Knapperige wortel, sappige appel en kaneel in combinatie met een zoet vanille-boterglazuur zorgen ervoor dat deze cupcakes heel aromatisch smaken en tegelijkertijd veel gezonde vezels bevatten. Met schattige schapenkopjes of bestrooid met kleurrijke hagelslag staan ze niet alleen goed op de paasontbijttafel! Met ons recept kan je deze heerlijke cupcakes heel gemakkelijk thuis bakken.
Wortel-appel-cupcakes
Voor 12 stuks
Voor het deeg
Voor het glazuur
Voor de decoratie
Wortel-appel-cupcakes
Voor het deeg
Was de wortels, schil ze en rasp ze fijn tot middelfijn. Was ook de appel, schil deze eventueel en rasp deze net zo fijn als de wortels. Verwarm de boter tot deze vloeibaar wordt.
Klop het ei op en roer dit in een grote schaal kort met een garde. Voeg de suiker toe en roer alles goed door elkaar. Voeg ook de boter en de melk toe en meng alles goed.
Meng de rest van de droge ingrediënten (meel, bakpoeder gemalen amandelen, kaneel en zout) in een kom en voeg dit toe aan het ei-boter-mengsel. Maak hier een luchtig deeg van. Voeg naar behoefte melk toe om het deeg vloeibaarder te maken. Voeg tot slot het raspsel van de wortels en de appel toe en roer alles nogmaals goed door elkaar.
Het deeg gaat nu in de muffinvormpjes: vul 3/4 van ieder vormpje en plaats, indien beschikbaar, de vormpjes in een muffinbakplaat.
Bak 30 tot 35 minuten lang in de oven bij 180 °C onder- en bovenwarmte (convectieoven 160 °C). De cupcakes zijn klaar als ze van boven licht gebruind zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Voor het vanille-boterglazuur
Roer poedersuiker net zolang door zachte boter heen tot de suiker volledig is opgelost. Voeg hier melk en vanille-extract aan toe en meng dit voorzichtig met de spatel door elkaar. Als het glazuur te dik wordt, doe je er wat melk bij. Bij een te dun glazuur roer je er meer poedersuiker doorheen. Wanneer het glazuur klaar is, kan je dit rechtstreeks aanbrengen of met een spuitzak op de cupcakes spuiten.
Andere mogelijkheden zijn een eenvoudig glazuur van suiker met citroen of een topping van roomkaas.
Voor de decoratie
De schapenkopjes maak je van fondant. De oogjes vorm je met witte fondant. Rol heel kleine kogeltjes en druk deze plat. Schilder met zwarte kleurstof de pupillen erop.
Beschilder de rest van de fondant ook met zwarte kleurstof (of koop fondant met de juiste kleur). Als de fondant te plakkerig wordt, kneed je er extra poedersuiker doorheen.
Als basis voor de schapenkop vorm je balletjes ter grootte van een walnoot, waarvan je het bovenste deel voorzichtig iets platdrukt. Maak twee kleine rollen die je naar boven toe dunner rolt, vorm hier de oortjes van en druk deze op de zijkanten van de kop. Breng de oogjes aan en druk ze licht aan. Ten slotte prikt je met een tandenstoker nog twee neusgaten.
Nog meer lekkere recepten met groenten en fruit uit eigen tuin