Als je aan traditionele Engelse tuinen denkt, krijg je al snel het beeld van een strak gemaaid gazon met keurig bijgeknipte grasranden. De Engelse cottagetuin of landelijke tuin bewijst echter dat het ook anders kan. In dit artikel ontdek je wat een cottagetuin precies is, welke planten hiervoor zijn geschikt en of elke tuin kan worden omgetoverd tot een cottagetuin.
De traditionele cottagetuinen in Engeland kennen een lange geschiedenis. De speelse tuinen zijn vermoedelijk ontstaan in Britse landhuizen die werden omringd door moestuinen. Na verloop van tijd groeiden ze langzaam uit tot tuinen met een mix van nuttige planten en sierplanten. Terwijl in sommige hoekjes van de cottagetuin bloeiende vaste planten en bessenstruiken te vinden zijn, vind je op andere plaatsen groentebedden terug waar bijvoorbeeld goudsbloemen en Afrikaantjes bloeien.
In de betoverende tuinen staan organische vormen en vloeiende overgangen centraal, die de kleine paradijsjes extra karakter geven. Strakke tuinvormen zoals rechte randen en zorgvuldig beplante, geometrische perken worden vervangen door golvende bogen, kronkelende paden en bloeiende planten die in het wild groeien. Woekerende bloemperken met weelderige bloemen en een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen creëren ook een betoverende romantiek. Talloze bloeiende planten groeien heel dicht op elkaar zodat er niks te zien is van de grond waarin ze zijn aangeplant.
Zoemende bijen, vlinders en andere dieren zijn graag geziene gasten in de cottagetuin. Daarom wordt de tuin zo natuurlijk en insecten- en diervriendelijk mogelijk ingericht en gedecoreerd. Met andere woorden : de klassieke cottagetuin is een soort “geplande wanorde” die bedoeld is om een gevoel van gezelligheid en vrijheid te creëren. Geen wonder dat deze tuinstijl steeds populairder wordt in andere delen van Europa.
In principe kan je van elk groen plekje een cottagetuin maken. Je moet daarbij wel rekening houden met de ligging van je tuin, want die is essentieel voor het kiezen van de juiste planten. Stel jezelf de vraag of het een schaduwrijke of zonnige tuin is en controleer of je tuin noord- of zuidgeoriënteerd is. Afhankelijk van de locatie verandert ook het microklimaat en daarmee de groeiomgeving van je planten. Bovendien is het belangrijk om te letten op de beweging van de zon in de loop van de dag.
Als je niet zeker bent welke plantensoort op bepaalde plekjes in je tuin kan groeien, kan je dezelfde plantensoort op een paar verschillende plekjes aanplanten en kijken waar de plant het beste gedijt. De plant zal automatisch dominanter groeien op geschikte locaties en zal een natuurlijke plantengroep vormen. Zo creëer je niet alleen zelf je eigen tuin, maar laat je je tuin ook zijn eigen ding doen en krijgt je tuin op natuurlijke wijze vorm. Deze natuurlijke groei bevordert het wilde en romantische karakter van je cottagetuin en laat de mooie mix van diverse plantensoorten volledig tot zijn recht komen.
Wees geduldig en geef je planten voldoende tijd om zich natuurlijk en vrij te ontwikkelen. De schoonheid en de romantiek van een cottagetuin worden ook weerspiegeld in de ontwikkeling ervan.
Kleurrijke plantensoorten krijgen in een cottagetuin de kans om ongebreideld en wild te groeien. Vooral zelfzaaiende planten en woekerende wijnranken en bloemen voelen zich hier thuis. Ook klimplanten houden van een cottagetuin. Aan gevels, muren of bogen : klimplanten zoals klimop of clematis zorgen voor een extra wilde toets en verbinden een grote verscheidenheid aan structuren. Struikachtige planten zoals dahlia's, asters en hortensia's zijn ideaal om lege hoeken of randen van paden op te vullen. Door deze te combineren met zuilvormige planten (vb. stokrozen en vingerhoedskruid) die hoogte en structuur geven, creëer je een prachtig contrast.
Terwijl lelies, dwergirissen en grote zinnia's een sculpturaal effect hebben en met hun hoge, grote bloemschermen een centraal punt in een plantengroep vormen, zorgen slankere planten zoals klaprozen en cosmea's voor transparantie en een gevoel van diepte. Breedgroeiende bodembedekkende planten zoals vergeet-mij-nietjes, tijm of vaste planten zoals flox, maken de compositie compleet. Ze bedekken lichte stukken grond en zorgen voor vloeiende overgangen door harde randen te verbergen.
Bij het aanplanten kan je je creativiteit de vrije loop laten : speel met verschillende vormen en maten en durf verschillende kleuren te combineren. Fijne pastelkleuren zoals roze, crèmewit en lila geven jouw cottagetuin een romantische toets.
Tip : als je niet zeker bent over de combinatie van de kleuren, kan je een kleurencirkel gebruiken. Kleuren die naast elkaar liggen op het kleurenwiel, zien er over het algemeen altijd harmonieus uit. Wit kan ook altijd worden geïntegreerd. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kan een beplantingsplan je helpen om je planten vooraf te rangschikken.
Tip : heel wat planten kunnen ook in een bloempot of -bak worden aangeplant. De aanplanting in bakken is vooral voordelig voor vaste planten die moeten overwinteren zoals dahlia's. Om wateroverlast in potten en bakken te vermijden, kan je de bodem bedekken met een laagje COMPO Bio Granuplant Hydrokorrels. Deze puimsteenkorrels zorgen voor een goede drainge en voorkomen wortelrot. Als je de korrels vermengt met de potgrond, krijgt de grond een luchtigere structuur en zorg je voor een optimale beluchting van de bodem voor je planten.
Als je een cottagetuin wilt creëren, dan moet je afscheid nemen van strakke lijnen en rechte randen. De beste vriend van dit type tuin is natuurlijkheid : net als bij de beplanting wordt bij de inrichting en de decoratie van de wilde tuin speciale aandacht besteed aan zachte lijnen en organische vormen die samenwerken met de natuur. Als je op zoek bent naar inspiratie, dan vind je hieronder enkele ideeën voor de natuurlijke inrichting van jouw cottagetuin :
1. Zachte lijnen en natuurlijke vormen integreren
Om een harmonieus geheel te creëren, worden harde randen en vormen vervangen door zachte lijnen en vloeiende, organische vormen. Plantenbogen bedekt met klimplanten (vb. clematis en klimrozen) zorgen voor een betoverende romantiek. Organisch gevormde bloembedden, begroeid met bloeiende planten, groenten en kruiden, zien er ook natuurlijk uit en verbergen harde randen. Om hoge planten te ondersteunen, kan je in een paar eenvoudige stappen een goedkope en natuurlijke plantensteun of klimhulp maken van dunne takken, die prachtig bij je bloembedden passen. Natuurlijke materialen zijn ideaal voor de bedranden.
2. Paden in cottagestijl aanleggen
Ook bij de aanleg van paden staat de natuur centraal - beton hoort hier helemaal niet thuis. Gebruik natuurlijke materialen zoals grind, steen of schors. Een graspad is eveneens een goede optie. De natuurlijke, kronkelende paden leiden langs soortenrijke, kleurrijke bloemperken en weelderige bloemen. Gebroken zichtvelden door kronkelende paden dragen bij aan de betoverende uitstraling van de cottagetuin.
3. Gezellige zithoeken in de cottagetuin
Als je tijdens de zomer wilt ontspannen in een koel hoekje in de tuin, dan bieden gezellige zithoekjes in de schaduw van bomen en struiken de ideale oplossing. De zithoek die meestal verborgen is en omgeven wordt door tal van verschillende plantensoorten, krijgt net als de rest van de cottagetuin een ronde, organische en natuurlijke vorm. Gras, grind of mulch (schors, houtchips, ...) zijn geschikt als ondergrond voor je meubilair. Mulch zorgt niet alleen voor een decoratief resultaat, maar voorkomt eveneens de groei van onkruiden. De stoelen en tafels in de zithoek zijn ook gemaakt van natuurlijke materialen. Meubels van teakhout zijn bijvoorbeeld een goede keuze. Een tuinpaviljoen begroeid met klimrozen, clematis of klimop kan eveneens schaduw bieden en voor een romantische look zorgen.
4. Cottagetuin afwerken met decoratieve elementen
Je cottagetuin kan je afwerekn met de juiste decoratie. In de geest van natuurlijkheid wordt de decoratie zo dier- en insectenvriendelijk mogelijk gehouden. Een staketsel waarop omgekeerde kleipotten worden geplaatst, kan bijvoorbeeld dienen als schuilplaats voor insecten. Door ze te omwikkelen met stro of houtwol zien de potten er nog aantrekkelijker uit. Insectenhotels bieden beschutting aan bijen en andere insecten tijdens de winter en het broedseizoen. Op die manier helpt de cottagetuin de habitat van wilde bijen, hommels en andere insecten in stand te houden. Houten vogelhuisjes zijn ideaal voor vogels die beschutting zoeken. Stenen vogelbaden verdienen ook hun plekje in de cottagetuin. Om zowel de dieren als je planten te ondersteunen, kan je latwerk of plantenpiramides maken of kopen van natuurlijke materialen zoals stokken of wilgenhout.
Producten voor je tuinwoonkamer
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren