compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Hortensia's
  6. Hortensia's bemesten

De antwoorden op de vaakst gestelde vragen

Hortensia's bemesten

Hortensia's behoren tot de klassiekers in de tuin. Dat hoeft niet te verbazen, want ze vallen vooral op door hun prachtige bloemen. Om zich goed te kunnen ontwikkelen, hebben de planten de juiste voedingsstoffen nodig. Je kan ze stikstof, fosfor, kalium en ijzer bezorgen door ze regelmatig te bemesten. We tonen jou wanneer en met welke middelen je je hortensia's correct kan bemesten en waarop je daarbij moet letten.

Wanneer en hoe vaak moeten hortensia's bemest worden?

De hortensia is een zuurminnende plant en heeft dus een zure bodem nodig. Een speciale meststof voor hortensia's doet de pH-waarde van de bodem zakken om zich zo aan de behoeften van de hortensia's aan te passen. Voordat je je hortensia's aanplant en bemest, moet je de zuurtegraad van je bodem bepalen. Dit is van belang om te kunnen beoordelen of en hoeveel specifieke meststof voor hortensia's nodig is. In sommige regio's zijn de bodems zo zuur dat de pH-waarde van de bodem niet verder hoeft verlaagd te worden. In andere regio's kan het zinvol zijn om reeds bij de aanplanting een speciale meststof voor hortensia's te gebruiken en zo voor een zure, vruchtbare standplaats te zorgen. Hier ontdek je hoe je de bodemkwaliteit kan beoordelen.

Ook een hortensia die al langer in de tuin groeit, heeft voedingsstoffen nodig. Dit is vooral heel belangrijk bij hortensia's in potten op het balkon of het terras. De voedingsstoffen in een pot zijn heel beperkt en moeten regelmatig worden aangevuld. Zoals zo vaak is er geen "algemene regel" rond de bemesting van hortensia's omdat factoren zoals bodemgesteldheid, locatie en hortensiasoort een rol spelen.

compo image

Maart tot augustus

Algemene richtlijnen voor de bemesting van hortensia's

Houd rekening met de periode van maart tot augustus voor de bemesting van hortensia's. Als je in de nazomer toch bemest, loop je het risico dat de scheuten heel zacht en vorstgevoelig worden. Tijdens de bemestingsperiode kan je je hortensia's ongeveer 1 tot 2 maal per week met vloeibare meststof voeden om de bloemvorming te ondersteunen. Als je niet zo vaak wilt bemesten maar toch wil kunnen genieten van prachtige bloemen, dan kan je een gekorrelde meststof met langdurige werking toepassen. Hier is het interval tussen de verschillende bemestingsbeurten langer - vaak volstaat 1 enkele strooibeurt tijdens het seizoen.

Stem het bemestingsschema af op de behoeften van je hortensia's

Een hortensia in pot heeft bijvoorbeeld meer meststof nodig dan een hortensia in vollegrond. Bovendien speelt de zuurtegraad van de bodem een grote rol.

Hoe en waarmee bemest je hortensia's?

Koffie? Compost? Koemest? Of toch een speciale hortensiameststof? In feite zijn ze allemaal geschikt voor de bemesting van je hortensia's.

Voor- en nadelen van verschillende hortensiameststoffen

  1. 1

    Koffiedik

    Als je meststoffen vergelijkt die puur plantaardig zijn, dan is koffiedik zeer rijk aan stikstof. Daardoor is koffiedik bijzonder geschikt voor zure grond - dus ideaal voor je hortensia's! Helaas kan koffiedik niet gelijkgesteld worden met speciale hortensiameststoffen. Stikstof stimuleert wel de bloei, maar heeft geen effect op de bloemvorming. Bij de aanplanting in potten kan je koffiedik of compost door de potgrond mengen en zo bijdragen aan een goede startbemesting.

  2. 2

    Koemest en paardemest

    Net zoals koffiedik kan koemest gebruikt worden als hortensiameststof. Die is van nature stikstofrijk en zuur en daardoor een goede optie voor hortensia's. Maar ook in dit geval krijgt je hortensia alleen de groeibevorderende stikstof. Voor een bloemenzee is een mix van voedingsstoffen nodig. Bovendien - tenzij je op een boerderij woont - kan het moeilijk zijn om koemest te kopen. Een alternatief is paardenmest in korrelvorm - deze is verkrijgbaar in speciaalzaken en heeft geen sterke geur. De korrels worden in de bodem rond de hortensia ingewerkt. Vervolgens moet je de grond goed vochtig houden zodat de meststof zijn werk kan doen. Als de grond erg arm is aan voedingsstoffen, is het beter om een speciale hortensiameststof te gebruiken.

  3. 3

    Specifieke hortensiameststof

    Op zoek naar een eenvoudig toe te passen oplossing die ook nog eens is afgestemd op de specifieke behoeften van hortensia's? Dan is een speciale hortensiameststof ideaal. In tegenstelling tot koffiedik, koemest & co. bevat deze meststof alle belangrijke voedingsstoffen die de planten nodig hebben voor de groei en de bloei. Meststoffen met lange werking worden in de bodem ingewerkt en moeten vervolgens goed bevochtigd worden zodat de voedingsstoffen continu kunnen vrijgegeven worden.

compo image

Een langdurig diepblauwe kleur

Blauwmaker voor hortensia's

Bij blauwe hortensia's raden we aan om alleen met zacht water te begieten - regenwater is daarvoor ideaal. Bij kraantjeswater kan je het beste vooraf informeren naar de hardheidsgraad. Anders zou je in het tweede jaar kunnen verrast worden door roze bloemen. Als je blauwe hortensia roze of paars kleurt, dan ligt een te hoge pH-waarde van de bodem aan de basis.

Roze hortensia's bevatten de stof delphinidine, die in combinatie met de voedingsstof aluminium in een zure grond (pH-waarde van 4 tot 5) voor de blauwe bloemen zorgt. Als je je hortensia's begiet met kalkhoudend (dus hard) water, dan zal de pH-waarde in de bodem stijgen en kan het aluminium niet meer door de wortels worden opgenomen. Door het regelmatige gebruik van een blauwmaker kan je de kleur van de roze hortensia's veranderen en de blauwe, intense kleur permanent behouden.

compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Blauwmaker Hortensia's

Met onze blauwmaker hortensia's krijgen de bloemen van je hortensia's snel een intensief blauwe kleur. Het product werkt meteen en kan - dankzij de goede oplosbaarheid - zowel gestrooid als gegoten worden.

Naar het product

Geen bloemen ondanks hortensiameststof?

Bloeit je hortensia niet rijkelijk hoewel je alle tips rond de bemesting hebt opgevolgd ? Dit kan de reden zijn :

compo image

Vier redenen waarom je hortensia niet bloeit

  • Je hebt te laat op het jaar bemest met een stikstofrijke meststof. In dat geval kan je hortensia heel vorstgevoelig worden en kan het helaas gebeuren dat de plant in het volgende jaar niet gaat bloeien.
  • Je hortensia's hebben vorstschade opgelopen en de takken zijn bevroren. Hier ontdek je hoe je je hortensia's moet behandelen en hoe je dit in de toekomst kan vermijden.
  • Je hebt je hortensia te veel teruggesnoeid. Meer over het snoeien van hortensia's vind je hier.
  • Was het heel heet en kregen je hortensia's te weinig water? Regelmatig begieten is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je hortensia's - vooral bij planten in pot. Meer over de verzorging van je hortensia's vind je hier.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.