compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Correct planten
  6. Zaaikalender - van aubergine tot suikererwt

Wanneer wordt wat gezaaid?

Zaaikalender - van aubergine tot suikererwt

Het tuinseizoen staat voor de deur. Kan jij ook niet wachten tot je opnieuw veldsla, radijzen, rode bieten of pastinaak kan zaaien? Maar weet je niet goed wanneer welke groente kan/mag worden gezaaid? We stelden voor jou een praktische zaaikalender samen waarin alle informatie is samengevat.

De COMPO zaaikalender : download hem hier!

In onze zaaikalender vind je een overzicht van de ideale zaaitijden van de meest populaire groenteplanten. Niet elk zaadje ontkiemt namelijk op hetzelfde moment. Bovendien staan warmteminnende groentesoorten zoals paprika of komkommer liever op de vensterbank terwijl andere groenten direct in het groentebed kunnen worden gezaaid.

Download de zaaikalender

Tips bij het zaaien

Om ervoor te zorgen dat je zowel binnen als buiten kan zaaien en je je binnenkort zal kunnen verheugen op een rijke, smakelijke oogst, hebben we niet alleen een praktische zaaikalender ontwikkeld, maar vind je op deze pagina ook het antwoord op de belangrijkste vragen over het zaaien van groenteplanten. 

We wensen je alvast veel zaai-, tuinier- en oogstplezier!

Zaaien in de volle grond

compo image

1. Welke planten kunnen direct in de volle grond worden gezaaid?

Vooral wortelgroenten die hun vruchten ondergronds laten groeien (vb. wortelen, pastinaak, radijs) houden er niet van om verspeend te worden - dit wil zeggen dat ze worden uitgeplant om dan te worden verplant als kleine zaailingen. Wortelgroenten worden idealiter direct in het tuinbed gezaaid.

Erwten, bonen, suikermais, koolsoorten en verschillende slasoorten (vb. veldsla en bladsla) kunnen eveneens direct in de volle grond worden gezaaid, net als kruiden zoals basilicum, peterselie en rucola.

Trouwens : niet alleen groenten kan je in de tuin zaaien maar ook verschillende bloemen zoals goudsbloemen, Oost-Indische kers of zonnebloemen. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar ze trekken ook veel bijen aan die we nodig hebben om onze groenteplanten te bestuiven.

compo image

2. Waarop moet je letten bij het zaaien in de volle grond?

De zaden kunnen zowel in de moestuin als in verhoogde moestuinbakken of in voldoende grote potten worden gezaaid. Heb je bijvoorbeeld enkel een balkon en wil je heel graag erwtjes kweken, dan kan je de zaadjes in het voorjaar afhankelijk van de weersomstandigheden direct in een pot zaaien. Gebruik hiervoor bij voorkeur een aangepaste, voedingsarme zaai- en stekgrond en bemest later met een vloeibare meststof.

Aangezien de kleine planten niet meer kunnen worden verplant eens ze zijn aangeplant, moet je bij de aanplanting zeker rekening houden met de plantafstand. Zelfs radijsjes hebben enkele centimeters plaats nodig om hun rooskleurige knollen te vormen. Bij grote koolsoorten moet je zelfs rekening houden met een afstand van 1 m tussen de zaadjes. Kies zeker een lichtrijk plekje uit om te zaaien. De meeste groente- en kruidenplanten hebben namelijk een zonnige tot half-schaduwrijke locatie nodig. Eens de zaden zijn gezaaid, moeten ze constant vochtig gehouden worden tot de eerste kiemplantjes verschijnen.

3. De juiste periode om buiten te zaaien

Er bestaat helaas geen algemene startperiode die geldt voor alle groenten die worden gezaaid in de open lucht. De periode hangt namelijk van de verschillende behoeften en eigenschappen van de planten af. Terwijl tuinbonen bijvoobeeld relatief robuust zijn en bij goede weersomstandigheden al vanaf eind februari kunnen worden gezaaid, kunnen sperziebonen pas vanaf midden mei (na de IJsheilgen) in de open lucht worden gezaaid. Volg dus zeker de informatie in onze zaaikalender en op de verpakking van de zaden op. Ook het weer heeft een grote invloed op een succesvolle oogst. Bij een plotselinge koudegolf met een temperatuur van -10°C in maart zullen zelfs de zaden van tuinbonen niet meer ontkiemen.

Tip : vaak kunnen groenten reeds vanaf begin april tot begin mei gezaaid worden. Bij sojabonen, gewone bonen en sperziebonen maar ook bij suikermais moet je zeker tot midden mei wachten. Dan wordt er geen nachtvorst meer verwacht. Groene kool volgt in juni, Chinese kool en Pak Choi worden pas in de zomer (vanaf juli tot augustus) gezaaid.

Voorzaaien & voorkweken op de vensterbank

compo image

1. Welke groenten kunnen binnenshuis worden voorgezaaid en voorgekweekt?

Niet elke groentesoort kan worden voorgezaaid. Als je warteminnende vruchtgroenten zoals tomaten, komkommers of courgettes wilt telen, kan je deze best binnenshuis voorzaaien. Chilizaden hebben bijvoorbeeld temperaturen van 20 tot 30°C nodig om te ontkiemen. Tegelijkertijd moet chili heel vroeg worden gezaaid omdat het enkele maanden kan duren voordat de vruchten ontwikkeld zijn en kunnen geoogst worden. Paprika's, aubergines en tomaten zijn - omdat ze hoge kiemtemperaturen nodig hebben en relatief traag groeien - dan ook niet geschikt om buiten te zaaien.

Toch zijn er kandidaten die direct kunnen worden gezaaid of binnen kunnen worden voorgekweekt. Als je bijvoorbeeld relatief vroeg broccoli wilt kunnen oogsten, kan je de planten binnen voorkweken en bij hogere temperaturen buiten planten. Over het algemeen kan broccoli, net als andere koolsoorten, prima buiten worden gezaaid. Zo kan je je de tijdrovende voorkweek besparen.

Tip voor meer "indoor gardening" : enkele groentesoorten kunnen worden gekweekt als plukgroente of als scheut.

compo image

2. Waarop moet je letten bij het voorzaaien en het voorkweken?

Als je zelf tomaten, komkommers of paprika's wilt zaaien, moet je voldoende tijd en plaats inplannen. Daarnaast hebben de zaden wat verzorging nodig zodat ze kunnen uitgroeien tot kleine plantjes en in mei naar buiten mogen verhuizen. Een andere optie is de aankoop van "kant-en-klare" jonge planten.

Voor het voorzaaien en voorkweken binnenshuis heb je volgende zaken nodig:

  • zaaibakken of zaaipotten
  • voedingsarme zaai- en stekgrond
  • handspuit
  • kleine gieter met sproeikop
  • eventueel vershoudfolie

Daarnaast is een lichtrijke en warme locatie heel belangrijk. Mocht het in januari of februari nog te donker zijn, dan kan je een plantenlamp inzetten. In ons artikel "groenten voorzaaien" ontdek je hoe je groenten binnenshuis kan voorzaaien en hoe je de kiemplantjes verzorgt tot ze worden verspeend.

3. Wanneer kunnen groenten binnenshuis worden voorgezaaid?

De periode om groenten uit te zaaien hangt erg af van de groentesoort. Komkommers, pompoenen en courgettes groeien bijvoorbeeld vrij snel. Ze mogen daarom pas in april worden gezaaid. Chili en aubergines daarentegen hebben veel meer tijd nodig om zich te ontwikkelen. Onze zaaikalender helpt je bij het vinden van de juiste zaaidatum voor de verschillende groenteplanten.

Tip : wil je weten welke groenteplanten je in de nazomer of herfst kan zaaien, dan kan je ons artikel "wintergroenten" nalezen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.