De frisse geur van lavendel kenden we al van de zeep in de badkamer of het lavendelzakje in de klerenkast, maar ook in de keuken wordt deze aromatische plant steeds vaker gebruikt. We laten je zien hoe je een compleet nieuwe smaakervaring kan creëren met kleine paarse bloemetjes uit eigen tuin. In dit artikel ontdekt je hoe je van lavendelbloemetjes, volkoren boterkoekjes en onder meer Ricotta-kaas een heerlijke lavendelkaastaart kan maken.
Lavendelkaastaart
Voor een springvorm van ongeveer 23 cm :
Lavendelkaastaart
De bodem
Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in met boter. Doe de boterkoekjes in een diepvrieszak en rol ze met een deegroller plat tot een gelijkmatige fijne kruimelmassa. Smelt nu de boter in een pan en meng hier de koekkruimels goed doorheen. Doe de botermassa met de kruimels in de springvorm, druk de massa aan met een eetlepel en plaats de vorm gedurende 1 uur in de koelkast om op te stijven.
De vulling
Ondertussen is het tijd om het natuurlijke lavendelaroma te extraheren. Verwarm in een pan op laag vuur de lavendelbloemetjes en de zure room en laat het mengsel een uur lang trekken.
Begin nu met het maken van de vulling van de kaastaart. Hiervoor smelt je de witte chocolade boven een kom met warm water. Doe de Mascarpone-, Ricotta- en roomkaas in een schaal en roer de eieren met een garde hier doorheen. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade en het mengsel van lavendel en zure room toe.
Wanneer je dat wil, kan je nu voor een extra visueel effect de vulling met behulp van kleurstof de dieppaarse kleur van lavendel geven. Voeg hiervoor steeds enkele druppels van de kleurstof aan het mengsel toe en kom langzaam dichterbij de gewenste tint, terwijl je blijft roeren. Wanneer je de kleurstof in één keer toevoegt, kan het mengsel snel té donker worden. Je kan ook een mooie paarse lavendelkleur maken door rode en blauwe kleurstof te mengen.
Bakken
Vul nu de springvorm met de bereide vulling en strijk de vulling glad. Omdat het verwarmen ertoe kan leiden dat kleine hoeveelheden boter uit de bodem van de springvorm lopen, bekleed je best het ovenrooster ook met bakpapier, om verontreiniging van de oven te voorkomen. Plaats nu de taart bij 150 °C (boven-en onderwarmte) onderin de oven en laat 1 uur bakken.
Bedek indien nodig de taart na enige tijd met aluminiumfolie om ongewenst bruin worden te voorkomen. Open na afloop van de baktijd de ovendeur niet meteen maar laat de taart nog een uur in de afkoelende oven staan. Daarna open je de ovendeur stukje bij beetje, steeds iets verder, en laat je de kaastaart langzaam en gelijkmatig verder afkoelen. Zo voorkomt je dat je kaastaart instort.
Laat de kaastaart een nacht lang in de koelkast staan.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren