Aantrekkelijke oplossingen voor elk seizoen
Zelfs als je de begraafplaats eenmaal per week bezoekt, zijn slakken snelle eters, graven konijnen hard en beschadigen ook hitte en droogte de planten. Om te voorkomen dat de grafverzorging een onoverkomelijke uitdaging wordt, laten we je kennismaken met enkele kleurrijke en toch gemakkelijk te verzorgen planten. Met groenblijvende vaste planten en bijpassende kleuraccenten voor alle vier jaargetijden kan je een perfect mengsel voor je grafbeplanting samenstellen.
Aan deze voorwaarden moeten grafplanten voldoen
Een graf er ieder jaargetijde aantrekkelijk uit laten zien is geen eenvoudige opgave. 's Zomers kan met name het water geven een probleem worden wanneer bijvoorbeeld de begraafplaats enkele kilometers van de eigen woning is verwijderd. Door de juiste planten te kiezen kan je in elk seizoen de benodigde verzorging terugbrengen tot een minimum. Je selectie moet daarvoor aan enkele basisvoorwaarden voldoen:
Leg geen kiezelstenen of grotere platte stenen op het graf. Vooral op warme zomerdagen worden de grond door deze materialen extra warm.
Een seizoensgebonden aanplanting is mooi, maar een graf vier keer per jaar volledig nieuw aanplanten kost veel moeite en geld. Daarom raden wij je aan om, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, 1/3 tot 2/3 van het graf te beplanten met groenblijvende vaste planten. De anders zo populaire klimop is hiervoor minder geschikt, omdat deze klimplant ongecontroleerd woekert en veel onderhoud met zich meebrengt. Deze kandidaatplanten voldoen echter aan alle eisen voor grafbeplanting:
Epimedium perralchicum
De elfenbloem is een mooie bodembedekker met een groeihoogte van ca. 20 cm. De plant geeft de voorkeur aan schaduwrijke tot halfschaduwrijke standplaatsen en is daarmee zeer geschikt voor begraafplaatsen met veel bomen. Wanneer de plant eenmaal goed geworteld is, vormen de roodgroene bladeren het hele jaar door een dicht tapijt, dat niet alleen onkruid effectief weghoudt maar ook goed bestand is tegen langere perioden van droogte. In het voorjaar verrast de overigens nogal robuust ogende plant met fijne, lichtgele bloemen. Als deze verdord zijn, staat de enige zorgmaatregel van het jaar op het programma: knip de verdorde bloemen en bladeren eenvoudigweg af met een heggenschaar. Omdat de elfenbloem zich behoorlijk uitbreidt, moet je - vooral voor de delicate seizoensbeplanting - een afbakening maken op het graf. Een plantafstand van 30 cm is voldoende om de elfenbloem eendicht tapijt te laten vormen.
Pachysandra terminalis
Met een groeihoogte van ongeveer 15 cm vormt dikkemanskruid ('green carpet') een dicht, groenblijvend bladertapijt. De plant heeft tussen april en mei talrijke witte bloemen. Dikkemanskruid geeft de voorkeur aan schaduwrijke tot halfschaduwrijke standplaatsen en is daarom zeer geschikt voor aanplanting onder loofbomen. Daar voert het in de herfst een speciale taak uit, omdat het grote hoeveelheden loof onder zijn bladeren kan opnemen en deze in recordsnelheid composteert. Op begraafplaatsen met dichte geboomte kan je zich zo het vervelende harken grotendeels besparen. Als het dikkemanskruid te weelderig groeit, scheur of kort je de scheuten na de bloeiperiode in mei zover af als je wil. Dikkemanskruid is uitermate tolerant en zal altijd herstellen.
Leptinella squalida
Het koperknoopje wordt in volgroeide toestand slechts 5 cm hoog en is daarmee geschikt voor het beplanten van kleine urngraven. Van mei tot juli heeft deze plant kleine, witgele bloemen. Bij een plantafstand van ca. 20 cm vormt zich na enkele maanden een dicht tapijt dat doet denken aan donzig mos. Het koperknoopje voelt zich bijzonder goed op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en zal je nauwelijks werk bezorgen. Het plantje herstelt zich zelfs na lange perioden van droogte en is winterhard tot -28 °C. Hoewel de fijne bladeren in de wintermaanden bruin kunnen verkleuren, herstelt de plant zich daar in het voorjaar weer snel van. Omdat de bodembedekker zich niet zo sterk uitbreidt, hoef je deze op een graf niet in te perken.
