De insectenplagen waarmee je op dit moment rekening moet houden
Het seizoen is nauwelijks van start gegaan of hobbytuiniers staan alweer voor de uitdaging hun planten te beschermen tegen insectenplagen. Onze expert Werner Peitzmann, gediplomeerd tuinbouwkundig ingenieur en al vele jaren lid van het COMPO-team, legt uit welke insecten op dit moment onheil veroorzaken.
Vragen aan de heer Peitzmann
Die vraag kan niet zo gemakkelijk worden beantwoord en hangt er natuurlijk in sterke mate van af hoe het weer zich in de komende weken ontwikkelt. Waar we zeker van kunnen zijn is dat er ook dit jaar weer een sterke bladluizenplaag zal heersen. Vanwege de milde winter hebben zeer veel volwassen insecten, die men ook wel adults noemt, de winter overleefd en die zullen nu samen met de nieuw ontstane generatie voor dubbele ergernis zorgen. Omdat ze zich in snel tempo vermeerderen, is het het beste om bij de eerste tekenen meteen te handelen.
Afhankelijk van welke plant is aangetast, kan bijvoorbeeld een insecticide op basis van koolzaadolie helpen. Met een gebruiksklaar middel kan men de plaag bijzonder gemakkelijk onder controle krijgen, omdat de plant eenvoudigweg aan alle kanten gelijkmatig wordt bespoten. Dat werkt overigens ook prima als preventie tegen insectenplagen op mediterrane planten. Het beste is om eenmaal te bespuiten kort voor de planten worden buiten gezet, waardoor wordt verhinderd dat uit nog aanwezige eilegsels zich weer zeer snel bladluizen, andere zuigende insecten of spintmijten kunnen ontwikkelen.
Waarom is op dit moment het risico zo groot?
Veel mediterrane planten overwinteren op een koele en lichte standplaats. Helaas kunnen daar ook de eitjes van spintmijten heel goed overleven, omdat ze niet worden blootgesteld aan vorst, waar ze in het geheel niet van houden. Wanneer de dagen weer langer worden en de temperaturen stijgen, kunnen zich uit de eitjes zeer snel volwassen spintmijten ontwikkelen, die zich dan vooral graag voeden met het frisse groen van de plant.
Insecten in het voorjaar
Rouwmuggen zouden eventueel een probleem kunnen worden. Op dit moment, bij de start van het tuinseizoen, hebben de meeste hobbytuiniers weer met potgrond afgedekt, verpot, enzovoorts. Gewoonlijk brengen rouwmuggen planten geen schade toe, omdat ze organisch restmateriaal afbreken. Maar bij een te grote populatie kan daaruit snel een plaag volgen. Met name vochtige aarde is voor vrouwtjes de ideale plek om hun eitjes te leggen. Dan wordt de plant bij voorkeur nieuwe, verse potgrond verpot.
De buxusmot wordt gevreesd
Wie een nog gezonde buxus heeft, kan de plant het beste sterker maken zodat ze meer weerstand krijgt, bijvoorbeeld door te bemesten. Daarnaast kan een speciale val helpen een plaag vroegtijdig te detecteren. Zo'n val lokt mannetjes aan, waardoor de vrouwelijke vlinders onbevrucht blijven en verdere uitbreiding dus wordt gestopt.
Planten beschermen tegen insecten
Het doeltreffendst is om goed op te letten. Wie zijn of haar tuin bewust observeert, zal het snel opmerken als het met sommige planten niet zo goed gaat. En voor het geval er werkelijk al een insectenplaag is: houd het hoofd koel en handel snel, dan is het bezoek van de ongenode gasten waarschijnlijk van korte duur.
Talrijk
Zo herken je ze:
Bladluizen zijn ongeveer 1 cm groot en kunnen een groene, rode of zwarte kleur hebben. Ze zitten vooral op scheutpunten, bladeren en bloemknoppen, waaruit ze het plantensap zuigen. Deze zuigpuntjes worden zichtbaar in de vorm van spikkels op de bladeren. De gevolgen zijn gekrulde bladeren en stervende scheuten, en in het ergste geval sterft de plant zelfs helemaal af. Ook een kleverige laag (honingdauw) op de bladeren kan een teken van bladluizen zijn.
Zo kom je er weer van af:
Omdat bladluizen zich zeer snel vermeerderen, kan je het beste bij de eerste tekenen van een plaag een insecticide met natuurlijke inhoudsstoffen gebruiken. Gele lijmvallen of -stekers helpen als de bladluizen al vleugels hebben ontwikkeld.
Vervelend
Zo herken je ze:
Vooral de larven van rouwmuggen kunnen aanzienlijke schade aanrichten, omdat ze wortels aanvreten. Ze zijn ongeveer 6 - 7 cm lang, grijswit, en hebben een zwarte kop. Volgroeide dieren zijn donker gekleurd en goed herkenbaar aan hun tuimelende vlucht.
Zo kom je er weer van af:
De larven van rouwmuggen kan je bestrijden met een insecticide. Met lijmvallen vang je volwassen muggen en voorkom je verdere eiafleg.
Bladzuigers
Zo herken je ze:
Spintmijten zitten meestal aan de onderkant van de bladeren van planten en onttrekken daar voedingsstoffen. De gevolgen zijn verdorde bladeren en bladval. In het begin kunnen bladeren ook witachtig-geel gespikkeld of vergeeld zijn. Ook fijne spinsels zijn een teken van spintmijten, die overigens met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn.
Zo kom je er weer van af:
Het kan mogelijk al helpen de plant met water af te spoelen. Zet de plant indien mogelijk op een plaats met meer luchtcirculatie en daarmee een koelere plaats. Verwijder bij zware aantasting de getroffen bladeren en spuit zo snel mogelijk met een acaricide, een product dat mijten bestrijdt.
Onverzadigbaar
Zo herken je ze:
Omdat de buxusmot in het begin zijn onheil in het verborgen inwendige van de struik aanricht, wordt de aantasting vaak pas ontdekt als het al te laat is. Duw daarom ook de takken opzij om het inwendige van de struik te controleren. De kenmerken van de tot 5 cm grote rupsen zijn een geelgroene kleur, een zwarte kop, zwarte vlekken en witte en zwarte strepen. Ook spinsels tussen de bladeren zijn een indicatie dat de buxusmot zich heeft gevestigd.
Zo kom je er weer van af:
Bij lichte aantasting van individuele buxussen kan je de rupsen met de hand verwijderen. Omdat de rupsen moeilijk zijn te ontdekken, is het handmatig verzamelen ervan echter een tamelijk moeizaam karwei. Het alternatief is een insectenbestrijder.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren