1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Boerenkool

Kenmerken

Boerenkool

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, terras, balkon
Planthoogte:
max. 150 cm
Bloemkleur:
geen

Correct planten

Boerenkool planten

Standplaats

Boerenkool (Brassica oleracea var. sabellica) was vroeger een geliefde wintergroente en is nu weer helemaal terug in de keuken. Deze koolsoort (Engels: 'kale') blijkt namelijk een superfood te zijn en is heerlijk in stampotten, salades en smoothies. Enkele boerenkoolsoorten zijn:

  • 'Westlandse herfst', onze traditionele boerenkool, die hoog groeit en winterhard is
  • 'Westlandse winter' is halfhoog en kan tegen sneeuw
  • 'Palmkool', ook in Nederland geteeld, heeft donkerder, minder stugge bladeren

Het telen van deze gemakkelijke wintergroente is niet moeilijk! Boerenkool is een sterk opnemende plant die veel voedingsstoffen nodig heeft. De bodem moet licht lemig en humusrijk zijn, met een neutrale of lichtzure pH-waarde. Daarnaast heeft boerenkool een voorkeur voor zonnige tot halfschaduwrijke standplaatsen. Wat de temperatuur betreft, stelt boerenkool geen eisen.

Aanplanting

Zeer aan te bevelen is het voorkweken in een zaadbed of in kleine potten. De jonge plantjes kan je vervolgens na 6 tot 8 weken, vanaf half juni tot half juli, in de vollegrond zetten. Houd daarbij een plantafstand van 50 x 50 cm aan. Ideaal is om de grond van tevoren te verrijken met tuinaarde voor tomaten en groenten. Deze speciale aarde geeft de boerenkool een startbemesting met een hoog gehalte aan voedingsstoffen en maakt de grond losser. Geef de boerenkool na het planten ruimschoots water.

Verwijder regelmatig het opkomende onkruid, zodat de boerenkool voldoende licht krijgt om te groeien en er geen voedingsstoffen of water aan de bodem wordt onttrokken.

Onze tip

Je moet boerenkool niet binnen 3 jaar op eenzelfde standplaats telen, om de grond niet eenzijdig uit te putten en ziekten te voorkomen.

Correct verzorgen

Boerenkool verzorgen

Water geven

De grote bladeren van de boerenkool worden gevormd in de midzomer en de nazomer, reden waarom je vooral in deze tijd voldoende water moet geven. Begiet de grond slechts matig, zodat deze altijd een gelijkmatig vochtgehalte heeft en er nooit waterverzadiging optreedt. Dit draagt overigens bij aan de bestrijding van aardvlooien, die de boerenkool kunnen beschadigen. Door het licht aanaarden van de boerenkoolplanten kan je kleine geultjes creëren. Dat vergemakkelijkt het water geven en zorgt voor een uitstekende ontwikkeling van de planten.

Bemesting

Voor een goede groei moet je zorgen voor voldoende aanvoer van voedingsstoffen. Een meststof die stikstof en fosfor bevat, is bijzonder geschikt voor dit doel. Dit type meststof zorgt door de lange werkingsduur voor een sterke groei en een rijke oogst. Als alternatief bevelen wij vloeibare meststof voor groenten en fruit aan, die de boerenkool meer smaak en een intensiever aroma geeft.

Oogst

Voordat je in de late herfst of winter de vitaminen- en mineralenrijke boerenkool oogst, wacht je op de eerste vorst, waardoor de smaak milder, zoeter en aromatischer wordt. Alsje als eerste de onderste bladeren afsnijdt, kan de boerenkool bij de stronk doorgroeien en kan de top van de kool zich verder ontwikkelen. Deze buitenste bladeren moeten wel langer gekookt worden dan de binnenste bladeren.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.