Kenmerken
Behoeften
Bloeiperiode
Eigenschappen
Correct planten
Sierkool planten
Voor intensieve kleuren in de herfst heeft sierkool een volledig tegen de zon en wind beschutte standplaats nodig.
De beste kiemtemperatuur voor sierkool is 15 tot 20 °C. Voor het zaaien in het tuinbed kan je dus vanaf half mei tot en met juli de tijd nemen. Voor sterke en veerkrachtige planten raden we je aan te telen in potten met voedingsrijke aarde. Bedek de zaden in ieder geval met maar weinig aarde en houd ze tot het ontkiemen voldoende vochtig. Het duurt ongeveer 10 tot 20 dagen voordat de zaailingen het daglicht zien.
Voordat je sierkool in het bloembed zaait, moet je de grond voorbereiden op deze sterk opnemende plant. Voor dit doel bevelen we het in de grond werken van hoorn- en beendermeel of paardenmest aan. Aan zure bodem moet je kalk toevoegen. Houd bij het planten een tussenafstand van 25-30 cm aan. Planten die al door het tuincentrum zijn voorgetrokken kan je in september in het bloembed of de kuip zetten.
Correct verzorgen
Sierkool verzorgen
Tijdens de kiemfase moet je voldoende water geven, maar in de herfst kan je geleidelijk aan minderen. Let er daarbij wel op dat de aarde niet helemaal uitdroogt. Zowel in bloembedden als in kuipen en potten moet je waterverzadiging voorkomen.
Vooral aan sierkool in kuipen kan je het beste in de zomermaanden iedere 2 tot 4 weken stikstofhoudende mest geven, omdat dit een intensieve kleuring van de sierkool bevordert.
Bij temperaturen onder -15 °C moet je de sierkool beschermen, omdat deze anders vorstschade kan oplopen. Als je je sierkool buiten wil laten overwinteren, kan je het beste rode soorten kiezen, omdat deze beter bestand zijn tegen koude temperaturen. Als het je lukt je sierkool de winter door te krijgen, word je in het voorjaar beloond met bloemen in vele kleuren die ver boven de kool uitsteken. Uit deze bloemen kan je ook de zaden voor je volgende inzaai halen.
Wanneer je je sierkoolbloemen in een vaas wil kunnen zetten, moet je in een vroegtijdig stadium toewerken naar de vorming van stelen die lang genoeg zijn. De onderste bladeren kan je regelmatig verwijderen.
Meer weten over groenteteelt?
Ben je geïnteresseerd in meer?