voeden zich met stuifmeel, nectar en honingdauw. Dit maakt ze waardevolle tuinhulpjes voor het bestuiven van planten, maar dat is nog steeds niks ongewoons. Gaasvliegen leveren hun grootste bijdrage aan ecologische gewasbescherming al als larve. In de eerste drie weken van hun leven - tot ze zich als larve verpoppen - vreten de larven van de gaasvlieg talrijke bladluizen, spintmijten, trips, wolluizen en andere insecten. Ook hier telt de hoeveelheid : elke vrouwelijke gaasvlieg legt meer dan 1.000 eitjes per jaar waaruit een heel leger bladluisjagers groeit. Samen met lieveheersbeestjes zijn gaasvliegen een onverslaanbaar wapen tegen bladluizen. Hoe trek je gaasvliegen naar je tuin? Heel eenvoudig : met bijenvriendelijke planten! Zo vinden de pollenverzamelaars voldoende voeding.

compo image

Parasiet verlekkerd op ongedierte

Sluipwespen naar de tuin lokken

Ook bij de sluipwespen bestaan er heel wat soorten die zich gespecialiseerd hebben in het parasiteren van verschillende insecten. De volwassen insecten leggen hun eitjes in andere insecten die zich daarmee voeden. Sommige soorten hebben een grote meerwaarde in de fruitteelt omdat ze bladwespen, vliegen en kevers, die de fruitbomen beschadigen, parasiteren. Andere soorten worden zelfs specifiek in serres ingezet om de larven van witte vliegjes en mineervliegen te bestrijden. Zo wordt de gezondheid van komkommer- en tomatenplanten bevorderd. In de vakhandel vind je zelfs speciaal gekweekte sluipwespen! Voor de doorsnee moestuin is dit echter meestal niet nodig. Om sluipwespen naar je tuin te lokken, volstaat een evenwichtige mengeling van nectar, honingdauw en bijenpollen. Sluipwespen overwinteren ook graag in losse boomschors of tussen plukjes gras. In een professioneel insectenhotel voelen de volwassen insecten zich helemaal thuis.

compo image

Kleine roofdiertjes

Bloemwantsen tegen spintmijten

Okee, we geven het toe, zo nu en dan kan je ze betrappen op nectar - dat is waarschijnlijk waarom de bloemwants zijn naam heeft gekregen. Het slechts 5 milimeter grote insect haalt zijn voedsel uit dierlijk voedsel. Er bestaan ongeveer 50 verschillende soorten bloemwantsen in Europa. Ze zijn gespecialiseerd in insecten met zachte schilden, zoals spintmijten maar ook bladluizen, trips en witte vliegjes. Bloemwantsen zijn daarom populaire helpers in de strijd tegen ongedierte, vooral in de fruitteelt en in de wijnbouw.

Als je het insect naar je tuin wilt lokken, leef je je best in in de leefwereld van de bloemwants. Het insect overwintert onder bladeren of boomschors. De rest van het jaar is hij terug te vinden in bomen en struiken. In de tuin bied je de bloemwants een comfortabele schuilplaats in stapels hout, insectenhotels of in stapels bladeren.

compo image

Houdt van fruit en dierlijk voedsel

Oorwormen naar de tuin lokken

Oorwormen behoren tot de hardst werkende bladluisjagers. Tijdens hun nachtelijke verkenningstocht door de tuin verslinden ze elk tot 120 luizen. Wat ook bijzonder ongebruikelijk is : oorwormen eten bij aangetaste planten ook sporen van echte meeldauw aan het bladoppervlak. Zo kunnen ze schimmelaantastingen inperken. Als de voedselvoorraad schaars is of als er sprake is van langdurige droogte, vallen de oorwormen ook vaak steenfruit, druiven of bloemen van chrysanten, clematissen en dahlia's aan. De insecten zijn dan ook niet graag gezien in wijnbouwgebieden of boomgaarden. In een goed beplante tuin zullen de voordelen van deze kleine tuinbewoner echter opgewegen tegen de nadelen. Als je oorwormen naar de tuin wilt lokken, kan je best niet te veel opruimen : stapels bladeren, stukken hout of schors op de grond bieden de insecten, die 's nachts heel actief zijn, overdag nuttige beschutting. De oorworm kan ook kleine buisjes van stro of gras gebruiken om te broeden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.