compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Gazonverzorging in de zomer

Vermijd schade door hitte en droogte

Gazonverzorging in de zomer

Hoge temperaturen, lange periodes van droogte en een intensief gebruik vormen een stresstest voor elk gazon. Alleen met de juiste verzorging tijdens de zomer kan je de vorming van bruine en kale plekken voorkomen. We geven jou enkele praktische tips om hitte- en droogteschade te vermijden.

Less is more

Gazon maaien bij hitte

compo image

Hoe vaak moet je je gazon bij hitte maaien?

Ook in de zomer is het maaien van je gazon een van de belangrijkste tuinklussen. Een regelmatige maaibeurt zorgt er namelijk voor dat je een dicht grastapijt krijgt dat beter bestand is tegen onkruid.

De vuistregel : maai je gazon tijdens de zomer één maal per week. Maar opgelet : warm en vochtig weer is ideaal voor je gazon. Bij dergelijke weersomstandigheden zal je dus vaker moeten maaien. Eens de temperaturen stijgen en het droger wordt, zal de groei van het gazon vertragen. Bij temperaturen vanaf 30°C groeien de grassen zelfs helemaal niet meer. De hitte bezorgt hen stress en ze hebben de kracht niet om te groeien. Op warme en droge zomerdagen maai je dus best minder of helemaal niet meer. De snoeivlakken van de grassen zijn dan namelijk heel gevoelig voor hoge temperaturen en kunnen snel verbranden.

Onze tip : reeds in het voorjaar kan je je gazon voorbereiden op de stress en de spanningen die de zomer met zich meebrengt door het goed te maaien. In het zachte voorjaar, wanneer er nog voldoende regen valt, heeft je gazon de meeste kracht om te groeien. Hier kan je van profiteren door regelmatig te maaien - bij voorkeur om de vier tot zeven dagen. Dit bevordert de groei van de zijscheuten op de gazonstengels waardoor het grastapijt in de loop van de weken dikker wordt en er minder water verdampt.

Hoe kort wordt het gazon gemaaid bij hitte?

Naast de maaifrequentie moet ook de maaihoogte worden aangepast aan de weersomstandigheden. Als het gazon op warmere dagen te kort wordt gemaaid, zal de grond snel uitdrogen. Je gazon maaien bij hitte kan lelijke bruine vlekken in het grastapijt veroorzaken. Verhoog daarom de maaihoogte van je grasmaaier tot 5-7 cm naarmate de temperatuur stijgt. Vermijd radicale maaibeurten om de grassen niet compleet uit te putten. Dit is vooral verleidelijk na de zomervakantie wanneer het gazon niet wordt gemaaid en daardoor flink is gegroeid. Houd steeds de "1/3"-regel in het achterhoofd : maai slechts 1/3 van de hoogte van de grassen. Na je vakantie pas je de maaihoogte dus best geleidelijk aan.

Energie tanken tegen droogtestress

Gazon bemesten in de zomer

compo image

Om je diepgroene, stevige droomgazon te krijgen en te behouden, is een evenwichtige toevoer van voedingsstoffen heel belangrijk. Na de eerste bemestingsbeurt in het voorjaar (eind maart, begin april) moet het gazon ten laatste in de zomer terug worden bemest. Strooi geen meststof bij heet en droog weer. Dan stopt het gazon namelijk met groeien en zal het ook geen voedingsstoffen meer opnemen. Vochtige weersomstandigheden met weinig zonlicht zijn ideaal, zoals wat koelere avonden. In de zomer gebruik je bij voorkeur een meststof die rijk is aan kalium. Kalium versterkt de celwanden en optimaliseert de wateropname van de grassen. Zo wordt je gazon beter bestand tegen droogte. Na het uitstrooien van de meststof raden we je aan om ongeveer 20 minuten lang water te geven.

Regelmatig de dorst lessen

Gazon water geven bij hitte

compo image

Wanneer en hoe vaak heeft je gazon in de zomer water nodig?

Een gazon is robuust en kan veel aan, maar grassen vormen geen erg diepe wortels. Daarom heeft je gazon je hulp nodig tijdens de warme zomermaanden. Als het niet regent, is extra water geven een must - geef je gazon bij voorkeur regelmatig en uitgebreid water als het warm is. Op een bepaalde manier zal de manier van water geven de graswortels tonen wat ze moeten doen : als je je gazon één of twee maal per week gedurende 20 minuten water geeft, kan het water goed in de grond binnendringen. Om het water in de diepere lagen te bereiken, vormt je gazon lange wortels waarmee ze zich in langere periodes van droogte veel beter kunnen behelpen. Ongeveer 15 tot 20 L water per gietbeurt is optimaal. Een simpele regenmeter vertelt je wanneer die hoeveelheid is bereikt. Geef in het belang van het milieu en de planten water in de vroege ochtend of in de late avond - dan verdampt minder water en zal het water de wortels bereiken.

's Morgens of 's avonds water geven?

Wie bij hitte het gazon 's morgens of 's avonds water geeft, is al op de goede weg. Maar maakt het een verschil als je 's morgens of 's avonds begiet?

