compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Geschenk in een glas : éénpansrisotto

Geschenk in een glas : éénpansrisotto

Wil je vrienden of familie voor kerst verrassen met een uniek en lekker cadeau in een glas? Wat dacht je van een heerlijke éénpansrisotto die je gemakkelijk zelf kan maken, in een glas kan vullen en zo aan vrienden of familie cadeau kan doen?

Van bakmix tot éénpanspasta

Geschenk in een glas

Zelfgemaakte cadeaus in potten veroveren al jaren onze harten : of het nu gaat om bakmixen voor koekjes, brood of cake - de creatieve recepten zijn vaak gemakkelijk zelf te maken, kunnen naar wens worden gevarieerd en eenvoudig worden bereid, zodat je je vrienden en familie een heel persoonlijk geschenk kan geven. Zo krijgen de zoetekauwen voor kerst bijvoorbeeld een bakmix voor brownies, kan je fans van de Italiaanse keuken een zelfgemaakte focaccia-mengeling schenken en kijkt je vriendin misschien wel uit naar haar lievelingscupcake in een glaasje.

Op deze manier kan je niet alleen creatieve bakmixen weggeven, maar ook lekkere éénpansgerechten - zoals onze heerlijke risottomix! Met dit kleine geschenk kan je vooral mensen blij maken die zelf willen koken maar niet zoveel tijd hebben.

compo image

Net dat tikkeltje anders

Eénpansrisotto - mix in een glas

Naast de éénpanspasta winnen ook éénpansrijst- en risottogerechten aan populariteit. Risotto is een gerecht dat in slechts één pan heerlijk kan worden bereid : verschillende soorten groenten zoals asperges, champignons of wortelen worden eerst gebakken in geurige olijfolie voordat de rijst wordt toegevoegd. Het geheel wordt dan afgeblust met witte wijn en vervolgens gekookt in groentebouillon.

Daarnaast kan risotto ook zonder problemen worden verfijnd met gedroogde ingrediënten : in plaats van verse groenten te gebruiken, kan je kiezen voor gedroogde tomaten, verschillende kruiden of gedroogde paddenstoelen. Zo een "droge" risotto" kan je dan gemakkelijk als kant-en-klaar mengsel bereiden en in een glas vullen - enkel nog het glaasje versieren en je hebt een uniek cadeau voor vrienden of familie!

Met champignons, tomaten en zuiderse kruiden

Eénpansrisotto

Voor ons kleine geschenk in een glas hebben we een risottorecept gemaakt met eekhoorntjesbrood, tomaten, mediterrane kruiden, pastinaak en sjalot. Alleen de sjalot en de pastinaak moeten apart worden toegevoegd. Alle andere ingrediënten zijn in gedroogde vorm verkrijgbaar in elke grotere supermarkt. Daarnaast moet de persoon die het cadeau ontvangt olijfolie, witte wijn en groentebouillon in huis hebben - deze kan je natuurlijk ook als cadeaupakket schenken : hoogwaardige olijfolie, goede witte wijn en het afgewerkte risottomengsel in het glas.

compo image

Zelfgemaakte risottomengeling in een glas

Voor het risottomengsel in het glas heb je volgende ingrediënten nodig :

  • ca. 120-130 g risottorijst
  • 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 15 g gedroogde tomaten
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • een snuifje versgemalen peper

Daarnaast heeft de ontvanger van het geschenk volgende zaken nodig :

  • 1 sjalot
  • 1 pastinaak
  • groentebouillon
  • olijfolie
  • witte wijn
  • gistvlokken of Parmezaanse kaas

Deze hoeveelheden passen perfect in een glas met een inhoud van 250 ml. Giet alle droge ingrediënten een voor een in de glazen pot. Je kan de ingrediënten in laagjes laten of goed dooreenschudden. Beide varianten zien er erg mooi uit.

Als je in laagjes wilt werken, kan je de ingrediënten in de volgende volgorde in de pot gieten : 70 g rijst, tijm, rozemarijn, een snuifje peper, 15 g gedroogde tomaten, 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood en tot slot nog 50 g rijst.

Wil je het geschenk er wat aantrekkelijker laten uitzien en een eindejaarsuitstraling geven? Versier dan het glas met een takje rozemarijn, een gouden touwtje of een kerstlint. Voeg tot slot een label toe met recept en de lijst van de extra ingrediënten die nodig zijn voor de bereiding van de risotto.

Eenvoudig en lekker

Recept voor de risotto

  1. Pel en snipper de sjalot fijn.
  2. Snijd de pastinaak in kleine blokjes.
  3. Maak ongeveer een liter groentebouillon.
  4. Verhit wat olijfolie in de pan op middelhoog vuur.
  5. Doe de sjalot en pastinaak in de pan, laat een paar minuten fruiten en roer regelmatig.
  6. Voeg het afgewerkte risottomengsel uit het glas toe en bak kort op een hoog vuur.
  7. Blus alles af met een scheutje witte wijn en zet de temperatuur wat lager.
  8. Voeg geleidelijk aan de bouillon toe en roer regelmatig. In totaal moet de risotto ongeveer 20 minuten op een zacht vuur garen. 
  9. Eventueel kan je aan het einde een beetje boter of margarine toevoegen.
  10. Breng tot slot op smaak met peper en zout en roer de Parmezaanse kaas of gistvlokken erdoor.

Een kleine tip : je kan ook enkele pijnboompitten in een aparte pan zonder vetstof goudgeel roosteren en over de risotto strooien. Dan is het recept geen éénpansgerecht meer, maar smaakt het nog steeds heerlijk ! 😉 De hoeveelheid is trouwens genoeg voor twee personen.

Veel plezier bij de voorbereiding van het geschenk - of bij de bereiding van je eigen éénpansrisotto!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.