compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Heerlijke vijgentaart voor de herfst

Een heerlijk herfstrecept : vijgentaart

Wat is er mooier dan de herfst te verwelkomen met een warme kop thee of warme chocolademelk en een heerlijk stukje taart? De nazomer betekent eveneens de start van het vijgenseizoen. Vandaag delen we graag een heel eenvoudig recept voor verse vijgentaart.

Fruitige, frisse vijgentaart voor de herfst

Verwerkt tot jam, gedroogd of verwerkt in een zomerse salade : vijgen kunnen op verschillende manieren worden verwerkt. Wat dacht je van een lekkere vijgentaart om de start van de herfst in te luiden? In combinatie met de verfrissende limoen- en roomkaasvulling komt de geur van het mediterrane fruit in dit recept bijzonder goed tot zijn recht. Het recept is snel te bereiden, eenvoudig en ideaal voor het begin van de herfst!

compo image

Wanneer kan je vijgen oogsten?

De heerlijke vruchten uit het Middellandse Zeegebied kunnen worden geoogst van augustus tot oktober. De vrucht maakt niet alleen indruk met zijn intense kleur en het zoete vruchtvlees, maar is ook een echt superfood. Vijgen bevatten waardevolle vitamines B, kalium en ijzer. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze in heel wat culturen sinds de oudheid als heilige vrucht worden vereerd. Volgens het Oude Testament was de vijgenboom al aanwezig in de Tuin van Eden. Voor de oude Romeinen en de Grieken stond de vijg symbool voor welvaart en vruchtbaarheid en was hij zelfs opgedragen aan de Griekse god Dionysus. In de meeste mediterrane landen vormen de zoete vruchten nog steeds een belangrijk onderdeel van het dieet.

Het recept voor vijgentaart

compo image

Ingrediënten voor de vijgentaart

Voor het deeg :

  • 210 g roggemeel
  • 70 g poedersuiker
  • 140 g boter
  • 1 eierdooier
  • 1 snufje zout
  • Ook : gedroogde peulvruchten (bijvoorbeeld erwten) voor het voorbakken van de taartbodem

Voor de vulling :

  • 200 ml banketbakkersroom
  • 200 g roomkaas
  • 2 eetlepels acaciahoning
  • 1 eetlepel limoensap

Voor de afwerking :

  • Ongeveer 8 verse vijgen
  • Optioneel : ca. 25 g noten (vb. hazelnoten, macadamianoten of pistachenoten)
compo image

De bereiding

1. Vermeng de poedersuiker met boter op kamertemperatuur en vervolgens met een snuifje zout en een eierdooier.

2. Voeg de bloem toe en kneed alles met de hand of met een apparaat met deeghaak tot een glad geheel.

3. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer een uur in de koelkast rusten.

4. Bestrijk ondertussen een taartvorm van 30 centimeter diameter met wat boter en bestuif met bloem.

5. Haal het deeg ondertussen uit de koelkast, laat het kort opwarmen en rol het vervolgens met een deegrol uit top een met bloem bestoven bakpapier. Leg het deeg vervolgens in de taartvorm en prik er met een vork verschillende gaatjes in.

compo image

6. Leg bakpapier op het deeg en verzwaar met gedroogde peulvruchten om de taartbodem voor te bakken. Door de taartbodem te bedekken met peulvruchten zorgt je ervoor dat de bodem tijdens het bakken niet teveel rijst, gelijkmatig gaart en mooi krokant wordt.

7. Plaats de taartvorm in een voorverwarmde oven op 190°C op het middelste rooster en laat gedurende ongeveer 20 minuten bakken.

8. Snijd ondertussen de verse vijgen in plakjes en hak de noten fijn.

9. Haal de taart uit de oven, laat hem afkoelen en haal hem voorzichtig uit de bakvorm.

10. Meng het limoensap met de acaciahoning en de roomkaas tot een homogene massa. Klop vervolgens de room op en meng deze voorzichtig onder het limoen-acaciahoningmengsel.

compo image

11. Verdeel het mengsel over de afgekoelde taartbodem en leg er de plakjes vijg op.

12. Bestrooi ten slotte met de gehakte noten en zet in de koelkast tot je klaar bent om te serveren.

We wensen je veel plezier bakplezier en… smakelijk!

Vijgenboom

Ook al komt de zoete vrucht eigenlijk niet uit het warme Middellandse Zeegebied - ook in ons land kan de vijgenboom mits een goede verzorging gekweekt worden. Meer tips over de aanplanting en de verzorging vind je hier.

Lees meer

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.