compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Droogte in de tuin - tips voor de zomer

Zo bescherm je je planten

Droogte in de tuin - tips voor de zomer

Verandert je prachtige gazon stilaan in een woestijnlandschap? Zien je balkonplanten er maar slapjes uit? En heeft je moestuin er al beter uitgezien? Lange periodes van droogte kunnen een grote uitdaging zijn voor je tuin. In dit artikel ontdek je hoe je je kan voorbereiden op de droogte en hoe je je planten er weer bovenop kan helpen.

Daarom is droogte zo schadelijk voor je planten

Droge en hete zomers, zachte winters en hevige regenvlagen : de klimaatveranderingen brengen steeds meer uitdagingen met zich mee - ook voor tuinliefhebbers. Vooral langdurige periodes van droogte maken het je balkon- en tuinplanten moeilijk om goed te groeien. Als je plant gedurende een lange periode te weinig water krijgt, zal ze namelijk onvoldoende voedingsstoffen kunnen opnemen. Op lange termijn zullen je planten verzwakken en minder weerstand hebben tegen ziekten en plagen. Toch zijn er meerdere mogelijkheden om je tuin tijdens de volgende hittegolf groen te houden en je planten te ondersteunen. Denk maar aan de keuze van de planten, de voorbereiding van de bodem en de bemesting.

Droogte in de tuin : enkel een probleem tijdens de zomer?

Het zal je misschien verbazen, maar droogte in de tuin vormt niet enkel tijdens de zomer een probleem. Ook tijdens de winter kunnen je planten beschadigd raken door een tekort aan water. Hier gaat het om vorstdroogte, voornamelijk bij groenblijvende planten zoals buxussen en laurierkers. Deze planten verdampen ook tijdens de winter water via de bladeren.

Bij langdurige vorst met bodemvorst kunnen de wortels geen water opnemen. Als de winterzon tegelijkertijd op volle sterkte schijnt, sterven de planten van de dorst. Een laagje mulch of schors zal je bodem beschermen en opwarmen - vooral, wanneer er geen beschermende sneeuwlaag ligt. En wat heel belangrijk is : na lange periodes van vorst moet je op vorstvrije, warme dagen dagelijks water geven!

Hetzelfde geldt voor balkon- en kuipplanten. Deze worden vaak vergeten als ze tijdens de winter zijn afgedekt. Ook winterharde planten zoals bessenstruiken, rozen of rododendrons moeten tegen de droogte worden beschermd. Plaats ze niet in de brandende zon en wikkel ze in ademend materiaal.

Voorbereiding is alles : zo bescherm je je planten

Voor de vijf belangrijkste tuinzones tonen we jou hoe je je tuin optimaal kan voorbereiden op en beschermen tegen droogte.

compo image

1. Balkon- en terrasplanten

De eerste stap spreekt voor zich : kies voor planten die bestand zijn tegen droogte en die af en toe een langere periode van droogte tolereren. Denk maar aan robuuste rotstuinplanten zoals scheefbloemen (iberis), vetkruid (sedum) of aubrieta, maar ook mediterrane planten zoals lavendel, dipladenia en rode zonnehoed. Vooral vetplanten met hun dikke, vlezige bladeren zijn goed bestand tegen droge periodes doordat ze water kunnen opslaan. Ook planten met kleine en behaarde bladeren zijn vaak goed bestand tegen droogte.


Bij de aanplanting zijn er enkele zaken waarop je moet letten om je planten te beschermen tegen droogte :

  • Gebruik bij voorkeur een kwaliteitspotgrond voor balkonplanten zoals onze COMPO SANA Potgrond Geraniums & Balkonplanten. Die is verrijkt met Aqua-Depot, een waterabsorberende grondstof die het gietwater vasthoudt en terug vrijgeeft wanneer de plant daar nood aan heeft. Zo blijft de grond langer vochtig.
  • Na de aanplanting kan je de potgrond in je bloembakken afdekken met hydrokorrels. De korrels zullen de verdamping van het water tegengaan en het gietwater langer in de bodem vasthouden. Zo zijn je planten perfect beschermd tegen droogte.
compo image

2. Moestuin

Vooral in de moestuin kan droogte snel een probleem vormen. Vruchtgroenten zoals tomaten en komkommers hebben veel water nodig om sappige, heerlijke vruchten te vormen. Als je dorstige vruchtgroenten of bladgroenten zoals rucola of spinazie hebt geplant, dan zal je voldoende water moeten voorzien.

