compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Gras maaien: de beste tips en handigheidjes

Gazonverzorging

Grasmaaien: de beste tips en handigheidjes voor een gezond gazon

Een diepgroen, vers gemaaid gazon is niet alleen een lust voor het oog, maar regelmatig maaien is een van de belangrijkste verzorgingsmaatregelen voor een gazon. De reden hiervoor is dat grassen door ze regelmatig te maaien zich steeds verder vertakken en steeds breder worden, waardoor het gazon mooi dicht wordt en beter bestand tegen mos en onkruid.

Wanneer en hoe vaak moet je het gazon maaien?

Als vuistregel raden we je aan om in het seizoen, van maart tot eind oktober, eenmaal per week te maaien. In de piekfase van de groei, in mei en juni, mag je ook vaker maaien. Hoe vaak je je gazon moet maaien hangt tevens af van het type gazon en het type graszaad. Gebruiksgazons en siergazons moeten vaker worden gemaaid. Gras groeit met verschillende snelheden - afhankelijk van de soort, leeftijd en kwaliteit van het gazonzaad. Bij gematigde temperaturen kan je op ieder moment van de dag maaien. Wanneer het echter te warm of te droog is, is het beter het maaien uit te stellen tot 's avonds, omdat maaien bij een hoge stand van de zon een gazon te veel belast. De grond kan na het maaien snel uitdrogen en de grashalmen, die bijzonder gevoelig zijn na het maaien, kunnen verbranden.

compo image

De optimale maaihoogte voor gazons

Gewoon gebruiksgazon wordt gemaaid tot een hoogte van ongeveer 4 tot 5 cm. Voor gazons die in de schaduw liggen, wordt een lengte van ongeveer 6 cm aanbevolen. Maai vooral niet te kort, want dat vertraagt de vorming van nieuwe scheuten en laat kale plekken achter, die dan vaak door onkruid worden bezet. Als vuistregel geldt: verkort de halmen altijd met slechts 1/3 van de huidige groeihoogte. Wanneer je in de zomer enkele weken op vakantie gaat, moet je je gazon niet heel kort maaien. Maai te ver doorgeschoten gras liever in etappes, met telkens enkele dagen ertussen, en breng het zo langzaam op de juiste lengte. In de warme zomermaanden moet je gras langer laten dan in de andere seizoenen. Er is dan meer schaduw op de bodem en dat is positief voor de watervoorraden in de grond.

Hoe krijg je de beste resultaten bij het grasmaaien?

Voorwaarde voor scherpe sneden zijn scherpe messen. Als de grashalmen rafelige randen gaan vertonen en de punten grijs of okerkleurig worden, is het absoluut tijd om de messen van je grasmaaier te slijpen. Maai verder uitsluitend bij droog weer én droge grond, omdat het gras anders ernstiger beschadigd raakt dan nodig is. Als gras nat is, kleven de halmen aan elkaar en is zuiver en gelijkmatig maaien onmogelijk. Met plaveiselstenen of metalen kanten kan je strakke gazonranden creëren. Je kan grasranden ook recht maken met een gazontrimmer of een elektrische grasschaar met accu.

Waarheen met het gemaaide gras na het grasmaaien?

Gemaaid gras moet je na het maaien van het gazon verwijderen, omdat het maar zeer langzaam verrot en zo kan bijdragen aan de vorming van gazonvilt. Grasmaaisel is echter geenszins een afvalproduct. Uit het maaisel kan waardevolle compost worden geproduceerd door het te drogen en vervolgens in een verhouding van 2:1 met houtsnippers te mengen. Gedroogd gemaaid gras is ook geschikt als mulch-laag voor vaste planten, groenteplanten en het gazon zelf. Maaiers met mulch-functie hakselen het gemaaide gras nog tijdens het maaien klein en verspreiden het maaisel gelijkmatig over het gazon.

compo image

Moet een pas gemaaid gazon worden bemest?

Het nadeel van het verwijderen van het gemaaide gras na het grasmaaien is dat iedere keer weer voedingsstoffen aan het gazon worden onttrokken. Maar juist na het maaien hebben grassen veel stikstof, fosfor, kalium, magnesium, ijzer en sporenelementen nodig voor hun groei. Anders neemt de groenkleuring af en groeit er minder gras bij. Met een evenwichtige bemesting kan je dit weer in balans brengen. Wacht na het maaien van het gazon 1 tot 2 dagen alvorens het te bemesten. Gedurende deze tijd kunnen de snijwonden zich sluiten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.