Kenmerken
Behoeften
Oogstperiode
Eigenschappen
Correct planten
Snijbiet planten
Hoewel snijbiet er nauwelijks uitziet als een biet, behoort deze heerlijke bladgroente vanuit botanisch standpunt toch tot de rapen. Snijbiet behoort tot de amarantenfamilie (Amaranthaceae) en vormt samen met rode biet, suikerbiet en voederbiet de ondersoort Beta Vulgaris. Net zoals spinazie en talrijke bieten en rapen behoort snijbiet tot de ganzenvoetfamilie. De groente is rijk aan vitamine K, vitame E en vitamine A, maar ook aan mineralen en antioxidanten - een echt superfood dus! Fans van de gezonde keuken kunnen dubbel blij zijn want de bladgroente kan 2 maal per jaar worden geoogst.
Op basis van het uitzicht en de toepassing wordt er onderscheid gemaakt tussen twee types snijbiet.
Enerzijds heb je snijbiet die wordt gekweekt voor de stengels (Flavescens-groep). Deze soort komt relatief veel voor en herken je aan de dikkere bladstelen. Zowel de stengels als de bladeren kan je verwerken. De stengels hebben een nootachtige smaak. Vooral de variëiteit "White silver" is heel rijk aan vitamines. De variëteit "Orange Fantasia", met zijn gele tot oranje stengels, maar ook de "Peppermint Twist" met zijn witroze gestreepte stengels, vormen een echte blikvanger.
Anderzijds heb je snijbiet die wordt gekweekt voor de bladeren (Cicla-groep). Deze komen minder vaak voor. Bij dit type snijbiet worden enkel de bladeren geoogst. Deze kan je bereiden zoals spinazie. Een populaire variëteit is de "Charlie" met een donkerrode steel. De groene bladeren kunnen jong geoogst worden en passen uitstekend bij salades.
Snijbiet is een zuinige groente die tevreden is met een zonnig of half-zonnig plekje beschut tegen regen en wind. Kies een locatie waar de laatste drie tot vijf jaar geen planten uit dezelfde plantenfamilie hebben gegroeid (vb. spinazie of rode biet). Aangezien snijbiet behoort tot de diepwortelende planten, heeft de plant relatief veel plaats nodig. Als je snijbiet op het balkon wilt kweken, dan kan je hiervoor een verhoogde moestuinbak of een grote pot gebruiken. Om gezonde bladeren te ontwikkelen, heeft snijbiet een humusrijke en voedingsrijke bodem nodig. Een biologische potgrond voor groenten en fruit is hiervoor ideaal.
Afhankelijk van wanneer je de bladgroente wilt oogsten, kan je snijbiet tussen april en juni zaaien. Begin april moeten de planten beschermd worden tegen vorst met behulp van een vlies. Je kan de groente natuurlijk ook in de serre zaaien.
Zo ga je te werk om snijbiet te zaaien :
Geef de zaadjes water en houd ze gedurende de eerste twee weken continu vochtig. Na ongeveer 10 tot 14 dagen zullen de eerste zaailingen verschijnen. Hoe beter de groeiomstandigheden, hoe sneller de zaden ontkiemen.
Als je niet tot april kan wachten, kan je snijbiet voorzaaien op de vensterbank vanaf begin maart.
Meer informatie over het voorzaaien van groenten vind je in ons artikel "Groenten voorzaaien : snel, eenvoudig en zonder voorkennis".
De ideale periode om snijbiet te planten
Of je nu zelf snijbiet hebt voorgezaaid of een jong plantje hebt aangekocht - zodra het warm genoeg is en de plantjes de pot volledig doorworteld hebben, mag je je snijbietplantjes buiten planten. De ideale periode om dit te doen, is vanaf midden april.
Jonge snijbietplantjes kunnen in een groentebed, in een moestuinbak of een pot worden aangeplant.
GROENTEBEDDEN
Houd bij de aanplanting rekening met een plantafstand en een rijafstand van 20 tot 30 cm. Zo krijgt de snijbiet de kans om krachtige wortels te ontwikkelen. Snijbiet die wordt gekweekt voor de bladeren kan iets dichter op elkaar worden aangeplant dan snijbiet die wordt gekweekt voor de stengels. Voeg bij de aanplanting ook voldoende voedingsstoffen aan de bodem toe.
MOESTUINBAK
Snijbiet voelt zich ook goed in een grote moestuinbak. Gebruik bij de aanplanting een aangepaste potgrond (vb. COMPO Bio Potgrond Moestuinbakken). Kleinere moestuinbakken zijn niet geschikt omdat de diepwortelende snijbietplanten niet voldoende plaats hebben om hun wortels te ontwikkelen.
POT
Snijbiet kan ook gekweekt worden in potten. Kies hiervoor een pot met een diameter van minstens 25 cm en een hoogte van minstens 10 cm. Om wateroverlast te vermijden, moet de bodem van de pot voorzien zijn van een afvoergat. Bedek de bodem met een laagje drainagemateriaal (vb. hydrokorrels of puimsteenkorrels). Zo zijn de wortels tegen wateroverlast en wortelrot beschermd. De korrels kunnen ook met de potgrond worden vermengd om een luchtige structuur te creëren.
Correct verzorgen
Snijbiet verzorgen
Als redelijk veeleisende plant heeft snijbiet veel water nodig. Je doet er dus goed aan om je planten regelmatig water te geven zodat de grond gelijkmatig vochtig is. Dit geeft de planten de mogelijkheid om zachte stengels en bladeren te ontwikkelen. Vermijd echter wateroverlast. We raden je aan om voor een gietbeurt de vochtigheid van de bodem te controleren door een vinger in de bodem te stoppen.
Om de ontwikkeling van zachte bladstengels te bevorderen en zeker te zijn van een rijke oogst, moet je je snijbietplanten voorzien van de juiste voedingsstoffen. Een organische meststof voorziet je planten van de belangrijkste voedingsstoffen voor een krachtige groei en een gezonde oogst. Dit kan bijvoorbeeld met een vloeibare meststof die je maandelijks toevoegt aan het gietwater.
Voor een gemengde teelt kan je snijbiet combineren met peulvruchten zoals bosbonen en erwten, maar ook met kruisbloemige groenten zoals radijzen en broccoli. Plant geen kolen, wortelen of aardbeien in de buurt van je snijbiet. Houd ook nauw verwante plantensoorten zoals rode biet en spinazie op afstand. Ongedierte dat zich heeft gespecialiseerd in deze plantenfamilie, kan zich daardoor moeilijker verspreiden.
Lees zeker ook ons artikel "Gemengde teelt voor een kleurrijke moestuin" na voor meer informatie.
Ongeveer 3 maanden na het uitzaaien kan de snijbiet worden geoogst. Om de bladgroente te oogsten, moet je de bladeren dicht bij de bodem afsnijden met een scherp mes of tuinschaar. Als je enkel de buitenste bladeren oogst en ongeveer 5 cm van de bladstengel laat staan, zal de snijbietplant de ganse zomer lang nieuwe bladeren ontwikkelen en kan je meerdere maanden genieten van deze verse groente.
Snijbiet is een tweejarige plant. Het daaropvolgende jaar zal je dus opnieuw kunnen oogsten. Eenmaal de plant opnieuw begint te bloeien, mag je echter niet meer oogsten. Dan krijgen de bladeren namelijk een bittere smaak en stijgt het oxaalzuurgehalte tot een ongezond niveau.
Als je snijbiet wilt vermeerderen, kan je eenvoudigweg de zaden van de plant in het tweede jaar verzamelen en het daaropvolgende jaar opnieuw uitzaaien. Hiervoor moet je je plant in het tweede jaar de hele zomer lang bloemen laten vormen. Begin september, wanneer de stengels helemaal opgedroogd zijn en er zich zaadjes op de stengels hebben gevormd, kan je de rijpe zaden verwijderen en enkele dagen aan de lucht laten drogen. Tenslotte bewaar je de zaden tot het volgende voorjaar op een droge en donkere plaats.
Na de oogst moet de snijbiet zo snel mogelijk verwerkt worden. Enkel zo zal je optimaal van de smaak en de knapperigheid van de verse bladgroente kunnen genieten.
Er zijn twee tips om de houdbaarheid van je snijbiet te verlengen :
Er zijn enkele plagen die het je snijbiet heel moeilijk kunnen maken.
Als de plant wordt aangetast door de bietenvlieg (Pegomya betae), verschijnen er lichte tot zilvergrijze vlekken met een onregelmatige vorm op de bladeren. Als je je plant niet behandelt, zullen de vlekken bruinkleuren en zich over het volledige bladoppervlak verspreiden. De larven van de bietenvlieg veroorzaken gaten in de bladeren. Deze aangetaste bladeren moeten zeker worden verwijderd. Om de plaag te bestrijden, kan een gebruiksklare insectenbestrijder op basis van koolzaadolie worden toegepast. Dit product zal niet alleen de volwassen insecten, maar eveneens hun eieren en larven vernietigen.
Ook rupsen en slakken kunnen bietenplanten ernstig beschadigen. Om de rupsen te bestrijden, kan je de snijbietbladeren vanaf april besproeien met een biologische insectenbestrijder. De beste manier om de slakken te bestrijden, is door het strooien van biologische slakkenkorrels.
In de artikels "bladluizen" en "Japanse kever" vind je meer informatie terug rond de insecten die het gemunt hebben op snijbieten. Je ontdekt eveneens hoe je een aantasting kan voorkomen en bestrijden.
Tip : om de gezondheid van je planten te stimuleren en ze meer weerstand te geven tegen ziekten en insecten, kan je grondstoffen zoals brandnetelgier gebruiken.
De meest voorkomende ziekten op snijbietplanten zijn de bladvlekkenziekte, echte meeldauw en valse meeldauw. Bladvlekken veroorzaken schimmelpathogenen die verschijnen in de vorm van bruinachtige tot zwartachtige vlekken op de bladeren. Net als de bladvlekkenziekte verschijnen echte meeldauw en valse meeldauw op snijbiet in de vorm van vlekken op de bladeren. Meer details vind je in onze artikelen "valse meeldauw" en "echte meeldauw".
Snijbiet kan op verschillende manieren worden verwerkt. De groente heeft een zachte, licht aardse smaak. De vers geoogste snijbiet kan je koken, stomen of gewoon rauw in een salade bereiden. De groente kan daarnaast ook in soepen, ovenschotels en roerbakgerechten worden gebruikt. Snijbiet smaakt niet alleen heerlijk, maar zit ook boordevol gezonde voedingsstoffen die de spijsvertering bevorderen en het immuunsysteem versterken.
Groenteteelt voor beginners
Kweek je eigen groenten en fruit
Onze producten voor een rijke groenteoogst