Er zijn echter ook enkele eetbare gewassen die heel goed bestand zijn tegen periodes van droogte :

  • Mediterrane planten zoals oregano, rozemarijn, tijm en salie geven de voorkeur aan een dorre, droge grond.
  • Wortelgroenten zoals pastinaak, bieten, wortelen, knoflook en uien zijn iets robuuster.
  • Gemengde teelten waarbij diep wortelende en vlak wortelende gewassen worden gecombineerd, kunnen eveneens periodes van droogte goed doorstaan.

De open plekken tussen de verschillende planten kan je bedekken met een bodembedekker. Zo zal het grondwater minder snel verdampen en blijft de bodem langer vochtig.

Om ervoor te zorgen dat de grond van je moestuin het water goed kan opnemen en opslaan, kan je de bovenste grondlaag losharken. Om water te sparen kan je bovendien een druppelirrigatiesysteem installeren. Dergelijke systemen geven het water langzaam vrij aan de plantenwortels.

Meer tips over het besparen van water vind je in ons artikel "Water in de tuin besparen - 11 tips".

Hittealarm : zo verzorg je je planten bij hitte

Eindelijk zomer! Om ervoor te zorgen dat je tuinplanten het droge en hete weer goed doorstaan, hebben we talrijke tips voor je opgelijst rond begieten en bemesten.

Meer lezen
compo image

3. Bloemperken

Er zijn meerdere mogelijkheden om - ondans een aanhoudende droogte - een kleurrijk bloemperk te realiseren. Hier speelt de voorbereiding van de bodem een cruciale rol. Een losse, voedingsrijke bodem zal het water in de grond beter kunnen vasthouden. We raden je dan ook aan om de bodem te schoffelen alvorens je gaat aanplanten. Door in het plantgat een portie meststof met lange werking te strooien, zijn je planten van bij de start voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen. COMPO Bio-meststoffen met schapenwol hebben een extreem hoge wateropslagcapaciteit en verbeteren bovendien het bodemleven. Zo worden je planten ook tijdens langere periodes van droogte goed verzorgd.

  • Je kan jezelf veel gietwerk besparen door droogtetolerante planten in je bloembed aan te planten zoals kogeldistels, salie of vetkruid (sedum). 
  • Bodembedekkende planten zoals Phlox Subulata "atropurpurea" of kruiptijm maar ook mulchproducten bieden eveneens de mogelijkheid om open plekken tussen je grotere vaste planten op te vullen en zo je moestuin te beschermen tegen sterke uitdroging.

Als je op zoek bent naar planten die weinig onderhoud vragen, dan kan je een stapelmuur beplanten. Deze kan je opvullen met verschillende, droogtetolerante planten en bodembedekkers - van bloeiende planten tot kruiden. Phlox sabulata, rozewortel en bitterkruid kunnen periodes van droogte goed doorstaan. Ze zien er niet alleen mooi uit - ze zijn ook nog eens waardevol voor bestuivende insecten.

Meer informatie over de beplanting van een stapelmuur vind je in ons artikel.

compo image
compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Bio Meststof Universeel

100% natuurlijke meststof met lange werking die al je tuinplanten gedurende 5 maanden voorziet van alle belangrijke voedingsstoffen - voor gezonde planten en een rijke oogst!

Naar het product
compo image

4. Gazon

Word je elk jaar tijdens de zomer geconfronteerd met een geelbruin gazon in plaats van een diepgroene grasmat? Vooral wanneer je gazon in de zon ligt en gedurende meerdere weken wordt blootgesteld aan droogte, zullen snel kale en droge plekken ontstaan.

Laat het echter niet zo ver komen en gebruik een speciale graszadenmengeling voor droge terreinen. Deze bevatten droogtetolerante grassoorten met lange graswortels die het water uit de dieperliggende bodemlagen kunnen opnemen. Ook hier is een goede verzorging na het zaaien cruciaal. De vers gezaaide graszaden mogen tijdens de eerste weken niet uitdrogen, zoniet wordt het kiemproces onderbroken. Meer tips voor het zaaien vind je in ons artikel "Gras zaaien - in enkele eenvoudige stappen naar een prachtig gazon".

Door aan het begin van het seizoen te bemesten, creëer je de ideale omstandigheden om je gazon gezond het jaar door te krijgen. Strooi eind maart / begin april een meststof met langdurige werking. De droogtestress tijdens de zomer kan je verhelpen door je gazon te bemesten met een kaliumrijke meststof. Kalium verstevigt de celwanden en verbetert de wateropslagcapaciteit van de grassen. We raden je aan om 's avonds te bemesten in plaats van tijdens de warme middaguren. Als het koeler is, kunnen de grassen de voedingsstoffen gemakkelijker opnemen.