Wanneer je je gazon 's morgens besproeit, is de grond 's nachts een beetje afgekoeld. De bodem kan het water heel goed opnemen en er zal weinig water verdampen. Als je echter te laat begint met water geven, is het gazon niet opgedroogd voordat de zon op volle kracht schijnt. Bij intensief zonlicht kunnen de waterdruppels als een vergrootglas werken en de grassen doen verbranden.

Wanneer je 's avonds water geeft, is de bodem nog steeds heel warm en zal er meer water verdampen dan wanneer je 's morgens besproeit. Daar komt bij dat als het gazon 's nachts langdurig nat is, het risico bestaat dat er schimmelvorming optreedt.

Conclusie : het gazon in de vroege ochtend water geven, is ideaal. Als je het echter niet voor je werk kan doen of als je in het weekend wilt uitslapen, kan je als alternatief ook water geven 's avonds, wanneer het iets koeler is.

Wist je dat?

Een gezond gazon ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook meerdere functies : zo zorgt een intact grastapijt van 250 m² tijdens de groeiperiode voor de dagelijkse zuurstofbehoefte van een gezin met vier personen!

Eerste hulp

Zo wordt je verschroeide gazon terug groen

compo image

Hoe ontstaat een verschroeid gazon?

De meest voorkomende oorzaak van verschroeide gazons is het gebrek aan water en het onjuist water geven. Als het gazon bij hitte of bij sterk zonlicht niet voldoende wordt bewaterd, zullen er snel bruine en kale plekken verschijnen. De kans op droogteschade is vooral groot als de temperaturen in de vroege zomer plots stijgen en het ophoudt met regenen. Het gras heeft dan te weinig tijd om zich aan te passen aan de extreme weersomstandigheden.

Naast het gebrek aan water kan het gazon ook verbranden door te bemesten - of door de meststof verkeerd te doseren. Het probleem doet zich vooral voor bij overdosering van snelwerkende minerale meststoffen. Door een speciale langdurigwerkende meststof te gebruiken, kan je het risico op verbranding minimaliseren. De urine van honden op het gras heeft hetzelfde effect. De daarin aanwezige stikstofverbindingen veroorzaken selectieve overbemesting en laten geelbruine, verschroeide plekken op het gazon achter.

 

Wat te doen bij een verbrand gazon?

Eerst het goede nieuws : gras is heel robuust en kan zichzelf herstellen. De opgedroogde bladeren en stengels voorkomen meestal dat het gras volledig afsterft. Mits de juiste verzorging kan zelfs een verbrand gazon in de zomer weer volledig groen kleuren. Maar hoe lukt dit eigenlijk?

Geef het gazon intensief en doordringend water. Gebruik eventeel een spade of een buis om te controleren hoe diep het water in de bodem is doorgedrongen. Als de wortels intact zijn gebleven, zal het gras bij voldoende vocht terug schieten. Dit geldt ook voor gazons die verbrand zijn door meststof of hondenurine omdat de grote hoeveelheid water de voedingsstoffen beter verdeelt en de hondenurine meer verdunt.

Bij het accidentele gebruik van een totale onkruidbestrijder in het gazon bestaat de kans, dat je het gazon opnieuw kan redden, zeker als je een product hebt toegepast op basis van pelargonzuur. Dergelijke middelen vernietigen namelijk enkel de bovengrondse plantendelen, zonder de wortels aan te tasten. Het is mogelijk het gazon opnieuw te doen opleven door uitvoerig water te geven en door te bemesten.

Dan groeit geen gras meer

Gazon zaaien bij hitte

In principe kan je altijd kale plekken in het gazon repareren of opnieuw inzaaien. In juni, juli en augustus zal dit echter meer inspanning vragen dan in het voorjaar (april/mei) of in de vroege herfst (september/oktober). De reden : voor een succesvolle ontkieming moet je de zaden constant vochtig houden. Eenmaal ze zijn uitgedroogd, stopt het kiemingsproces en zal dit ook niet worden heropgestart als je opnieuw water geeft. Voor een optimale onkieming moet de bodemtemperatuur 10 tot 25°C bedragen. In de brandende zon kan de bodem snel opwarmen tot 40-50°C.

Als je het milieu (en je zenuwen) wilt sparen, raden we je aan om je gazon niet opnieuw te zaaien tijdens warme en droge periodes. Wacht beter tot het opnieuw vochtig weer wordt, in de herfst of in de lente.

De belangrijkste verzorgingstips voor je gazon tijdens de zomer

Een gezond gazon ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook belangrijke functies. Een intact gazon van ongeveer 250 m² groot zorgt tijdens het groeiseizoen voor de dagelijkse zuurstofbehoefte van een gezin van 4 personen! We hebben de belangrijkste tips voor een prachtige, diepgroene grasmat op een rijtje gezet, ook tijdens warme en droge periodes :

  • Maai het gazon tijdens periodes van hitte niet te kort. Verhoog de maaihoogte tot 5-7 cm.
  • Bemest het gazon tijdens de zomer bij vochtig en koel weer met een kaliumrijke gazonmeststof met lange werking.
  • Geef het gazon één tot twee maal per week 's morgens of 's avonds grondig water.
  • Het zaaien van een gazon bij heet weer verbruikt veel water en vereist veel onderhoud. Gebruik in plaats daarvan de vochtige en milde weersomstandigheden in de lente en in de herfst voor de aanleg van een nieuw gazon en het herstellen van kale plekken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.