Euonymus fortunei
Een kleurrijk en mooi verzorgd graf is mogelijk met de bontbladige kardinaalsmuts. Deze klimplant is verkrijgbaar in de bladkleuren wit tot citroengeel en groeit zelfs in de donkerste hoeken van een begraafplaats zodanig dicht, dat er geen onkruid meer voorkomt. Bij een plantafstand van 30 cm ontstaat gewoonlijk een dicht tapijt. De bontbladige kardinaalsmuts breidt zich niet alleen uit over de grond, en ook al groeit de plant maar heel langzaam, je moet af en toe de grafsteen van de scheuten van deze klimplant bevrijden. De plant verdraagt snoeien echter heel goed, en de beste tijd hiervoor is de lente. Ook verder is de plant robuust en verdraagt zowel koude winters als droge zomers.
Cotoneaster
De dwergmispel is een perfecte kandidaat voor een graf dat in de volle zon ligt. Daar laat ze in mei bijzonder veel witroze bloemetjes bloeien. Maar na de bloeitijd is de houtachtige bodembedekker nog steeds aantrekkelijk, omdat in de herfst talrijke felrode bessen volgen, die vooral voor vogels een belangrijke voedingsbron zijn. Zelfs in de winter verliest de plant haar glanzende bladeren niet, en zo vormt ze het hele jaar door een dicht tapijt tegen onkruid. De dwergmispel is in alle opzichten gemakkelijk in de verzorging: ze is bestendig tegen warmte en droogte, kan indien nodig op ieder moment sterk worden teruggesnoeid en kan ook overleven op een schaduwrijke standplaats. Om ervoor te zorgen dat zich een dicht tapijt kan vormen, mag de plantafstand niet minder dan 30 cm bedragen. De dwergmispel breidt zich echter niet heel sterk uit en zal jarenlang tevreden zijn met de haar toegewezen plek op het graf.
Sedum spurium
Roze vetkruid is een blikvanger op graven die op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats liggen. Van juni tot augustus draagt deze plant talrijke bloemetjes die, afhankelijk van de variëteit, wit, roze of rood zijn. In de herfst en de winter worden de bladeren lichtrood. De bodembedekker heeft een groeihoogte tot 15 cm en breidt zich zelfs op arme grond en tussen stenen uit. Met een plantafstand van ca. 20 cm kan je al een dicht tapijt creëren. Hoewel roze vetkruid er delicaat uitziet, hoef je vrijwel geen tijd te besteden aan deze plant. Pas als de plant de overhand krijgt, moet je in september terugsnoeien.
Als grafomranding biedt de Japanse hulst een goed alternatief voor de buxus. Ze ziet er bijna hetzelfde uit en is aanzienlijk minder vatbaar voor ziekten en plagen.
Seizoensaccenten
Seizoensaccenten
Seizoensaccenten
Vooral op Allerheiligen (ook Allerzielen genoemd) en Dodenzondag (ook Eeuwigheidszondag genoemd) moet een graf er mooi verzorgd uitzien. Voor die gelegenheid zijn in de herfst struikhei, chrysanten en herfstasters zeer geschikte kandidaten. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en vormen een kleurrijk bloementapijt - ook in plantenschalen. Groene planten met rode besjes zorgen eveneens voor indrukwekkende herfstkleuren op een begraafplaats: bergthee en skimmia zijn daar twee mooie voorbeelden van, maar ook de dwergmispel, die we bespraken bij de vaste grafbeplanting, is met de rode bessen een waar sieraad in het winterseizoen.
Wanneer de chrysanten en herfstasters met de toenemende nachtvorst afscheid van u nemen, kan je de vrijgekomen delen van het graf opvullen met een mooi kerststuk of beplanten met een kerstster, de enige klein groeiende winterbloeier. De kerstster (ook kerstroos genoemd) wordt ca. 30 cm hoog en bloeit, afhankelijk van de variëteit, ergens tussen december en maart. Behalve de klassieke variant in wit zijn er in de afgelopen jaren vele kruisingen en gekweekte variëteiten bijgekomen. Je kan daardoor met deze plant bijvoorbeeld donkerrode, paarse, roze, gele en zelfs meerkleurige accenten op het graf aanbrengen. Omdat een kerstster niet heel goedkoop in aanschaf is en als meerjarige plant wel 30 jaar oud kan worden, zou het zonde zijn deze plant het veld te laten ruimen voor de voorjaarsbeplanting en daarom maar op de composthoop te gooien. Wanneer er op het graf geen permanente plek is voor uw kerstster, kan je deze groenblijvende plant ook eenvoudigweg in het voorjaar op een schaduwrijke standplaats in je eigen tuin of zelfs in een plantenkuip planten. Zo kan je de komende winter opnieuw genieten van de tere kerststerbloemen.
Bijpassende producten
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren