Omdat ze niet genoeg voedsel vinden, wordt overleven in de natuur steeds moeilijker voor vlinders, bijen, hommels en andere bedreigde insectensoorten. Met name honingbijen en hun wilde soortgenoten spelen een belangrijke rol in de natuur. Door hun bestuiving dragen ze bij aan het voortbestaan van de plantenwereld, waarborgen ze de opbrengsten van fruittelers en zorgen ze ervoor dat vele diersoorten die afhankelijk zijn van weilanden, hagen of bomen ook in de toekomst een habitat hebben. Met de juiste planten kan je in je tuin belangrijke leefgebieden voor deze dieren creëren. Wij laten je zien hoe je je tuin aantrekkelijk voor nuttige insecten kunt maken.
Hoe populair rozen, dahlia's of vaste planten ook mogen zijn, deze planten bieden helaas weinig tot geen voedsel voor insecten. De reden hiervan is dat bij planten met gevulde bloemen in het midden van de bloem een veelheid aan bloemblaadjes zit, meestal als gevolg van veredeling. De meeldraden waar de bestuivende insecten bij moeten kunnen, zijn slecht toegankelijk of helemaal niet meer aanwezig. Zorg er daarom voor dat in ieder geval een deel van je planten eenvoudige, niet-gevulde bloemen heeft. Afhankelijk van het seizoen komen daarvoor verschillende planten in aanmerking. In het voorjaar doe je iets goeds voor nuttige insecten met de boswilg, de kerstroos en fruitbomen zoals appel, peer en kers. Ook houden deze insecten van Eranthis en wilde rozen, bijvoorbeeld de hondsroos en de rimpelroos. In de zomer leveren vaste planten zoals zonnehoed, rode zonnehoed, Helenium, lavendel en de vlinderstruik voldoende voedsel. Voor de herfst moet je zeker hemelsleutel, herfstasters, bergsteentijm en guldenroede plannen.
Denk bij de keuze van je planten niet alleen aan vlinders, maar ook aan hun rupsen die voedsel nodig hebben. Maak je geen zorgen over het aanlokken van rupsen, want ze zullen beslist niet alles kaal vreten. Bied in plaats daarvan een rupsenbuffet aan. Een niet te kleine hoek in de tuin met brandnetels is ideaal voor het lokken van vlinders, zoals de kleine vos, de admiraalvlinder/nummervlinder en de dagpauwoog. Met schermbloemen (Umbelliferae) geef je de grote, beeldschone koninginnenpage een kans door plek te bieden aan de opvallend getekende rupsen. Daarnaast zijn venkelbloemen een ware insectenmagneet.
Drinken voor de bijen: voorzie de insecten van voldoende water
Op warme zomerdagen hebben ook de bijen dorst! Plaats een ondiepe schaal met water in de buurt van hun voederplanten of, als je er één hebt, in de buurt van hun korf. Grind en kleine stenen kunnen dienen als start- en landingsplaats voor bijen. Vergeet niet regelmatig water bij te vullen.
Insectenhotel: geef bijen een accommodatie
Wilde bijen zijn net zo druk met het bestuiven van bloemen als honingbijen. Om het mogelijk te maken dat wilde bijen, die helemaal niet zo wild zijn en bovendien ook niet steken, voor nakomelingen kunnen zorgen, heb je geschikte broedbuizen nodig. Je kan deze gemakkelijk zelf maken door in dikke takken en stammen gaten met verschillende diameters te boren en ze op zonnige plekken in de tuin te zetten. Ook geschikt zijn holle bakstenen, gebundeld stro en ander materiaal waar van nature buisvormige broedplekken in zitten.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Voel de kracht van de natuur
COMPO Bio-producten voor je tuin