compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Eekhoornkoekjes

Herfstgebak met appelmoes en kaneel

Eekhoornkoekjes

Als het grijze en natte herfstweer op je gemoed werkt en de kerstperiode het enige lichtpuntje in deze sombere periode blijkt te zijn, dan kan je aan het bakken slaan. Vooraleer je genoeg krijgt van peperkoek en kerstbuches, kan je onze herfstkoekjes uitproberen. Het deeg van hazelnoot, appelmoes en kaneel smaakt overheerlijk en bij het uitsnijden en decoreren breng je meteen een feestelijke sfeer in huis.

compo image

Ingrediënten voor 2 bakplaten

Hazelnootdeeg met appelmoes en kaneel

  • 100 g bloem + extra voor het uitrollen
  • 50 g gemalen hazelnoten
  • 50 g appelmoes
  • 50 g koude boter
  • 50 g suiker
  • 1 snuifje zout
  • 1 theelepel bakmeel
  • kaneel en kruidnagelpoeder naar wens
  • 1 theelepel vanillesiroop



Ook de decoratie van de koekjes is heel belangrijk :

  • room om de koekjes te bestrijken
  • 30 g gehakte hazelnoten of hazelnootcrumble
  • hazelnoten (compleet)
  • donkere suiker of chocoladestift voor de ogen

Bakinstructies voor uitsteekkoekjes

Bereid het appel- en kaneelbeslag voor

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom en vermeng ze met behulp van een deeghaak tot een gelijkmatig deeg. Op het einde kneed je het deeg nog even met de hand tot een bal op een werkblad dat is bestoven met bloem. Om de eekhoornvormpjes zo nauwkeurig mogelijk te kunnen uitsnijden, is het belangrijk dat je het deeg minimaal 1 uur in de koelkast laat rusten.

Hoe warmer het deeg, hoe moeilijker het is om het te verwerken. Haal daarom steeds 1 handgrote brok deeg uit de koelkast om uit te snijden. Om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt, mag je zeker niet besparen op de bloem - een simpel broodmes kan helpen om de eekhoorns intact op de bakplaat te leggen. Het is helemaal niet erg als de koekjes er wit en poederachtig uitzien op de bakplaat, want de koekjes worden vervolgens met room besmeerd. De noten worden vóór het bakken ook al op de koekjes gelegd. Vooral de grote noten moeten stevig aangedrukt worden zodat de eekhoorns die nog steeds vasthebben na het bakken.

Bak de koekjes in een heteluchtoven bij een temperatuur van 180°C gedurende 12 tot 15 minuten. Eens ze zijn afgekoeld, kan je de eekhoorns nog oogjes geven met behulp van een chocoladestift. De herfstkoekjes stop je best in een blikken koekjestrommel - daar blijven ze lang vers en sappig.

compo image
compo image
compo image
compo image

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.