Je gazon heeft eveneens voldoende water nodig om meer weerstand te krijgen tegen droogte. De juiste techniek is hierbij belangrijk : geef 1 tot 2 maal per week langdurig en doordringend water. Zo kan het water die diepere graswortels bereiken.

Naast droogte en hitte zijn er nog meerdere oorzaken voor een verbrand gazon. Deze kan je ontdekken in ons artikel "Mijn gazon is verbrand - wat nu?".

compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonzaad Droog Gazon

Mengeling van hitte- en droogtetolerante graszaden die probleemloos groeien op droge terreinen - voor een gezond en diepgroen gazon.

Naar het product
compo image

5. Struiken, bomen en grassen

Net zoals in bloemperken zijn ook bij grotere bomen, struiken en grassen in de tuin de juiste plantenkeuze en de voorbereiding van de bodem belangrijk. Gelukkig bestaan er heel wat droogtetolerante houtgewassen. Inheemse soorten zoals veldesdoorn, wilde roos of heidebrem kunnen doorgaans beter om met klimaatschommelingen en droge perioden. Ook zogenaamde "klimaatbomen" of "toekomstbomen" zijn een goede keuze voor je tuin. Hiertoe behoren gewassen die bijzonder droogtebestendig en robuust zijn, zodat ze beter kunnen omgaan met toekomstige klimaatschommelingen.

Om vogels en zoemende insecten in je tuin te bevorderen, kan je kiezen voor planten die insecten en vogels een bron van voedsel en een leefgebied bieden zoals de mispel, de gele kornoelje en de Amerikaanse krentenboom.

Belangrijk om te weten : bomen hebben geen water meer nodig als ze volgroeid zijn. De eerste 2 tot 3 jaar na de aanplanting en vooral direct na het planten hebben bomen voldoende water nodig.

Ook grassen zijn goed bestand tegen droogte. Eenmaal ze goed zijn ingeworteld, kunnen ze lange tijd overleven zonder extra water. Populaire grassen zijn zwenkgras, pampasgras en miscanthus.

  • Maak de grond vóór de aanplanting los.

  • Vermeng de grond met een organische meststof (vb. COMPO Bio Meststof Buxus & Hagen) om de bodem los te maken en structuur te verbeteren. Dankzij de hoge wateropslagcapaciteit zijn je planten ook tijdens periodes van droogte van voldoende water voorzien.

  • De juiste locatie is cruciaal : grotere bomen zorgen voor waardevolle schaduw aan de rand van de tuin. Onder de bomen kan je probleemloos bodembedekkers aanplanten. Die zien er niet alleen mooi uit - ze houden ook nog eens de bodem vochtig.

Checklist : eerste hulp bij droogte in de tuin

  1. Geef voldoende water : als je bloemen in potten en bakken al zijn opgedroogd, dan moet je meteen water geven. Plaats de planten in een emmer met water tot er geen luchtbellen meer aan het wateropvlak verschijnen. Dan is de wortelkluit verzadigd. Ook bij verdroogde sierplanten in het bloemperk of een uitgedroogd gazon is het nog niet te laat - vaak is enkel het bovengrondse gedeelte verbrand en zijn de wortels nog intact. Geef doordringend water.
  2. In de schaduw : een belangrijke SOS-tip bij droogte in de tuin? Plaats je uitgedroogde planten zo snel mogelijk in de schaduw of op een plekje beschermd tegen de zon. Perken of kleinere struiken kan je afdekken met een  vlies. Potplanten verhuis je best naar een half-schaduwrijk plekje. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan je een parasol plaatsen.
  3. De bodem losmaken en verbeteren : opdat de bodem de regen en het gietwater goed kan vasthouden, moet je de grond goed losmaken en beluchten. Hark de bodemlaag regelmatig en vermeng die met een portie compost om de bodemstructuur te verbeteren en het bodemleven te activeren. Zo zullen het water en de voedingsstoffen ter beschikking komen van de planten.
  4. Zorg voor voedingsstoffen : de beschikbaarheid van voedingsstoffen kan bescherming bieden tegen droogte in de tuin. Strooi in het voorjaar een portie biologische meststof met lange werking in je bloemperken en rond je hagen, struiken en bomen. In de zomer kan je bemesten met een kaliumrijke meststof.
  5. Afdekken en mulchen : kale tuingrond die niet wordt beschermd, wordt blootgesteld aan de brandende zon en zal aanzienlijk meer water verdampen dan een bedekte bodem. Mulchen is hier dus het magische woord. Breng een laagje mulch aan in de moestuin. Grotere bomen en vaste planten kunnen worden beschermd met een laag schors of houtchips.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.