De zon schijnt, de vogels tjilpen - en op de rozen kruipen de eerste bladluizen al rond... Om zo snel mogelijk terug onbezorgd van je planten te kunnen genieten, presenteren we jou 4 efficiënte tips om bladluizen te bestrijden.
Slechts enkele milimeters groot, in verschillende kleuren en met een grote honger naar plantensappen - zo kan je de kleine insecten kort beschrijven. In onze contreien alleen al bestaan er een 800-tal verschillende soorten luizen die ons kopzorgen bezorgen. De insecten vermenigvuldigen zich razendsnel en zijn op de duur schadelijk voor de plant : ze zuigen er letterlijk het sap uit met hun zuigsnuit.
Mieren zijn een goede indicator van een bladluisplaag : de bladluizen produceren suikerachtige afscheidingen die bekend staan als honingdauw. Dat is eveneens het favoriete voedsel van mieren. Maar honingdauw trekt niet alleen mieren aan. Het vormt ook de ideale voedingsbodem voor schimmels. Daardoor lijkt de plant bedekt met zwart roet. Daarnaast kunnen bladluizen ook nog eens verschillende ziekten overdragen. Kortom : het is heel belangrijk om zo snel mogelijk te handelen en de bladluizen te bestrijden voordat de schade te groot wordt. Met onze vier tips kan je snel weer genieten van bladluisvrije planten!
Tip 1
Ook al klinkt het in het begin een beetje vreemd, de eerste tip is best effectief als eerstehulpmaatregel : verzamel de bladluizen met je vingers en verplet ze daarbij. Deze methode is echter alleen succesvol als de bladluisplaag zich nog in de beginfase bevindt.
Tip 2
Tot grote ergrenis vermenigvuldigen bladluizen zich extreem snel waardoor hele bladeren, bloemknoppen of scheutpunten snel worden aangevallen. Hier kan je met een scherpe waterstraal de bladluizen van de aangetaste plekken verwijderen. Maar wees voorzichtig : de scherpe waterstraal mag niet te sterk zijn zodat de planten niet per ongeluk beschadigd raken.
Helaas is deze methode alleen succesvol als de aantasting zich beperkt tot afzonderlijke delen van de plant. Daarnaast kan je gele stickers gebruiken om de gevleugelde bladluizen te bestrijden. Daarvoor stop je de sticker met behulp van de houten prikker zo vroeg mogelijk in de grond van de aangetaste plant of hang je de sticker naast de plant.
Tip 3
Als je een bijna natuurlijke tuin hebt, heb je al snel kleine helpers aan je zijde die de bladluizen bestrijden. Lieveheersbeestjes zijn hier buitengewoon doeltreffend. Sommige soorten kunnen tijdens hun tijd als larve tot 3.000 bladluizen eten. Lieveheersbeestjes voelen zich thuis in tuinen en op balkons met nectar- en stuifmeelrijke planten zoals goudsbloem, klaproos, ooievaarsbek of paardenbloem.
Daarnaast zijn oorwormen heel hulprijk in de strijd tegen bladluizen. Als je nog geen oorwormen in de tuin of op je balkon hebt opgemerkt, kan je een klein huisje voor oorwormen knutselen. Vul een kleipot met stro of houtwol en hang die ondersteboven aan een kleine tak - in het geval van een bladluisplaag kan het oorwormhuisje dan eenvoudigweg op een andere plaats opgehangen worden.
Kleine tip : als de oorwormen tijdens de zomer geen bladluizen meer vinden, zullen ze ook genieten van rijpe pruimen en druiven. Het beste is om het huisje op een afstand van de dichtstbijzijnde fruitboom te hangen eens de vruchten bijna rijp zijn. Oorwormen houden niet alleen van zoet, rijp fruit. Ze genieten ook van wilde bijeneieren en hun zorgvuldig verzamelde stuifmeelvoorraad. Heb je een nesthulpje dat al bewoond is door bijen op je balkon, hang het oorwormhuisje dan niet in de buurt.
Tip 4
Als de bladluizen al complete scheuten hebben aangetast, zullen het platknijpen met de vingers en het wegspoelen met een waterstraal een druppel op een hete plaat zijn. Bij een sterke aantasting kan de plant heel sterk verzwakken. Tegelijkertijd bestaat het risico dat de plant naast bladluizen ook nog eens wordt aangetast door schimmels.
Bestrijdingsmiddelen op basis van koolzaadolie zijn hierbij heel nuttig en doeltreffend. De producten hebben een contactwerking. Dit betekent concreet dat de bladluizen met het middel in contact moeten komen zodat het zijn werk kan doen. Behandel de planten daarom zorgvuldig van alle kanten - kleine bladluizen verstoppen zich namelijk graag aan de onderzijde van de bladeren. Idealiter bespuit je de planten in de late namiddag of in vroege voormiddag, wanneer de hemel licht bewolkt is. Zo kunnen de bladeren niet verbranden. Vermijd ook om te spuiten wanneer regen wordt verwacht.
Plantenbeschermingsmiddelen
Als je nu denkt "oh, ik heb hier in de kast koolzaadolie, ik zal mijn planten daarmee behandelen", dan moeten we je helaas teleurstellen. Een foutief gebruik van zelfgemaakte middeltjes kan grote schade aanrichten aan de plant maar ook aan het milieu.
Daarom geldt het volgende : bescherm jezelf, je planten en het milieu door alleen goedgekeurde preparaten te gebruiken en let op de juiste dosering!
Voorzorgsmaatregel :
De productinformatie in de tekst vervangt de gebruiksaanwijzing van de producten niet. Gebruik beschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik steeds het etiket en de productinformatie, inclusief de passende waarschuwingszinnen en -symbolen.
Doeltreffende middelen tegen bladluizen
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren