Laat je inspireren
Naarmate de zomerdagen warmer worden, gaan velen onder ons op zoek naar een plekje in de schaduw om te kunnen ontspannen en wat af te koelen. Of het nu onder een boom of een beplant paviljoen is - er zijn talrijke mogelijkheden om een gezellig schaduwplekje in de tuin te creëren. Op deze pagina vind je alvast wat inspiratie.
De voorbije jaren hebben we vaak te kampen met een hittegolf. Net daarom wordt het steeds belangrijker om verschillende plekjes in de tuin te creëren waar je beschutting kan zoeken tegen het felle zonlicht. De schaduw heeft meerdere voordelen : we kunnen even pauzeren in de koelte en het zorgt voor een goed microklimaat. Niet alleen wij hebben er baat bij, maar ook dieren en insecten in de tuin.
Bij de inrichting van een schaduwtuin kan je je creativiteit de vrije loop laten : er zijn heel wat schaduwplanten beschikbaar die goed groeien in de schaduw en een gezellig decor creëren. Hieronder ontdek je hoe je in vijf eenvoudige stappen een schaduwtuin creëert.
Vooraleer je je schaduwoase kan inrichten, moet je je enkele vragen stellen :
Door deze vragen te beantwoorden, identificeer je wanneer en waar er schaduw is in je tuin.
Idealiter kies je voor de creatie van je schaduwtuin een hoekje uit dat al op natuurlijke wijze in de schaduw ligt van bomen, struiken en gebouwen. Grote loofbomen met uitgestrekte kronen (vb. esdoorn en eik) of fruitbomen (vb. appel- en perenboom) zijn ideaal. Ze beschermen je tegen de zon en verbeteren tegelijkertijd het microklimaat.
Als je geen natuurlijke schaduwplekjes in de tuin hebt, kan je gebruik maken van schaduwcreërende elementen zoals een paviljoen, een pergola of een overkapping. Deze kan je opfleuren met bloeiende planten zoals clematis, klimplanten of blauweregen.
Voor zitgelegenheden op je terras zijn parasols of zonnezeilen geschikt. In combinatie met leuke, comfortabele tuinmeubelen en decoratieve elementen creëer je een gezellig plekje om te vertoeven.
Om een goede plantenontwikkeling op schaduwrijkje plekjes te garanderen, moet je bij de voorbereiding ook rekening houden met je tuinbodem :
Schors zorgt niet alleen voor een mooi, verzorgd uiterlijk maar voorkomt ook dat onkruiden en mos zich verspreiden in schaduwrijke hoekjes. Tegelijkertijd zorgt het natuurlijke materiaal ervoor dat het vocht in de bodem wordt vastgehouden en dat je minder vaak zal moeten begieten.
Wat zou een gezellig tuinhoekje zijn zonder je favoriete planten? Gelukkig bestaan er heel wat mooie schaduwplanten die zich goed voelen zonder veel zonlicht. Denk maar aan groene bladplanten uit bosgebieden zoals hosta's, varens en klimop. Deze groene planten kunnen zonder probleem onder loofbomen worden aangeplant.
Je kan een schaduwperk creëren met schaduwminnende planten zoals gebroken hartjes, purperklokjes, fuchsia's, begonia's of pluimspirea's. De combinatie van verschillende bloemkleuren, -vormen en -structuren is eindeloos. Wat dacht je bijvoorbeeld van witte en blauwe bloemen gecombineerd met de groene bladeren van hosta's en varens?
In de lichte schaduw vormen rododendrons en hortensia's een echte blikvanger. Houd bij de selectie van de planten rekening met de lichtvereisten vermeld op het plantenetiket (zonlicht, half-schaduw, schaduw).
Het exacte verschil tussen de verschillende soorten schaduw kan je ontdekken in ons artikel "Schaduwplanten voor je tuinkamer".
Maak je schaduwplekje af met sfeerverlichting. Zo kan je het ook 's avonds gezellig maken in je zithoek of paviljoen. Of het nu gaat om lichtsnoeren, kaarsen of windlichten - er is voor ieder wat wils!
Meer informatie over sfeerverlichting vind je in ons artikel "Sfeervolle verlichting in de tuin".
Of het nu gaat om een klein, knus plekje of om een grote, uitnodigende tuin : elk plekje kan worden omgetoverd tot een verfrissende oase door slim te werk te gaan. Hieronder ontdek je alvast drie leuke ideeën.
Maak het jezelf gemakkelijk met een goed boek in een hang- of schommelstoel onder een grote loofboom - of hang gewoon een hangmat tussen twee bomen. Voor iedereen die even wil ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven, is een gezellige leeshoek ideaal. Ook een tuinbank biedt een snel en gemakkelijk toevluchtsoord voor ontspannende momenten in de schaduw. Onder bomen heerst niet alleen een aangenaam klimaat, het nodigt eveneens uit om lekker te ontspannen.
Voor rust en ontspanning biedt een kleine zen-tuin naar Japans model een goede oplossing. Het samenspel van natuurlijke elementen zoals kiezels, natuurstenen en groene gewassen in verschillende vormen (vb. bonsai, Japanse taxus of talrijke grassen) straalt een bijzondere harmonie uit. Een tuinvijver of kleine fontein benadrukt dit bijzondere natuurlandschap zelfs nog meer en zorgt tegelijkertijd voor verkoeling en een betere luchtvochtigheid. Hier kan je het jezelf heel comfortabel maken in de natuurlijke schaduw van de bomen en struiken en naast het kabbelende water. Het voordeel : heel wat planten van Aziatische oorsprong zoals de azalea, de camelia en de rode esdoorn gedijen goed op een gedeeltelijk schaduwrijke plek.
Meer inspiratie over de zen-tuin vind je in ons artikel "Ideeën voor de inrichting van een Japanse tuin".
Een paviljoen omgeven door groen, waaronder je op warme zomeravonden kan ontspannen : dit is waarschijnlijk het toppunt van romantiek. Of het nu voor het volgende tuinfeestje of voor een diner in de tuin is : met prachtig tuinmeubilair wordt een schaduwrijk paviljoen een hoogtepunt in elke tuin.
Rustieke decoratieve elementen zoals beplante zinken kuipen of stenen figuren maken het plaatje compleet. Naast siergrassen en potplanten kan je je paviljoen ook beplanten met mooie klimplanten zoals blauwe regen of klimrozen, die voor extra verkoeling zorgen. Ideeën hiervoor vind je in ons artikel "Klimplanten : privacyscherm voor balkon en tuin".
Producten voor je schaduwplekje in de tuin
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren