Herfstgebak met appelmoes en kaneel
Als het grijze en natte herfstweer op je gemoed werkt en de kerstperiode het enige lichtpuntje in deze sombere periode blijkt te zijn, dan kan je aan het bakken slaan. Vooraleer je genoeg krijgt van peperkoek en kerstbuches, kan je onze herfstkoekjes uitproberen. Het deeg van hazelnoot, appelmoes en kaneel smaakt overheerlijk en bij het uitsnijden en decoreren breng je meteen een feestelijke sfeer in huis.
Ingrediënten voor 2 bakplaten
Ook de decoratie van de koekjes is heel belangrijk :
Bakinstructies voor uitsteekkoekjes
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom en vermeng ze met behulp van een deeghaak tot een gelijkmatig deeg. Op het einde kneed je het deeg nog even met de hand tot een bal op een werkblad dat is bestoven met bloem. Om de eekhoornvormpjes zo nauwkeurig mogelijk te kunnen uitsnijden, is het belangrijk dat je het deeg minimaal 1 uur in de koelkast laat rusten.
Hoe warmer het deeg, hoe moeilijker het is om het te verwerken. Haal daarom steeds 1 handgrote brok deeg uit de koelkast om uit te snijden. Om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt, mag je zeker niet besparen op de bloem - een simpel broodmes kan helpen om de eekhoorns intact op de bakplaat te leggen. Het is helemaal niet erg als de koekjes er wit en poederachtig uitzien op de bakplaat, want de koekjes worden vervolgens met room besmeerd. De noten worden vóór het bakken ook al op de koekjes gelegd. Vooral de grote noten moeten stevig aangedrukt worden zodat de eekhoorns die nog steeds vasthebben na het bakken.
Bak de koekjes in een heteluchtoven bij een temperatuur van 180°C gedurende 12 tot 15 minuten. Eens ze zijn afgekoeld, kan je de eekhoorns nog oogjes geven met behulp van een chocoladestift. De herfstkoekjes stop je best in een blikken koekjestrommel - daar blijven ze lang vers en sappig.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren