Aardbeien, kersen, frambozen en als laatste blauwe bessen - de zoete periode die de bessentijd voor veel mensen is, duurt best lang en de bessen wachten er dan vaak op om te worden verwerkt. Je vindt hier een recept voor het verwerken van blauwe bessen in een blauwe-bessentaart die van nature zoet is.
Van nature zoete blauwe-bessentaart
Voor het deeg
Voor de topping
Van nature zoete blauwe-bessentaart
Plet de bananen voorzichtig met een vork en vermeng ze vervolgens in een kom met de ahornsiroop, de koolzaadolie, de eieren, de melk en het vanillearoma. Meng in een tweede kom de droge ingrediënten en voeg deze toe aan de bananenmassa. Roer voorzichtig de blauwe bessen door dit deeg. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen goed in met boter of margarine. Vul de springvorm met het deeg en strijk dat glad.
Voor het maken van de topping doe je de havervlokken samen met de ahornsiroop en de koolzaadolie in een kom en roer je dit tot een kleverige massa. Verdeel de topping over het deeg en strooi het restant van de blauwe bessen er als decoratie overheen. Plaats de taart op een rooster onderin de oven en bak ongeveer 40 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). Omdat de havervlokken onder invloed van de warmte in de oven en door de ahornsiroop karamelliseren, kunnen ze na enige tijd bruin worden. Dit heeft echter geen negatief effect op de smaak.
Wanneer je bij het zien van de warme taart zin krijgt die meteen te verorberen, moet je toch nog even geduld oefenen. Zoals veel gebaksoorten die als basis de natuurlijke zoetheid van fruit hebben, ontvouwt ook de blauwe-bessentaart pas de volgende dag de volledige smaak. Pas wanneer het vocht uit de bananen en de bessen de overige ingrediënten goed heeft doordrongen, is de taart sappig en fruitachtig. We raden je dus aan de taart na het bakken nog een dag te laten staan en zolang losjes met plastic huishoudfolie af te dekken.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren