Mieren kunnen heel wat overlast veroorzaken in en rondom het huis. Ze zijn ook heel vaak terug te vinden in het gazon. Maar wat kan je precies doen tegen mieren in het gazon? Wij laten je zien welke mieren er in je tuin leven en hoe je ze in je gazon met succes kunt bestrijden door ze te verplaatsen, te verjagen of - als laatste redmiddel - te doden.
Beschermde soorten
Diertjes zover het oog reikt. Allerlei insecten zijn terug te vinden in je tuin - en helaas ook in je gazon. Het is dus niet verwonderlijk dat veel tuineigenaren na verloop van tijd ook kennismaken met mieren. Maar welke soorten mieren zijn er en waarop moet je letten?
In onze tuinen treffen we vooral de wegmier (Lasius niger) en de gele weidemier (Lasius flavus) aan. De wegmier - ook bekend als gewone wegmier, zwarte wegmier of zwartbruine wegmier - is de bekendste mierensoort in onze contreien. De gele weidemier is een van de meest verspreide mierensoorten in Europa. Ze voelt zich het meest thuis op weilanden en begroeide gazons. Daarnaast is er de rode bosmier (Formica rufa), een beschermde mierensoort die niet mag gedood worden. Voordat je maatregelen tegen mieren neemt, moet je dus altijd eerst uitzoeken met welke mierensoort je te maken hebt en of de mieren gedood mogen worden.
Het maakt niet uit of er vliegende mieren uit het gazon komen of dat je te maken hebt met hun kleinere rode, gele of bruine kruipende soortgenoten : mieren in de tuin zijn eigenlijk geen ongedierte, maar - integendeel - zelfs heel nuttig! Eén ding hebben ze allemaal gemeen : naast aas en dode insecten staat ook ongedierte op hun menu. Als je last hebt van een bescheiden mierenaantasting in je tuin, kan het zinvol zijn de nuttige insecten gewoon hun gang te laten gaan.
Vliegende mieren zijn simpelweg gewone mieren die op hun bruidsvlucht zijn. Daarom zijn vliegende mieren vooral zichtbaar in het voorjaar, als het warmer wordt.
Als het hele gazon vol mieren zit of als paden of delen van het terras dreigen in te zakken doordat ze ondergraven worden door de mieren, is er maar één oplossing : de mieren bestrijden. Voordat we ingaan op de verschillende oplossingen tegen mieren in het gazon, moet een belangrijke vraag beantwoord worden : zijn mieren in het gazon alleen maar vervelend of kunnen ze ook schade toebrengen aan het gazon?
Mieren in het gazon zijn meestal ongevaarlijk voor de grassen. Als ze echter nesten gaan bouwen in het gazon en zich massaal vermenigvuldigen, kan dit het gazon beschadigen. Bij het graven van hun tunnelsysteem en het maken van hun mierennest, transporteren de ijverige diertjes zand en aarde naar het gazon. Hierdoor ontstaan aanvankelijk ronde, kleine gaten, omgeven door een laagje zand. Na enige tijd kan zo een echte mierenhoop ontstaan. Deze is echter vaak onopvallend, want hij is niet groter dan een molshoop - meestal kleiner - en kan zelfs begroeid zijn met gras. Zodra je de heuvel hebt ontdekt, moet de grond met behulp van een hark worden uitgespreid. Als je tijdig ingrijpt, zal het zich meestal goed herstellen. Van tijd tot tijd kunnen er echter lelijke bruine, kale plekken in het gazon achterblijven die hersteld en opnieuw ingezaaid moeten worden.
Het is bijzonder vervelend wanneer door de activiteit van de mieren de bodem niet meer gesloten is. Dit betekent dat de grond rond de wortels van het gazon erg los komt te liggen. Hierdoor kunnen de grassen minder water of, in extreme gevallen, helemaal geen water en voedingsstoffen meer opnemen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat het gazon geelkleurt en afsterft.
Als er een pad door jouw gazon loopt, kan ook hier enorme schade ontstaan. De holle ruimtes onder het pad, die ontstaan door de nestelgaten van de mieren, kunnen er namelijk voor zorgen dat het pad wegzakt.
Mieren kunnen trouwens ook indirect schade toebrengen aan jouw andere tuinplanten : ze beschermen bladluizen door zich te voeden met hun zoete honingdauw. Daarom wijst een mierenplaag op rozen bijvoorbeeld vaak op een bladluizenplaag. Sommige mierensoorten "melken" de bladluizen zelfs. Een gelijkaardig gedrag treedt op bij wortelluizen. Net als bladluizen scheiden wortelluizen een zoete honingdauw af die een delicatesse is voor mieren. Als je van mieren op jouw tuinplanten af wilt, kan het dus helpen om eerst de bladluizen aan te pakken. Wat je tegen bladluizen kan doen, lees je in ons artikel "Bladluizen bestrijden: 4 tips tegen bladluizen".
Als je de mieren niet wilt doden maar een tweede kans wilt geven op een andere plek, is het een goed idee om de mierenkolonie te verplaatsen. Zo worden zowel de diertjes als het milieu gespaard. Dit is eenvoudig :
Let op : de verplaatsing is alleen succesvol als zowel de koningin als haar werksters worden verplaatst! Wacht dus lang genoeg en observeer, indien mogelijk, of de mieren hun poppen meenemen naar de bloempot. Vanaf dat moment kan je het mierennest verplaatsen.
Mieren kunnen meestal ook met eenvoudige middelen worden weggejaagd zonder hierij mierengif of andere middeltjes te moeten gebruken. We hebben voor jou enkele praktische tips opgelijst :
In principe moet je eerst proberen de mieren te verplaatsen of te verdrijven - het zijn tenslotte nuttige diertjes. Als de aantasting echter te groot wordt en de vorige methodes niet succesvol zijn, kan je andere oplossingen proberen. Wees je er wel van bewust dat sommige mierensoorten, zoals de rode bosmier, beschermd zijn en het dus niet is toegestaan ze te bestrijden met pesticiden. Volg altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing op.
Door je gazon regelmatige te verzorgen, kan je voorkomen dat mieren zich erin gaan vestigen. Maai wekelijks je gazon en geef ook één maal per week water. Vermijd eveneens dat er kruimels of zoetigheden op het gazon terechtkomen - deze trekken de mieren namelijk aan. Zodra een mier de voedselbron heeft ontdekt, duurt het niet lang voordat zijn soortgenoten arriveren.
De juiste gazonverzorging
In huis, op terrassen & paden
Producten tegen mieren
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren